Čo ste možno nevedeli: potraviny, po ktorých sa chudne!

Zmenili ste od nového roku svoj životný štýl v snahe zhodiť nejaké to kilo? Viete, že existujú potraviny, ktoré zrýchlia váš metabolizmus, a dokonca vám pomôžu spáliť viac tuku? Určite ich máte doma!

14.02.2022 00:00
Lipoxal, PR, nepouzivat Foto:

Zemiaky

Zemiakom sa ženy v redukčnej diéte často vyhýbajú, kvôli vysokému množstvu škrobu. Zemiaky však obsahujú oveľa menej sacharidov ako ryža, rýchlo vyvolávajú pocit nasýtenia a bránia tak prejedaniu. V zemiakoch sú zastúpené dôležité vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú metabolizovať sacharidy. Navyše sú bohatým zdrojom vlákniny a veľkého množstva minerálov. Celkovo majú tiež priaznivý vplyv na tráviacu sústavu.

Citrusy

Citrusy pôsobia detoxikačne a sú skvelým pomocníkom pri chudnutí. Nielenže sú prírodným zdrojom vitamínu C, ale obsahujú aj veľké množstvo vlákniny, ktorá telo zasýti na dlhšiu dobu. Navyše pomáhajú spaľovať tuky, posilňovať imunitu a znižovať vysoký krvný tlak aj zvýšenú hladinu cholesterolu. Skúste namiesto sladených vôd popíjať vodu s citrónovou šťavou alebo si dať na raňajky pomaranč či grapefruit.

Horká čokoláda

Zdravý životný štýl neznamená odopierať si všetky sladkosti alebo si niektoré potraviny dokonca zakazovať. Neexistuje totiž nezdravá potravina, ale len nezdravé množstvo. Štvorček kvalitnej horkej čokolády, ktorá obsahuje min. 70% kakaa môže podľa odborníkov pomôcť s chudnutím. Aj malý kúsok totiž telo zasýti, a hlavne zaženie chute na sladké a tučné jedlá. Navyše má čokoláda schopnosť chovať sa ako prebiotikum, čím podporuje rast dobrých baktérií v črevách.

Vajcia

Vajíčka patria k ďalším často zabúdaným potravinám pri redukčnej diéte. Súvisí to s pretrvávajúcim mýtom, že sú zlé, pretože zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Vajcia však obsahujú kvalitné bielkoviny a tuky a dokážu telo zasýtiť na dlhšiu dobu. Vajcia tiež vyrovnávajú hladinu sacharidov tým, že bránia výkyvom v hladine inzulínu. Tie spôsobujú stratu energie a chuť na sladké.

Avokádo

Avokádo je ďalšou potravinou, po ktorej sa chudne, aj keď obsahuje veľké množstvo tukov. Všetky tuky sú však rastlinného pôvodu. Nachádzajú sa v ňom omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre telo veľmi prospešné. Avokádo je zdrojom kyseliny palmitovej, linolovej a olejovej, ďalej obsahuje vitamíny A, C, E a mnoho minerálnych látok. Je bohaté na vlákninu, ktorá podporuje činnosť nášho metabolizmu, vďaka čomu nás zasýti na dlhšiu dobu.

Zelený čaj

Pitie zeleného čaju má veľa benefitov, okrem iného je aj výborným pomocníkom pri chudnutí. A to predovšetkým vďaka vysokému obsahu polyfenolov, ktoré pomáhajú urýchliť metabolizmus tela tým, že stimulujú spaľovanie tukov. Zelený čaj je tiež plný antioxidantov a vďaka tomu bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi.

Káva

Kofeín je obľúbený najmä pre svoje povzbudzujúce účinky. Ako stimulant pôsobiaci na centrálnu nervovú sústavu odďaľuje únavu, zlepšuje myslenie a schopnosť koncentrácie. Konzumácia kávy napomáha s redukciou hmotnosti, pretože zvyšuje termogénny efekt a kľudový metabolický výdaj. Stručne povedané, vďaka kofeínu spálite viac kalórií, a to aj v kľudovom režime. Kofeín tiež podporuje uvoľňovanie adrenalínu, ktorý povzbudzuje odbúravanie tuku. Navyše pravidelné pitie kávy zrýchľuje činnosť čriev, čo ľudia pri snahe schudnúť veľmi ocenia.

Korenie

Skúste do svojho jedálnička zaradiť škoricu. Môžete ju primiešať napr. do jogurtu alebo ovsenej kaše. Škorica totiž významne znižuje hladinu cukru v krvi a pri pravidelnej konzumácii povzbudzuje metabolizmus.

Chilli korenie je považované za jeden z najsilnejších spaľovačov tukov. Obsahuje totiž látku kapsaicín, ktorá vyvoláva v tele tepelnú reakciu, vďaka ktorej sa zrýchli metabolizmus a organizmus tak využíva viac tuku ako palivo.

Zázvor, rovnako ako čili alebo iné štipľavé korenie pomáha naštartovať a zrýchliť metabolizmus. Stimuluje trávenie, pomáha pri plynatosti a pálení záhy a posilňuje obranyschopnosť. Navyše dokáže znížiť zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi a zmenšuje chuť do jedla. Redukovať chuť do jedla a zrýchliť metabolizmus dokáže aj kajenské korenie.

odkaz
Lipoxal, PR, nepouzivat

Riešenie z lekárne

Pri redukčnej diéte a pravidelnom cvičení je vhodné zaradiť do svojej rutiny aj výživové doplnky, ktoré obsahujú L-karnitín, BCAA aminokyseliny, synefrín a extrakt púpavy lekárskej. V lekárni môžete vyskúšať napr. výživový doplnok Lipoxal UltraFit, ktorý vďaka obsahu účinných látok uľahčuje spaľovanie tukov a podporuje znižovanie hmotnosti. Zloženie Lipoxalu je novo rozšírené o extrakt púpavy lekárskej, ktorý pomáha odstrániť prebytočnú vodu z tela. Práve zadržiavanie vody môže viesť k nárastu hmotnosti, pocitom ťažkosti a únave. Navyše obsiahnutý synefrín znižuje nadmernú chuť do jedla.

chyba