Ideálny do bytov: Elektrický kompostér FoodCycler zužitkuje kuchynský odpad čisto, sucho a bez zápachu

Zmeniť kuchynský odpad na niečo užitočné sa dá aj bez kompostoviska pri dome či dážďoviek na balkóne. Ide to aj bez zápachu, nepríjemných tekutín a vínnych mušiek. Riešenie sa volá FoodCycler.

25.11.2021 00:00
Food Cycler Foto:
FoodCycler vyrieši kuchynský odpad v každej domácnosti.

Pre záhradkárov a majiteľov rodinných domov je riešením kuchynského odpadu kompost. Obyvatelia niektorých miest už môžu zvyšky z kuchyne odnášať do špeciálnych smetiakov, na verejné kompostoviská, alebo majú možnosť kompostovať v malých kompostéroch na balkónoch či s pomocou dážďoviek. Kompostovanie je naozaj skvelý spôsob, ako sa vysporiadať s biologickým kuchynským odpadom, no má svoje limity v podobe zvyškov, ktoré do kompostu nepatria, ako zvyšky mäsa, mliečne výrobky alebo varené jedlo. V mestách zas mnoho nadšencov upustilo od kompostovania po tom, čo sa im kompost zmenil na zapáchajúcu hmotu alebo im uhynuli dážďovky. Špeciálne kontajnery majú tiež svoje slabiny, ktorými je predovšetkým v lete zápach na stojiskách, otravný hmyz a hrozba potkanov a túlavých mačiek, ktoré si z nich spravili „bufet“.

FoodCycler odvedie čistú prácu

Zdalo by sa, že kuchynský odpad je pre separovanie jednoducho tvrdý oriešok. No iba dovtedy, kým nepríde na rad FoodCycler od Sage. FoodCycler je malý, dizajnovo prepracovaný recyklátor, za ktorý sa nebudete hanbiť ani pred návštevou. Za pár hodín spracuje odpad rastlinného aj živočíšneho pôvodu, takže ním vyriešite celý svoj odpad z potravín:

  • Zvyšky mäsa, rýb, morských plodov a hydiny vrátane kostí
  • Zvyšky ovocia a zeleniny
  • Obilniny
  • Syry a mliečne výrobky
  • Fazule, semienka a iné strukoviny
  • Hydinové a rybacie kosti
  • Kávová sedlina aj čajové sáčky
  • Vajcia a škrupiny od vajec
  • Zvyšky krmiva pre domáce zvieratá

Prepracovaný systém neprepúšťa žiaden zápach a výsledkom jeho práce je sterilný substrát, ktorý nájde využitie v záhrade alebo v kvetináčoch izbových rastlín či balkónovej zeleniny. „Po pár týždňoch používania som si uvedomila, že vlastne ani nepotrebujem odpadkový kôš a separujem už len plasty, sklo a papier,“ hovorí ambasádorka Sage pre FoodCycler na Slovensku Mirka Klimantová.

„FoodCycler je jednoduché a účinné riešenie,... Foto: Zuzana Dudášová
Food Cycler, PR, nepouzivat „FoodCycler je jednoduché a účinné riešenie, ako vytvárať čo najmenej odpadu“, pochvaľuje si Mirka Klimantová.

Ako FoodCycler pracuje?

Malá skladná „krabica“ skrýva vnútri vedierko, do ktorého zbierate odpad z potravín. Keď je vedierko plné, zapnete prístroj a ten v priebehu pár hodín zmení odpad na sterilný substrát. „Každý, kto FoodCycler použil, bol veľmi prekvapený, že z odpadu, ktorý by za bežných okolností zapáchal, sa môže stať doslova voňavá hmota. Substrát je suchý, neobsahuje žiadne baktérie. Môžete ho zmiešať s pôdou a použiť na sadenie izbových kvetín, alebo ho jednoducho zapracovať do pôdy pod stromami trebárs počas vychádzky so psom,“ ponúka praktické využitie Mirka.

Slušnú kôpku odpadu spracuje FoodCycler na... Foto: Zuzana Dudášová
Food Cycler odpad, PR, nepouzivat Slušnú kôpku odpadu spracuje FoodCycler na hŕstku sterilného substrátu.

Ideálny aj pre seniorov a hendikepovaných ľudí

FoodCycler je skvelý spôsob, ako recyklovať potravinové zvyšky, ktoré by inak putovali priamo do odpadkového koša. Je jednoduchý na používanie, funguje rýchlo a čisto. Je to dobrá voľba pre všetkých, ktorí nemôžu mať tradičný kompostér, pre ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí a aj pre tých, ktorí hľadajú riešenie, ako by sa dal zužitkovať kuchynský odpad. „FoodCycler je veľmi vhodný aj pre ľudí hendikepovaných, chorých a pre seniorov, pretože odbúrava povinnosť vynášať smeti, čím prakticky uľahčuje svojmu majiteľovi život. To ho robí zvlášť v tomto čase výborným tipom na darček pre celú rodinu,“ dopĺňa ambasádorka Mirka, zakladateľka slovenskej FoodCycler komunity na IG foodcycler_eu­rope.

Zaujala vás táto novinka na slovenskom trhu? Zisite o FoodCycleri vi­ac!

chyba