5 negatívnych dôsledkov tvrdej vody

O tvrdej vode ste už určite počuli, ale viete čo ju spôsobuje a ako vplýva na domácnosť? Tvrdá voda vzniká vtedy, keď je vo vode prítomné väčšie množstvo vápnika a horčíka. Zatiaľ, čo príjem týchto minerálov nie je pre väčšinu ľudí škodlivý, tvrdá voda môže spôsobiť veľa nepríjemností v bežnom živote.

08.11.2021 00:00
vodny-kamen-v-domacnosti

Či sa daný problém týka aj vašej domácnosti zistíte jednoducho. Stačí, že skontrolujete svoje vodovodné batérie, na ktorých sa pri zvýšenej tvrdosti vody bežne nachádza vyzrážaný vodný kameň. Usadeniny vodného kameňa sa objavujú tiež vo varných kanviciach, ktoré sa musia pravidelne čistiť. Už na prvý pohľad je zrejmé, že tvrdá voda pridáva starosti navyše, spojené s upratovaním a údržbou domácnosti. Jej negatívne účinky sa však netýkajú len zhoršenej údržby domácnosti, ale dlhodobým pôsobením tvrdej vody môže dôjsť k zhoršeniu účinnosti domácich spotrebičov a k skráteniu ich životnosti, čo vedie k mimoriadnym finančným nákladom.

Problém účinne vyriešia kvalitné úpravne vody, ktoré vodu zmäkčia. Najčastejšie ide o katexový zmäkčovač vody, ktorý dokáže znížiť tvrdosť vody na požadované hodnoty. Tento filter na zmäkčenie vody je v súčasnosti už bežnou súčasťou domácností, ktoré bojujú s vysokou tvrdosťou vody. Toto plnoautomatické zariadenie dokáže zmeniť tvrdú vodu na mäkkú, a to úplne bez starostí. Zmäkčovač vody sa montuje na prívod vody do domácnosti, takže v celom dome je už upravená voda, čo vyrieši všetky problémy spôsobené tvrdou vodou. Čo všetko dokáže spôsobiť zvýšená tvrdosť vody?

1. Suchá pokožka a vlasy

Kvôli nadmernému obsahu vápnika a horčíka vo vode môže byť pokožka po sprchovaní a kúpaní suchá a podráždená. V dôsledku toho je potrebné používať väčšie množstvo hydratačných prípravkov ako sú špeciálne hydratačné krémy a telové mlieka. U ľudí s citlivou pokožkou môže tvrdá voda spôsobovať podráždenie, v horšom prípade atopické prejavy, pretože ochranná bariéra pokožky je narušená. Tvrdá voda tiež vysušuje pokožku hlavy, kde v prípade veľmi tvrdej vody môže spôsobovať lupiny. Na umývanie tela a vlasov je preto ideálna mäkká voda, ktorá obsahuje menšie množstvo minerálov a pokožku dokáže optimálne hydratovať. Vďaka tomu si uchováva pružnosť a vyzerá zdravo.

tvrda-voda-a-sucha-pokozka-vlasy

2. Zle vypratá bielizeň

Tvrdá voda negatívne ovplyvňuje aj kvalitu vypranej bielizne. Po vypraní sa minerály usadzujú aj v tkanivách látok, preto je prádlo po vysušení tvrdé a nepohodlné. Väčšina domácností rieši problém pridaním aviváže, ktorá však hlavný problém nerieši a pre práčku je jej dlhodobé používanie nežiadúce. Navyše pre ľudí s citlivou pokožkou často znamená ďalšie podráždenie pokožky. Z tohto dôvodu je použitie aviváže nevhodné na pranie detskej bielizne. Ide o ďalší dôvod prečo je mäkká voda vhodnejšia na použitie do domácnosti ako tvrdá.

3. Vyššie účty za ohrev vody

Vápnik a horčík sa usadzujú v podobe vodného kameňa všade tam, kde dochádza ku kontaktu s vodou a teplom. Preto je vodný kameň najčastejšie viditeľný vo varných kanviciach. Kanvicu však dokážeme celkom jednoducho vyčistiť pomocou octu. No čo miesta, ktoré nie sú prístupné na čistenie? Ak sa vodný kameň vyzráža v kanvici, rovnako sa bude nachádzať aj v rozvodoch vody a v bojlery na vodu. V nádobách na ohrev vody sa vodný kameň usadzuje postupne celé roky, čo znamená, že zariadenie sa preťažuje a musí pracovať na vyšší výkon. Dlhodobé preťažovanie skracuje životnosť ohrievača vody a každý jeden milimeter vodného kameňa zvyšuje náklady na ohrev. V prípade upravenej – mäkkej vody sa nemusíte báť, že sú rozvody vody ako aj bojler zanesené vodným kameňom, čo ušetrí v dlhodobom horizonte nemálo financií.

4. Viac času stráveného upratovaním

Viditeľný vodný kameň na batériách, sprchových hlaviciach, drezoch, varných kanviciach, toaletách musí byť pravidelne odstraňovaný, aby nedošlo k ich poškodeniu a samozrejme, aby domácnosť pôsobila čisto a udržiavane. Riad má po umytí v tvrdej vode na sebe nevzhľadné škvrny, ktoré spôsobuje opätovne vyšší obsah vápnika a horčíka. Riad je preto potrebné dodatočne doleštiť. To isté platí aj pre obklady v kúpeľni a okolie drezu.

Rovnako si väčšiu údržbu zaslúži aj kávovar, ktorý používa tvrdú vodu – je potrebné častejšie odvápňovanie a čistenie. A nezabudnime na umývačku riadu a práčku, pretože aj tu je potrebné pravidelné odstraňovanie usadenín vodného kameňa. Celkovo je viac než isté, že ženy, ktoré majú v domácnosti tvrdú vodu, strávia upratovaním oveľa viac času. Preto mäkká voda dokáže výrazne znížiť čas údržby domácnosti, ktorý by ste inak mohli venovať svojej rodine.

upratovanie-vodny-kamen

5. Skrátenie životnosti spotrebičov

Asi najznámejší problém súvisiaci s tvrdosťou vody. Týka sa všetkých spotrebičov, ktoré prichádzajú do kontaktu s tvrdou vodou. Spotrebiče ako umývačka riadu, práčka, rýchlovarná kanvica, žehlička, kávovar a parné čističe sú pôsobením vodného kameňa rýchlejšie opotrebovávané, v dôsledku čoho sa skracuje ich životnosť a je nevyhnutné ich vymeniť za nové.

Správne zariadenie na zmäkčenie vody vyrieši všetky spomenuté problémy a to úplne bez námahy. Pri kúpe zmäkčovača vody sa obráťte na certifikovanú spoločnosť, ktorá vám zmeria tvrdosť vody, zistí maximálny prietok, počet osôb v domácnosti a na základe toho odporučí najvhodnejší filter s ohľadom na finančný rozpočet.

chyba