BIBIANA – medzinárodný dom umenia pre deti pozýva na Bienále ilustrácií Bratislava 2021 (BIB)

Jesenná Bratislava každý druhý rok ožíva ilustráciami detských kníh a priťahuje fanúšikov detskej knihy nielen z domácej proveniencie, ale z celého sveta. Ani kríza, ktorú priniesol koronavírus, nezabránila ilustrátorom tvoriť a vydavateľstvám vydávať nové knihy pre deti. A tak BIB už po 28-krát bude unikátnou prehliadkou toho najlepšieho, čo za posledné 2 roky v detskej ilustrácii vo svete vzniklo.

08.09.2021 00:00
BIB budova, PR, nepoužívať

Septembrovú prechádzku po centre Bratislavy spríjemnia inštalované diela ocenených ilustrátorov z BIB 2019 v parku na Hviezdoslavovom námestí. Pozrieť si túto nezvyčajnú inštaláciu „pod holým nebom“ je možné od 1.9. do 30.9.2021.

Rodičia s deťmi, ktorí navštívia Špecializovanú nemocnicu pre ortopedickú protetiku v Bratislave si môžu pozrieť kolekciu ocenených ilustrácií, ktoré vybrala detská porota na BIB od roku 1993. Tieto nevšedné ilustrácie z rôznych kútov sveta darovala BIBIANA nemocnici, aby spríjemnila deťom chvíle čakania. Detská porota si na každom ročníku BIB volí svojho víťaza a udeľuje cenu detskej poroty. Je zaujímavé, že pri svojom výbere sa nikdy nezhodla s profesionálnou porotou, ktorú tvoria významní svetoví ilustrátori, teoretici výtvarného umenia a zástupcovia vydavateľstiev.

BIB, PR, nepoužívať

Tieto inštalácie sú zároveň pozvánkou na toto jedinečné a unikátne podujatie.

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava otvorí v tomto roku svoj 28. ročník. Uskutoční sa v dňoch 15.10.2021 – 9.1.2022 v pri­estoroch Bratislavského hradu. Hlavným organizátorom podujatia je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti. Bienále sa koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad BIB 2021 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

BIB 02, PR, nepoužívať

V priestoroch Bratislavského hradu bude inštalovaná výstava súťažných originálnych ilustrácií kníh pre deti a rovnako aj ostatné reprezentatívne výstavy. Na tohtoročné bienále sa prihlásilo takmer 380 ilustrátorov zo 42 krajín, ktorí zaslali vyše 2700 ilustrácií a takmer 500 kníh. Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry udelí ceny najlepším ilustrátorom – Grand Prix, 5 zlatých jabĺk, 5 plakiet a čestné uznania vydavateľstvám. Slovenskú republiku budú zastupovať 15 ilustrátori – Nikola Aronová, Zuzana Bočkayová Bruncková, Jana Kalixová, Martin Kellenberger, Svetozár Košický, Vladimír Král, Ján Kurinec, Juraj Martiška, Matúš Maťátko, Igor Piačka, Peter Pollág, Miroslav Regitko, Kristína Šimková, Peter Uchnár a Klaudia Zorgovská.

BIB, PR, nepoužívať

Súčasťou BIB 2021 bude už tradične výstava držiteľa ceny Grand Prix BIB z predchádzajúceho ročníka a držiteľov Cien H. CH. Andersena za ilustráciu a literatúru. Bude predstavená kolekcia ilustrácií Hassana Mousaviho z Iránu (Grand Prix BIB 2019), Albertine zo Švajčiarska (Cena H.CH. Andersena 2020 za ilustrácie) a knižné publikácie Jacqueline Woodson z USA (Cena H.CH. Andersena 2020 za literatúru). Za Slovensko predstavíme kolekciu ilustrácií významnej slovenskej ilustrátorky Boženy Plocháňovej.

Ďalšia inštalácia na západnej terase Bratislavského hradu priblíži tvorbu 3 ilustrátorov, ktorí získali neštatutárne ceny BIB 2019: Svetozár Košický – cena detskej poroty BIB 2019, Miroslav Cipár – cena Poštovej banky 2019 za mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby a Boris Šima – cena primátora Bratislavy.

BIB 01, Pr, nepoužívať

Tradične sprievodné aktivity sa v tomto roku budú riadiť aktuálnou epidemiologickou situáciou. Medzinárodné sympózium bude zamerané na tému „Komiks v súčasnej obrázkovej knihe pre deti a mládež (kreatívne a objavné stratégie)“. Medzinárodný pracovný seminár BIB-UNESCO workshop Albína Brunovského na tému „Chrobák v hlave“ by sa mal uskutočniť v kaštieli v Mojmírovciach pri Nitre a bude ho viesť významný slovenský ilustrátor Miroslav Regitko. Súčasťou tohto unikátneho podujatia budú aj interaktívne sprievody výstavou, tvorivé dielne, besedy s tvorcami, ilustrátormi a spisovateľmi, rôzne aktivity pre najmenších. V príručnej knižnici si návštevníci budú môcť zalistovať v súťažných knižných tituloch. K pravidelným podujatiam v rámci BIB patria aj aktivity IBBY inštitútu Bratislava – uskutočnia sa 2 konferencie na tému „Cesta do veľkého sveta (význam obrázkovej knihy vo svete s technológiami)“ a „Fyzická kniha ako stabilizačný prvok pre dieťa (Čítanie ako proces)“.

Často sa hovorí, že ilustrácia je najdôležitejším prvkom knihy, ktorá dokáže upútať a podnietiť detskú fantáziu, ale aj vyvolať nevšedné emócie… A priznajme si, ilustrácie z detských kníh aj u nás dospelých vyvolávajú príjemné a neopakovateľné spomienky. Otvorme deťom opäť rozprávkové svety a vychutnajme si tento výnimočný sviatok detských ilustrácií.

BIB logo, PR, nepoužívať
BIB logo s textom, PR, nepoužívať
chyba