Trávite v práci dlhé hodiny? Toto vyrieši všetky vaše problémy

Sedavý životný štýl alebo fyzická nečinnosť sú jedným z najakútnejších problémov moderného sveta, ktorý negatívne ovplyvňuje zdravotný stav mnohých ľudí a môže spôsobiť veľa vážnych chorôb až smrť. Ak preto trávite v práci dlhé hodiny, máme pre vás niekoľko dobrých tipov, ako zabudnúť na tieto nepríjemné problémy.

19.07.2021 00:00
seocentrum2, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

V dobe technologického pokroku trávime čoraz viac času pri počítači. Stretávanie detí na ihriskách je už menej bežné, čoraz menej tínedžerov je zapojených do športových klubov a čoraz častejšie dospelí zabúdajú na prítomnosť športovísk, štadiónov a prírody. Táto činnosť sa nazýva sedavý životný štýl a vyznačuje sa minimálnou a nepravidelnou fyzickou aktivitou, ku ktorej zvýšeniu sa v určitej miere podpísala aj pandémia.

Ako sedavý životný štýl ovplyvňuje naše telo

Ľudské telo bolo stvorené na pohyb. Avšak, v polovici 20. storočia, technologický pokrok, rast automobilovej kultúry a prechodu z tvrdej fyzickej práce na kancelársku, začali našu fyzickú kondíciu podkopávať. To sa začalo časom odrážať na našom zdraví a v praxi.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že nedostatok fyzickej aktivity je zodpovedný za 3,2 milióna úmrtí ročne. A nie je to žiadna náhoda, pretože viac ako 90 percent svojho života trávime v interiéroch a 70 % z toho v sede.

Vy sa ale negatívnym dopadom dlhodobého sedavého zamestnania môžete vyhnúť. Stačí vám k tomu niekoľko dobrých tipov.

Pravidelný pohyb

Ako sme už spomínali, naše telo je od narodenia „stvorené“ na pohyb. Vytvoriť mu na to ideálne podmienky nie je jednoduché, pretože práca, často sedavá, nám zaberá obrovské množstvo času. Aj pri vykonávaní úloh za počítačom to ale môžete zmeniť.

Pomôžte si s mobilom alebo kvalitnými hodinkami. Nastavte si budík, ktorý vám pripomenie, že máte v určitých intervaloch vstať a pohybovať sa, ideálne je to päť až osemkrát počas vášho pracovného dňa.

Či už je to jednoduché vstávanie, práca s nohami, prechádzka po kancelárii, určite to vášmu telu prospeje. Aj malá zmena je lepšia ako dlhodobé zotrvávanie v rovnakej a pre telo neprirodzenej polohe.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum1, PR článok, reklama, nepoužívať

Viac času v prírode

Napriek urbanizácii, moderným metropolám a obľúbenému životu vo veľkomeste stále platí, že sme súčasťou prírody, bez ktorej by sme nedokázali normálne fungovať. Aj niekoľkodňový pobyt v prírode by vám preto mohol pomôcť. Mnohé vedecké štúdie význam a prospešné účinky prírody na naše zdravie predsa už veľmi dávno potvrdili.

Vy sa o tom môžete presvedčiť na obyčajnej prechádzke lesom, ktorý budete mať aj s divo žijúcou zverou vďaka modernej termovízii HikMicro pod drobnohľadom a určite sa nestratíte.

Prenajmite si chatu na víkend

Hodinka v prírode raz za týždeň vás pred negatívnymi vplyvmi dlhodobého sedavého zamestnania na sto percent nezachráni. Je lepšie, ak si na úplnú rekreáciu a zotavenie tela po práci nájdete viac času a vhodné prostredie.

Krásna chata na víkend vám v plnení tohto cieľa určite pomôže. Nádherné a zdravé prostredie, pekné ubytovanie s veľkou kapacitou a súkromie, o ktorom v ruchu veľkomesta môžete len snívať. To, ako bude vyzerať vaša dovolenka predsa záleží len na vás a podmienkach, ktoré si k relaxu a pohodliu vytvoríte. V spojení s prírodou to bude ale zaručený úspech. Tak sa o tom presvedčte.

chyba