4 tipy, ako na zariadenie štýlovej a praktickej obývačky

Konečne ste sa odhodlali na zmenu interiéru alebo zariaďujete svoje nové bývanie? Predtým, ako začnete robiť prvé nákupy, chce to stratégiu. Iba tak sa vyhnete najčastejším chybám, ktoré pri zariaďovaní obývačky často nevedomky robíme.

05.07.2021 00:00
novynabytok, PR článok, reklama, nepoužívať

1. Stanovte si rozpočet

Prekonajte prvotnú nechuť a otvorte si Excel. Plánujete robiť aj stavebné úpravy, využiť služby interiérového dizajnéra alebo bude stačiť iba obmeniť nábytok? Stanovte si horný strop výdavkov. V prípade hlbších zásahov sa nebojte osloviť viaceré firmy a porovnajte si navzájom ich cenové ponuky.

Rozpočet výrazne ovplyvní aj to, či si necháte nábytok vyrobiť na mieru od stolára alebo siahnete po už vyrobenom nábytku. Už hotové obývačkové zostavy vám vedia ušetriť množstvo času i výdavkov. Obývacie steny pozostávajú z viacerých kusov nábytku v jednom štýle, takže nemusíte tráviť hodiny výberom vhodných odtieňov a tvarov skriniek. Zároveň pri objednávkach hotových obývačkových stien obvykle nemusíte čakať mesiace na výrobu a máte ich doma oveľa skôr.

2. Vytvorte si plán a rozloženie miestnosti

Ak máte dostatočnú rezervu, nebojte sa osloviť architekta, ktorý pozná základné limity a možnosti vášho priestoru a vytvorí návrh podľa vášho vkusu.

V prípade, že budete riešiť zariaďovanie obývačky svojpomocne, okrem tabuľky si stiahnite jeden z programov na návrh interiéru alebo vytiahnite štvorčekový papier. Precízne si všetko zmerajte a potom to pre istotu urobte znovu.

Vytvorte si plán rozloženia nábytku a rešpektujte tvar svojej miestnosti. Sústreďte sa na to, kde sa nachádzajú dvere a pri umiestňovaní pohovky či stola sa uistite, že môžete stále plynule prechádzať miestnosťou, nevytvárate slepý priestor a pohovka nie je chrbtom k vstupu do obývačky.

3. Nesnažte sa využiť každý centimeter

Jednou zo základných chýb mnohých domácností je priveľký nábytok. Áno, každý z nás chce pohodlnú pohovku, na ktorej sa môže naplno vystrieť – v obrovskom showroome navyše vyzerá naozaj pohodlne a lákavo a podľa vášho plánu predsa okolo nej ešte ostáva pár centimetrov… v menších miestnostiach a predovšetkým v byte však môže odrazu pôsobiť úplne inak. Zaberie veľkú plochu a celá obývačka sa stane stiesnenejšou.

Preto si vopred vypočítajte alebo zakreslite na papier, aké rozmery nábytku by boli optimálne pre vašu miestnosť a tých sa striktne držte. Namiesto hlbokého gauča môžete napríklad stiahnuť po rozkladacej pohovke, ktorú si večer jednoducho rozložíte a počas dňa vás nebude uberať o priestor. Osvedčia sa aj ako spacie plochy, ktoré využijete pri návšteve alebo v menších bytoch, kde nemáte priestor pre spací kút s posteľou.

A keď sme pri tých pohovkách, vedeli ste, že…?

4. Pohovka nemusí patriť k stene

Opäť však záleží od tvaru vašej miestnosti. V prípade, že máte obývačku v tvare úzkeho obdĺžnika, umiestnenie sedacej časti k stene vám umožní voľný pohyb a pomôže miestnosti pôsobiť priestrannejšie. Všeobecne však platí, že ak pohovku odtiahnete od steny, vaša obývačka bude vyzerať vzdušnejšia a väčšia. Podľa tvaru pohovky vyberajte aj vhodný konferenčný stolík. Pohovky, ktoré sú celé “posadené” na podlahe by ste mali vyvážiť menej masívnym stolíkom. K sedačkám v tvare L veľmi pristane okrúhly konferenčný stolík a vysoké pohovky naopak výborne fungujú so stolíkmi bez nožičiek.

chyba