Detská izba v škandinávskom štýle

Škandinávsky štýl bývania je čistý, estetický a praktický. Priestor zbytočne nezapĺňa. Snaží sa zachovať jeho vzdušnosť, voľnosť a čo najviac prirodzeného svetla. Bez veľkých investícií ho prispôsobíte pribúdajúcemu veku svojho dieťaťa. Aj preto sa čoraz častejšie objavuje v detských izbách. Poďme sa spolu pozrieť, čo v detskej izbe škandinávskeho štýlu nesmie chýbať.

31.05.2021 00:00
dovido3, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Štýl bývania, v ktorom prevláda striedmosť

Škandinávsky štýl je univerzálny, jednoduchý, funkčný a ľahšie sa v ňom udržiava poriadok. Platí to aj pre zariadenie detskej izby. Police a boxy plné hračiek tu neuvidíte. Všetko má svoje miesto a hračky v policiach majú skôr dekoračný charakter. Nie je ich veľa. Na obdiv vystavte len obľúbené autíčko, bábiku, plyšáka, poprípade hudobný nástroj. Ostatné hračky uložte do detailu premysleného odkladacieho boxu, kufra, či komody. Stanú sa dekoráciou, pri ktorej nikomu nenapadne, že ide o skrýšu na hračky.

Indiánske teepee a hojdacie zvieratká patria medzi hračky, ktoré do koloritu detskej izby dokonale zapadnú. Vy ich vidíte ako doplnok, ktorý v izbe nesmie chýbať, vaše dieťa ako tú najlepšiu hračku. Funkčnosť škandinávskeho štýlu v priamom prenose.

Foto: Unsplash.com
dovido2, PR článok, reklama, nepoužívať

Dve izby v jednej

Jednu izbu pre dve deti krásne predelíte vďaka farbám. Na chlapčenskú stranu použite chlapčenské odtiene, na dievčenskú dievčenské. Nábytok nechajte v rovnakej farbe a dizajne. Farby na stenách izbu rozdelia, rovnaký nábytok obe časti pekne prepojí. Obyčajnú bielu komodu oživte farebnými šuplíkmi. Škandinávska detská izba nehýri farbami. Farby ovplyvňujú to, ako sa deti v izbe cítia a podporujú aj ich kreativitu. Originálne plagáty do detskej izby a tapety do detskej izby s geometrickými tvarmi, srdiečkami, hviezdičkami a zvieratkami a detskej izbe dodajú správny šmrnc a príjemne ju zútulnia.

Foto: Dovido.sk
dovido4, PR článok, reklama, nepoužívať

Nápadité použitie svetlých farieb

Steny v izbe sú najčastejšie biele, krémové a svetlo sivé. Detská izba pre chlapca môže byť pastelovo modrá, pre dievčatko svetlá ružová. Biela farba izbu presvetlí a opticky zväčší, pastelové farby ju zjemnia a zútulnia. Ich kombinácia dodá izbe sviežosť a detskú hravosť. Nevýrazné farby vytvoria harmonický priestor, v ktorom sa bude vaše dieťa cítiť dobre a nájde v ňom svoje útočisko. Výberom originálnych dekorácií podporte jeho jedinečnosť.

Farbu stien a nábytku prispôsobte tomu, či zariaďujete detskú izbu pre chlapca alebo dievčatko. Detskú izbu pre chlapca vymaľujte svetlomodrou, sivou alebo petrolejovou. V dievčenskej použite bielu alebo ružovú. Nábytok v škandinávskom štýle sa vyrába bez zbytočných príkras. Stavte na jednoduchý dizajn, ktorý časom doplníte o ďalšiu skrinku, komodu, či policu. Zmena usporiadania nábytku, jeho doplnenie a výmena detských doplnkov a dekorácií dokáže izbu zmeniť na nepoznanie. Izba bude s vašim dieťaťom „rásť“ bez veľkých a cenovo náročných zásahov.

Foto: Unsplash.com
dovido, PR článok, reklama, nepoužívať

Koberec ako centrum diania

Drevená podlaha s jemnou štruktúrou je pre škandinávsky štýl ako stvorená, ale je tvrdá a chladná. Položte na ňu mäkký koberec s jemným zvieracím alebo geometrickým vzorom. Deti na zemi trávia veľa času. Na mäkkom koberci im bude pohodlnejšie a nebude im zima. Vyberte koberec, na ktorom nebude vidno každú špinku a bude sa dobre udržiavať. V detskej izbe tieto vlastnosti určite oceníte.

Detská izba ako multifunkčná miestnosť

Deti sa v detskej izbe učia, hrajú, spia. Vytvoriť dobré podmienky pre toľko rozdielnych činností môže dať poriadne zabrať. Cez deň v nej má byť dostatok prirodzeného svetla, v noci nesmú rušiť svetlá z ulice. Na okná dajte závesy alebo rolety v pastelových farbách. Bez umelého osvetlenia sa večer deti nezaobídu. Zvoľte luster s detským motívom a ďalšie doplnkové osvetlenie. Nad pracovný stôl natiahnite svetelnú reťaz. Čím viac svetla rôznej farby a intenzity, tým lepšie.

Posteľ s úložným priestorom oceníte aj v škandinávskom štýle. Na detské veci niekedy nie je miesta dosť. Nenápadnú posteľ zvýraznite drevenou konštrukciou v tvare domčeka. Nezabudnite na farebné vankúšiky v jemných tónoch z príjemných materiálov. Zariadenie detskej izby je úsporné, ale nechýba mu pohodlie a originalita. Dosiahnete ju kombináciou kvalitných prírodných materiálov.

Foto: Dovido.sk
dovido1, PR článok, reklama, nepoužívať

Aj z detskej izby v škandinávskom štýle môžete svojim deťom vyčarovať krásne a útulné kráľovstvo. Zvoľte správne farby, kvalitný nábytok a originálne doplnky, ktoré detskej izbe v minimalistickom štýle dodajú sviežosť a originálny ráz.

chyba