„Niečo malé pod zub“ – strašiak či pomocník?

Všimli ste si vaše častejšie nájazdy na špajzu? Okrem toho, že doma trávite oveľa viac času, existuje niekoľko dôvodov, prečo jete o niečo viac. Môže za tým byť nuda či potreba rozptýliť sa, ale môže ísť aj o niečo hlbšie, ako napríklad o úzkosť či depresiu. V každom prípade pre každého z nás uviaznutie doma predstavuje zvýšené pokušenie jesť, čo môže mať plno negatívnych a nezdravých dôsledkov, najmä ak sa príliš odchýlime od nášho bežného stravovania.

08.12.2020 00:00
herbalife, pr clanok, reklama, nepouzivat

Jeden z dôvodov, prečo majú snacky skôr zlú povesť môže súvisieť s tým, že mnohé z týchto „menších jedál“, po ktorých ľudia obvykle siahajú, mávajú vysoký obsah tukov, cukrov a soli. Doba, v ktorej dnes žijeme však znamená, že si doma tvoríme nadmerné zásoby, vzďaľujeme sa od našich stravovacích návykov a úplne meníme náš spôsob stravovania. No aj pri obmedzeniach, ktoré musíme momentálne dodržiavať je dôležité mať na pamäti to, že výber správnych potravín, vrátane snackov, má vplyv aj na naše zdravie.

„Aj keď si niektorí ľudia myslia, že jesť snacky je vo všeobecnosti zlá vec, je to pravdepodobne preto, že slovo snack im evokuje niečo rýchle a nezdravé. Ja som vždy mala pozitívny postoj k desiatam či olovrantom. V prvom rade preto, že malý a vyvážený snack pomáha udržať dostatočnú úroveň energie medzi jedlami a zároveň regulovať hlad, aby ste vydržali, kým príde na rad hlavné jedlo. Pokiaľ si teda vyberiete vhodné jedlá, budete pociťovať skutočný hlad a dokážete si udržať zdravé stravovacie návyky, vrátane konzumácie snackov, tak budete mať hneď o jednu starosť menej,“ hovorí Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition.

herbalife, pr clanok, reklama, nepouzivat

V skutočnosti môžete byť dehydrovaný

Mnohí z nás bezmyšlienkovite prídu do špajze a siahnu po niečom, čo by mohlo zahnať ich hlad. Pravdou však je, že v skutočnosti môže ísť len o dehydráciu, takže vaše telo túži len po tekutinách. Čiže predtým, než siahnete po malom občerstvení, nalejte si pohár vody alebo nápoj s elektrolytmi. Tým by ste mohli opäť na nejakú chvíľu zahnať pocit hladu. Siahnuť môžete prípadne aj po snacku s obsahom tekutín, ako napríklad po ovocí.

Zdravé snacky môžu viesť k výživnejšej strave počas dňa

Skúste sa zamyslieť. Čím častejšie budete jesť, tým ľahšie do svojho denného jedálnička zapracujete zdravé potraviny ako napríklad zeleninu, ovocie či mliečne výrobky bohaté na vápnik. Využite túto príležitosť na vytvorenie návyku konzumácie zdravých snackov. Pohrajte sa s ich výberom tak, aby zahŕňali nízkotučné bielkoviny (ako sú orechy, výrobky zo sójových bielkovín alebo odtučnené mliečne výrobky) a zdravé sacharidy (ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky). Dobrou voľbou môžu byť aj proteínové tyčinky – spoločnosť Herbalife Nutrition ponúka proteínové tyčinky, ktoré obsahujú 10 g kvalitných mliečnych bielkovín a sú dostupné vo viacerých príchutiach, vrátane citrónovej, čokoládovo-arašidovej alebo vanilkovo-mandľovej. Sacharidy sa trávia ako prvé v poradí a dokážu uspokojiť váš hlad a proteíny v snacku zase zabezpečia, že vydržíte dlhšie zasýtení. Spoločnosť Herbalife Nutrition však myslí aj na slané jazýčky – doprajte si extra bielkoviny vo forme pražených sójových bôbov na desiatu či olovrant.

herbalife, pr clanok, reklama, nepouzivat

Snack môže podporiť vašu fyzickú aj duševnú energiu

Je celkom normálne pociťovať hlad každé tri až štyri hodiny. Ak teda pravidelne jete a nezabúdate aj na „niečo malé pod zub“, dokážete si udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi počas celého dňa. Týmto spôsobom sa dokážete vyhnúť jej poklesu medzi jedlami, čo by mohlo vplývať na vašu duševnú aj fyzickú energiu.

Druhý obed

Dostatočne veľký olovrant môže pomôcť udržať vaše chute ako aj veľkosť porcie na večeru na uzde. Mnoho ľudí celkom dobre zvláda stravovanie počas dňa, no akonáhle je po práci a prichádza na rad oddych, skončí sa to obrovskou večerou. Ak na vás sedí tento scenár, práve vám by mohol väčší olovrant (takmer ako menší obed) pomôcť zmenšiť večernú porciu. Popoludnie, čiže čas medzi obedom a večerou, býva najproblematic­kejšie, takže je fajn dať si pod zub niečo výživnejšie. Ak teda hľadáte alternatívu „menšieho obeda“, môžete siahnuť po proteínovom kokteile. Spoločnosť Herablife Nutrition ponúka plnohodnotné a vyvážené jedlo vo forme proteínového kokteilu Herbalife Formula 1 dostupného v rôznych príchutiach, alebo si môžete dať misku cottage cheesu s ovocím či nízkokalorické proteínové jedlo. Následne sa počas večere budete viac kontrolovať. A pokiaľ máte s problém s konzumáciou snackov ešte aj po večeri, skúste to hneď po s umytím zubov. Možno si tak ten posledný snack odpustíte.

herbalife, pr clanok, reklama, nepouzivat

Prehodnoťte svoje (zlo)zvyky

Ak jete nezdravé, vysoko kalorické jedlá, ako sú sladkosti, čipsy či sladené nápoje, majte na pamäti, že tieto vysoko kalorické jedlá z kategórie rýchleho občerstvenia môžu mať za následok kilá navyše a ponúkajú malú až nulovú nutričnú hodnotu. Mali by ste sa zamyslieť nad tým, z akého dôvodu jete, či náhodou nejde o niečo iné než hlad. Ak máte tendenciu dať si niečo pod zub, aj keď nie ste hladní (možno sa nudíte, ste vystresovaní, nahnevaní alebo unavení), môže ísť o zlozvyk, ktorý chcete mať radšej pod kontrolou. Vymyslite si preto spôsoby, ako sa vyrovnať so svojimi emóciami – vyvetrajte si hlavu, poprechádzajte sa, zavolajte známemu a pod. Ak svojmu telu venujete chvíľku času, samo vám pomôže vyhodnotiť, či ide o skutočný hlad, alebo len o „veľké oči“.

grayling, pr clanok, reklama, nepouzivat

O Susan Bowermanovej

Susan Bowermanová, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, je riaditeľkou pre vzdelávanie a školenia v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition. Je jednou z hlavných autoriek na blogoch spoločnosti I Am Herbalife Nutrition a Discover Good Nutrition.

Susan je registrovanou dietologičkou, držiteľkou dvoch certifikátov rady Akadémie výživy a dietetiky – je certifikovanou špecialistkou na športovú dietetiku a certifikovanou špecialistkou na obezitu a reguláciu hmotnosti a je tiež členkou Akadémie.

Susan získala svoj bakalársky titul s vyznamenaním z biológie na University of Colorado a magisterský titul so zameraním na stravovanie a výživu na Colorado State University. Následne absolvovala stáž zameranú na dietetiku na University of Kansas. Intenzívne sa venovala učeniu, vytvorila tiež vzdelávacie programy pre jednotlivcov, skupiny a odvetvie v oblasti jej expertízy, vrátane podpory zdravia, regulácie hmotnosti a športovej výživy.

Susan bola tiež konzultantkou pre v tej dobe Los Angeles Raiders (dnes Las Vegas Raiders) počas 6 sezón a 2 roky prispievala svojím stĺpčekom do sekcie zdravia v denníku Los Angeles Times. Je spoluautorkou 23 výskumných štúdií, 14 knižných kapitol a je tiež spoluautorkou 2 kníh vydaných pre verejnosť „What Color is Your Diet?“ (2001) a „The L.A. Shape Diet“ (2004), ktorých autorom je David Heber (knihy boli vydané vydavateľstvom Harper Collins).

chyba