Ženy, viete čo si zobrať na vašu prvú turistiku? Tipy a triky čo nesmiete zabudnúť na svoju prvú turistiku

Turistika je skvelý spôsob ako tráviť voľný čas. Umožní vám nielen spoznať nádherné zákutia schované pred očami bežného človeka, no tiež si vychutnať zvuky a vône prírody. Samozrejme, ako to už býva pri väčšine aktivít, aj turistika si vyžaduje určitú predprípravu, ktorú by ste určite nemali zanedbať. Čo všetko teda vziať so sebou na prvú turistiku?

08.10.2020 00:00
whitepress, PR článok, nepoužívať Foto:

Rozhodujte sa podľa počasia a ročného obdobia

V zime budete pravdepodobne potrebovať inú výbavu ako v lete. Odolné oblečenie alebo mačky sú nutnosťou. Zároveň však myslite aj na premenlivosť počasia. Taká búrka vás totiž môže prekvapiť aj v teplých mesiacoch.

Kvalitné oblečenie je na prvom mieste

Ak sa chystáte na turistiku, zaručene nepodceňujte oblečenie. Investovať do kvalitných kúskov sa vám oplatí a to najmä v prípade, ak sa na výlety chystáte chodievať opakovane. Na samom vrchu zoznamu sa nachádza dámska funkčná mikina. Vyberte si mikinu, ktorá je vhodná na športové aktivity. Ideálne takú, ktorá bude oplývať jemným aj priedušným materiálom a budete sa v nej cítiť pohodlne. Vhodná mikina by mala regulovať klímu aj v prípade, že podáte náročnejší výkon. Vyberte si kúsok, ktorý vám bude vyhovat po dizajnovej stránke. V ponukách nájdete mikiny s kapucňou aj bez alebo mikiny.

Rovnako dôležitá ako mikina je tiež vhodná dámska turistická bunda. Tá by mala byť v prvom rade teplá, pohodlná a nepremokavá. Akiste oceníte aj bundu, ktorá bude ľahko udržiavateľná.

Outfit doplňte vhodnými dámskymi outdoorovými nohavicami, ktoré budú vodoodolné, pohodlné a budú disponovať vreckami, ktoré využijete napríklad na odloženie elektroniky alebo iných dôležitých kúskov.

Siahnite po pevnej obuvi

Predtým, ako sa vyberiete do prírody, uistite sa, že máte k dispozíciu pevnú obuv. Topánky totiž ovplyvnia nielen kvalitu celého výletu a vaše pohodlie, ale taktiež vašu bezpečnosť. Nesprávna obuv vás totiž poľahky môže ohroziť. Najmä, ak si vyberiete horský terén. Vyvrhnutý členok a zlomená noha nie sú ničím príjemným. Preto sa uistite, že topánky vám spevňujú kotník, sú nepremokavé, priedušné a majú vhodnú podrážku vhodnú aj do náročnejších terénov.

Vezmite so sebou aj mapu

Možno si niekto povie, že ide o staromódny spôsob, keďže dnes už navigáciou disponuje každý smartfón. Avšak, papierovú mapu iba tak jednoducho nenahradíte. Nielenže sa vám smartfón v horách môže vybiť, no myslite aj na to, že všade nemusíte mať signál. Preto si papierovú mapu so sebou určite vezmite. Minimálne do zálohy. Okrem mapy si so sebou zabaľte aj kompas alebo buzolu. Ak sa niekde zatúlate, vďaka praktickej pomôcke poľahky zistíte, kde je sever.

Kúsky, ktoré budete potrebovať

Do zoznamu vecí na turistiku zaraďte aj ďalšie praktické kúsky. Akiste oceníte kvalitné slnečné okuliare, ktoré vaše oči ochránia pred prenikavými lúčmi a dostatočne priestorný vak, do ktorého sa vám okrem oblečenia, zmestí tiež fľaša s vodou a nejaké to jedlo. Ak sa chystáte na dlhší výlet, nezabudnite ani na spacák a stan. Zíde sa vám aj baterka, ktorú oceníte najmä v noci, keď sa odoberiete na toaletu.

Bez akých kúskov na turistiku by ste sa v prírode nezaobišli vy? Podeľte sa o svoj zoznam.

chyba