Vedeli ste, ako tablety kazia čítanie detí?

Možno ste sa aj vy stretli s tvrdením, že mladá generácia nečíta toľko, čo tá naša. Nuž, nie je to celkom pravda. Mladí čítajú, ale inak ako my. Klasický papier vystriedali obrazovky tabletov a mobilných telefónov či počítačov. Je takéto čítanie ale rovnaké, ako keď čítate z papiera?

21.09.2020 00:00
Raabe, PR článok, nepoužívať Foto:

Používanie inteligentných telefónov medzi tínedžermi dnes odborníci porovnávajú porovnávané s drogovou závislosťou. Možno vás zaskočí fakt, že celosvetové prieskumy ukazujú, že táto generácia neustále rastie a svoj mobilný telefón kontroluje až 75-krát denne! Títo tzv. ‚digitálni domorodci‘ sú napríklad podľa jednej zahraničnej štúdie menej autonómni a menej šťastní ako ich predchodcovia. Aký to ma vplyv smerom k čítaniu?

Mobily a čítanie

Smerom k čítaniu práve toto vyvoláva väčšie rozptyľovanie a rozdrobené čitateľské návyky. Čoraz viac ľudí – a to nielen mladých – nie je ochotných ponoriť sa do textu, ale radšej ním len doslova preletí. Zahraničné prieskumy už priniesli viaceré zaujímavé zistenia:

Až v 91 % prípadov, keď text obsahoval viac ako 500 slov, miera porozumenia bola výrazne lepšia pri tlači než pri digitálnom čítaní.

• Čím zložitejší bol text, tým lepšie bolo pochopenie textu z papiera.

Rolovanie na obrazovke/table­te/v telefóne má negatívny vplyv na porozumenie.

• Čítanie z papiera je viac relaxačné ako čítanie z obrazovky.

Text na obrazovkách považujú respondenti za menej vážny ako tlačený text.

• Čitatelia textov na papieri sa hlbšie zapájajú, zatiaľ čo tí, ktorí používajú digitálne zariadenia, majú tendenciu čítať viac plytko.

Až 94 % respondentov radšej číta na papieri s odôvodnením:

  • 96 % z nich verí, že rozumejú z papiera lepšie,
  • 93 % z nich verí, že si na papieri lepšie udržia informácie,
  • 93 % uprednostňuje pri komplikovanejších textoch tlačenú formu.

Ako ich navrátiť k papieru?

Ak si chcete overiť pravdivosť jednotlivých tvrdení z prieskumu, skúste svojmu školákovi dať za úlohu naučiť sa krátku básničku z tabletu… Zistíte, že so zapamätaním to nie je žiadna sláva, ale keď mu báseň vytlačíte na papier, naučí sa ju podstatne rýchlejšie. Skúste to a uvidíte!

Spomínate si ešte napríklad na učebnice, z ktorých ste sa učili vy? Nebolo nič nezvyčajné, ak mali aj 150 strán, obsahovali čierno-biele obrázky a boli v tvrdej väzbe. Tento typ učebníc by dnes zaujal pozornosť detí a mladých už len ťažko. „Deti a tínedžeri majú jednoznačne iný vzťah ku knihám a k čítaniu ako takému, čo sa v mnohom prejavuje aj ich znalosťami. Smutné je, že maturanti dnes majú menší všeobecný rozhľad ako ich rovesníci pred desiatimi rokmi. Aj to je dôsledok ich povrchného čítania, ktoré stále viac nahrádza to klasické hĺbkové,“ konštatuje Mgr. Jana Bohunická, učiteľka na Gymnáziu na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorá má za sebou viac ako 20-ročné pedagogické skúsenosti. Ako dodala: „Žiaľ, dnes nie je nič nezvyčajné, ak maturant pri interpretovaní textu slabikuje.“ Ako ich teda prinútiť, aby siahli po knihe a čítali, aby boli zvedaví, aby pátrali po informáciách a chceli sa dozvedieť niečo nové?

Foto: PR servis
raabe, PR článok, nepoužívať

„Nielen my učitelia sa im musíme priblížiť v prvom rade obsahom, ale predovšetkým formou. Ak nechceme, aby úplne vypustili čítanie, je načase zmeniť doterajšie formy a podať im texty tak, aby boli pre mladých atraktívne. Musia obsahovať veľa obrázkov, musia byť farebné a musia prinášať krátke texty,“ hovorí Jana Bohunická, autorka nápadu pretaviť zábavno-vzdelávaciu televíznu reláciu RTVS pre deti DAJ SI ČAS do pútavej tlačenej podoby.




Výsledkom viac ako ročného úsilia odborného nakladateľstva RAABE Slovensko v kooperácii s RTVS je dnes séria štyroch populárno-náučných zábavníkov, ktorých predlohou je zábavno-súťažná relácia RTVS pre deti – DAJ SI ČAS. Zábavníky prinášajú žiakom v súlade s obsahom televíznej relácie množstvo krížoviek, tajničiek, osemsmeroviek, slovných rébusov, jazykolamov, ale aj testy, logické hádanky, fotokomiksy, úlohy na postreh a pozornosť.

DAJ SI ČAS sú 4 brožúry. Obsah brožúr DAJ SI ČAS tvorí 54 tém, ktoré sú rozdelené do 4 tematických okruhov:

Z histórie vedy a kultúry

Z histórie spoločnosti

Z histórie kontinentov I. (Afrika, Ázia, Antarktída)

Z histórie kontinentov II. (Európa, Severná Amerika, Južná Amerika)

Aktuálne môžete sériu všetkých štyroch zábavníkov získať za zvýhodnenú cenu TU. Ak pri svojej objednávke uvediete heslo PRAVDA, neplatíte poštovné.

chyba