Aktivity a hry pre rodičov, ktorí chcú počas karantény zabaviť dieťa

Počas karantény je najlepšie a nutné zostať doma a vyhýbať sa kontaktu s ostatnými ľuďmi. Pre malé deti je však takáto nútená izolácia veľkým problémom. Preto sa rodičia snažia prísť na dobré spôsoby, ako im tento čas vyplniť?! Ako v nútenej karanténe deti zabaviť?

12.08.2020 00:00
cinemacity, PR článok, nepoužívať Foto:

Pozrime sa na niekoľko nápadov, ktoré vám s tým môžu pomôcť

Čo robiť s vaším dieťaťom počas karantény?

Možností je naozaj veľa, záleží od toho, akým „arzenálom“ disponujete a koľko rokov vaše deti majú. Ak si ale myslíte, že s tými väčšími si starosti už robiť nemusíte, ste na omyle. Správny rodič predsa myslí na svoje deti neustále, a to aj v situáciách, keď už majú svoje vlastné rodiny.

Do času než sa z nich stanú dospelé osoby, ktoré si budú vedieť zorganizovať svoj čas bez vašej pomoci, vám prinášame niekoľko dobrých tipov, ako ich počas karantény alebo prázdnin zabaviť.

Vytvorte im ideálne podmienky

Na hru a zábavu, ale aj relax a odpočinok. Správne zariadenie detskej izby vám pomôže vyplniť deťom voľný čas počas prázdnin alebo karantény. Po náročnom dni sa dobre vyspia v nádherných detských obliečkach a ráno budú pripravené na objavovanie nových zážitkov vďaka dômyselnému zariadeniu priestoru na hranie.

Nebojte sa svetlých farieb, ktoré by ale mali byť viac neutrálne, pretože dieťa rastie a časom sa jeho záujmy aj hodnoty vyvíjajú a menia. A aby ste tomu mohli prispôsobiť jeho detskú izbu bez zbytočného zásahu do rozpočtu, neutrálne odtiene a vhodne zvolený nábytok či úložné systémy vám v tom pomôžu.

Vyberte sa na prechádzku

To, že ste v karanténe, ešte neznamená, že musíte tráviť všetok svoj čas iba za múrmi svojho domu. Pre naše zdravie, imunitu a dobrú kondičku sú predsa čerstvý vzduch a slnko veľmi dôležité. Ak máte to šťastie a pred domom veľký dvor, príležitostí na vyplnenie dlhých chvíľ deťom je veľa. Ale ani rodiny žijúce v paneláku nemusia sedieť celý deň v byte. Stačí nosiť rúško a vyhýbať sa miestam s výskytom väčšieho počtu ľudí na jednom mieste.

Nezabudnite sa adekvátne obliecť, vziať tým najmenším, pre prípad chladnejšieho počasia, teplé fusaky a pár minút sa na čerstvom vzduchu poprechádzať.

Urobte si vlastnú párty

Ak vám karanténa predsa len nedovoľuje s dieťaťom tráviť na čerstvom vzduchu veľa času, zorganizujte pre neho doma tanečný alebo iný večierok. Všetko, čo musíte urobiť, je nájsť na internete vhodnú hudbu a pekné detské kostýmy.

Nechajte deti, aby si na túto udalosť pripravili potrebné dekorácie, transparenty alebo plagáty. Aj to bude čas, ktorý im vyplníte rozumnou činnosťou. Potom sa stačí pustiť do oslavy.

Pozor na elektronické zariadenia

Na to, či dieťa môže tráviť čas v karanténe za obrazovkami počítačov, tabletov alebo televízorov, majú rodičia rôzne názory. Niektorí umožňujú dieťaťu používať elektronické zariadenia bez zábran, iní používanie miniaplikácií v mobiloch prísne obmedzujú.

Nie je ale vhodné dieťaťu používanie miniaplikácií striktne zakazovať, stačí zvoliť ten správny obsah a čas. Mnohé vzdelávacie aplikácie a kanály YouTube sú pre deti naozaj vhodné a plné zábavy.

Zapojte svoje dieťa do domácich prác

Detskí psychológovia tvrdia, že deti staršie ako tri roky majú z pomoci svojim rodičom po celom dome pri svojom vývoji a v dospelosti úžitok. Nezabudnite preto svoje deti do domácich prác zapojiť a trocha ich poriadku naučiť. V dospelosti to určite ocenia.

Foto: Billion Photos/shutterstock.com
cinemacity, PR článok, nepoužívať

Buďte jedným tímom

Pandémia COVID-19 zasiahla veľa rodín. Konflikty v domácnosti sú preto čoraz častejšie. Rodičia ale môžu pomôcť dieťaťu rozvíjať jeho odolnosť predsa aj tým, že využívajú rozumné techniky riešenia takýchto situácií. Pristupujte preto k výzvam ako tím. Prediskutujte situácie so svojou rodinou, naplánujte si, stanovte spoločné ciele a spolupracujte na ich dosiahnutí.

Naučte tiež svoje dieťa, že nie všetky ciele sa dosahujú rýchlo a hovorte o tom, ako môže každý člen rodiny prispieť k ich plneniu.

Pamätajte, že karanténa nebude trvať večne. Pomôžte preto dieťaťu ovládať svoje emócie a zostaňte počas tohto zložitého obdobia optimistickí. Pokúste sa dosiahnuť, aby si toto obdobie vaši členovia rodiny pripomenuli ako niečo pozitívne, na čo si raz budete s vrúcnosťou spomínať.

Uvedomujeme si, že v takýchto situáciách je výchova detí veľmi náročná. Pamätajte však, že časy, ako sú tieto, ponúkajú aj príležitosti na rozvoj a odolnosť, ktorá pomôže nielen deťom, ale aj vám vyrovnať sa so súčasnými alebo budúcimi výzvami.

chyba