Kapsulový šatník šetrí priestor aj financie

Pojem kapsulový šatník sa objavil v 70. rokoch 20. storočia, keď majiteľka istého londýnskeho butiku, Susie Faux, po prvý raz pracovala s kolekciou oblečenia. Nie hocijakou – mala obmedzený počet kusov, no takých univerzálnych, že sa s nimi jednoducho doladili sezónne kúsky. A hoci prešlo niekoľko rokov, kapsulový šatník nachádza čoraz väčšie uplatnenie v súčasnosti. Naučte sa pracovať s malým počtom oblečenia, ale s veľkým výsledkom.

16.07.2020 00:00
Foto: PR servis
seesame, PR článok, nepoužívať

Kapsulový šatník nepotrebuje žiadne zložité definície. Ide o šatník, ktorý obsahuje 30–40 kusov oblečenia – nadčasového, univerzálneho a ľahko kombinovateľného. To znamená, že vám tento počet oblečenia bude stačiť na celú sezónu. Nebojte sa, rozhodne nebudete nosiť len tričko s džínsami a teniskami alebo jedny šaty po celé leto. Kapsulový šatník je o módnych kúskoch, ktoré sa ľahko kombinujú a sú natoľko prispôsobivé, že z nich vyčarujete každý deň nový outfit.

Krok po kroku

Pustiť sa do zostavovania kapsulového šatníka nie je úplne ľahká veda. Zvlášť, ak patríte do skupiny milovníčok módy a nové kolekcie či akciové ponuky vás priťahujú ako magnety. Prečo to však skúsiť? Odpoveď nájdete v štyroch slovách: čas, priestor, peniaze a životné prostredie. Kapsulový šatník je šetrný k všetkým týmto pojmom. A práve tieto faktory zvyčajne zohrávajú úlohu, pre ktoré sa ľudia naučia fungovať s kapsulovým šatníkom.

Kompas pre váš šatník

Pripravte sa, že z množstva oblečenia, ktoré máte k dispozícii, vám ostane spomínaných 30 až 40 kusov. Teraz prichádza otázka, čo ponechať a s čím sa rozlúčiť. Ako prvé ponechajte kúsky tmavých farieb – čierna a tmavomodrá, ktoré využijete v rôznych situáciách. K nim pridajte neutrálne farby – bielu, telovú, jemné pastelové. Následne vyberte kúsky výraznejších farieb. Druhý krok: vyberte si oblečenie, ktoré vám lichotí strihom. V neposlednom rade nezabudnite na kvalitné materiály. Pozrite sa na roztriedenú kôpku oblečenia a úprimne si odpovedzte, ktoré veci si na sebe viete predstaviť a s ktorými viete čo najviac pracovať.

Foto: PR servis
seesame, PR článok, nepoužívať

Za málo kúskov veľa outfitov

Ak máte oblečenie pretriedené a zoradené, vyberte po dva-tri kúsky z jednotlivých druhov: džínsy, šaty, sukne, tričká, košeľa alebo blúzka a nakoniec topánky a doplnky. Určite nezabudnite na klasické džínsy a bielu košeľu, ktoré dokážete zakomponovať do akéhokoľvek outfitu. Rovnako by v ňom nemali chýbať pohodlné nohavice v neutrálnej farbe či tmavá sukňa. S tričkom a teniskami vytvoríte príjemný športový outfit, naopak v kombinácií s bavlnenou košeľou a lodičkami môžete vyraziť na akékoľvek pracovné stretnutie. Nezabudnite ani na vhodné doplnky a obuv – športovú aj elegantnú. Nezabudnite na telové lodičky, ktoré sa hodia k väčšine kúskov zo šatníka. Na úvod, samozrejme, môžete pracovať s väčším počtom kusov, potom skúste uberať.

Foto: PR servis
seesame, PR článok, nepoužívať

Kapsulový šatník podľa influenceriek

Prácu s kapsulovým šatníkom si vyskúšali aj slovenské influencerky Denisa Vyšňovská, Janka Slačková a Kvetka Horváthová. Všetky tri prijali výzvu značky F&F a z jej najnovšej kolekcie si vybrali desať kúskov a nakombinovali outfity na každý deň. Ako to zvládli? Inšpirujte sa ich kreativitou a štýlom.

+23
chyba