7 zaujímavých faktov o vlasoch

Vlasy ako symbol krásy sú predmetom siahodlhých diskusií a debát odbornej i laickej verejnosti. Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých informácií o vlasoch – začítajte sa a budete o chlp múdrejší. Alebo o vlások?

17.06.2020 00:00
seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Príčiny vypadávania vlasov

Prečo vlasy vypadávajú? Príčin je hneď niekoľko. Vo svojej podstate ide o bežný jav, veď človek v priebehu dňa stratí v priemere 40 až 140 prameňov vlasov. Ku nadmerným stratám vlasov však môže viesť nadmerné vystavovanie sa stresu či nedostatok železa v organizme.

Vlasy najrýchlejšie dorastajú v mladosti

Ako rýchlo dorastajú ľudské vlasy? Každý deň je to zhruba o 0,5 milimetra. Z toho vyplýva, že ak by ste svoj obľúbený vlasový salón navštívili po dvoch mesiacoch, prídete s účesom dlhším o 2 až 3 centimetre. Zároveň však treba dodať, že vlasy dorastajú najrýchlejšie predovšetkým mladým a dospievajúcim ľuďom vo veku zhruba 16 až 24 rokov.

Čo sa dá vyčítať z vlasov?

Vlasy o človeku môžu prezradiť mnohé. Okrídlenú frázu „povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si“ by forenzní vedci mohli modifikovať do podoby „daj mi pramienok svojich vlasov a ja ti poviem, kto si“. Odborník totiž dokáže po preskúmaní pramienka vlasov zistiť, ako sa dotyčný stravuje či v akom prostredí žije. Vo vlasoch sa dokonca ukladajú aj stopy po požití alkoholu či omamných látok.

Prečo máme vlasy na hlave?

Vlasy, respektíve ochlpenie ako také sa môže objaviť kdekoľvek na tele. Výnimkou sú len oblastí dlaní, chodidiel a pier. Prečo však zarastáme najviac práve na hlave? Je to logické, oblasť hlavy totiž nechráni žiadna tepelná izolačná vrstva – okrem vlasov.

Prečo sa bábätká rodia s vláskami?

Všetky bábätká sa rodia s vláskami – niektoré ich majú husté, iné len v náznakoch. No vlásku sú tam! Prečo je to tak? Odpoveď vás možno prekvapí, no faktom ostáva, že všetky vlasové folikuly sa vytvoria v priebehu piatich mesiacov tehotenstva. Takisto je nepochybne zaujímavé aj to, že najbežnejšie sa vyskytujúcou farbou vlasov je čierna, pričom najzriedkavejšie sa rodia ľudia s ryšavými a blonďavými vlasmi.

Prekvapivo pevné vlasy

Ľudské vlasy majú neuveriteľnú silu, respektíve pevnosť. Jeden prameň vlasov by mal uniesť predmet s hmotnosťou až 100 gramov. Pritom bežný človek má na hlave viac ako 120 000 tisíc takýchto prameňov. Z toho vyplýva, že všetky vlasy na ľudskej hlave by mali uniesť hmotnosť rovnajúcu sa hmotnosti dvoch samcov slona afrického!

Strihanie vlasov priamo neovplyvňuje rýchlosť ich rastu

Mnohí z nás žili v domnienke, že opak je pravdou a že je to práve strihanie vlasov, ktoré ovplyvňuje rýchlosť ich rastu. Chceš mať dlhé vlasy? Tak obmedzuj ich strihanie! Je však dôležité si uvedomiť, že rast vlasov sa výrazne spomaľuje kvôli rozštiepeným končekom. Ak je to aj váš prípad a chcete, aby vaše vlasy opäť o čosi podrástli, pomôže kvalitná starostlivosť o vlasy a podstrihnutie rozštiepených končekov.

chyba