Poznáte trendy dámskej obuvi na túto jeseň?

Jeseň je už tu a vy ste si zase nechali nákup topánok na poslednú chvíľu? Nie ste v tom samé. Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko jesenných trendov.

03.10.2018 08:00
damska-obuv

Preč sú časy, kedy boli vaše topánky „out” po jednej sezóne. Trendy prichádzajú a odchádzajú, čo však vždy zostáva v móde, je konzistentný štýl. Preto sa nemusíte trápiť tým, pred koľkými rokmi bol kúsok, ktorý práve nosíte, na Paris Fashion Week. Aj tak by ste však mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel. V kombinácii s dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel si môžete byť isté, že vám nehrozí módne faux pas v žiadnej situácii.

Jesenné a tmavé farby nie sú nevyhnutné

obuv-vagabond
Veľa žien si myslí, že správna jesenná obuv musí byť v tmavých alebo zemitých odtieňoch. Je to síce stávka na istotu, no nie je to nevyhnutné. Najuniverzálnejšou farbou vašej jesennej obuvi bude určite čierna. Práve čiernych topánok uvidíte okolo seba najviac. Nie je to ani tak trend, ako skôr strach z iných, výraznejších farieb.

Zlatým pravidlom zostáva kombinácia odtieňov a kontrastu. Siahnuť môžete aj po pároch, ktoré vybočujú z typicky jesennej palety hnedej, okrovej či horčicovej.

Čomu sa určite vyhnite, je kombinácia pastelových farieb oblečenia s čiernymi topánkami. Kontrast je síce vítaný, no v tomto prípade sa odtiene príliš bijú. Zladiť sa vám podobné kúsky môže podariť v prípade, že vaše pastelové oblečenie má čierne prvky, ktoré by zosúladili celý outfit.

Jesenné obdobie môžete využiť aj pre kontrast vašich topánok s okolím. Nosiť bielu obuv v zime je mierne gýčové, vaše topánky v lepšom prípade zanikajú, ak je sezóna bohatá na snehovú nádielku, v tom horšom na nich vidíte špinavú zmesku snehu, blata a rôznych chodníkových posypov. Kontrast medzi bielou elegantnou topánkou a zemou pokrytou jesenným lístím upúta pozornosť.

Myslite aj na funkčnosť

cizmy-clarks
Textil je počas premenlivého jesenného počasia veľmi rizikový, preto je stávkou na istotu koža, koženka, ekokoža či semiš. S nimi, samozrejme, prichádza aj potreba ošetrenia materiálu. Preto by ste si mali pripraviť na sychravé dni aj impregnačné prípravky a prípravky na ošetrenie koženej obuvi.

Vysoká obuv z týchto materiálov je nadčasovým hitom, no vyberajte si ju k priliehavým, obopínajúcim nohaviciam, sukniam alebo legínam. Nie je nič horšie, ako skryť 3/4 krásnej topánky pod „plandavú” nohavicu.

Pravý čas na podpätky a platformy

Podpätky si nemusíte šetriť len na letné akcie. Využite chladné jesenné počasie a nechajte svoje nohy vyniknúť s podpätkoch. Hoci nám móla posledných prehliadok jeseň/zima ukázali niektoré extravagantné modely s ihličkami, staviť môžete na istotu a vybrať si mohutnejšie podpätky.

Niektoré modely sa do módy vracajú a zase z nej odchádzajú, no platformy budú obľúbené vždy. Ak vás čaká dlhý deň na nohách, siahnite radšej po modeli s platformou než s otvoreným podpätkom.

Nebojte sa elastických klinov

obuv-gant
Pohodlie môžete pociťovať pri nosení, aj pri obúvaní. Niektoré dámy sa na gumené kliny pozerajú cez prsty, ale modely s týmto prvkom sú vážne pohodlné a elegantné. V kombinácii s podpätkom alebo platformou vám vážne nebude mať nikto čo vyčítať.

Dlhotrvajúci štýl v podobe kapsulových šatníkov

Filozofia kapsulových šatníkov nie je žiadnou novinkou, no v našich končinách sa tento pojem príliš neskloňoval. To sa začína meniť a milovníčky módy sa tiež začínajú uskromňovať v počte kúskov, ktoré sa nachádzajú v ich šatníku. Princíp je jednoduchý: mať niekoľko kusov oblečenia na celý rok, ktoré sa medzi sebou dajú jednoducho kombinovať.

Preto sa nebojte investovať aj do drahších, kvalitnejších modelov, ktoré vám vydržia dlhšie a zladíte ich v sezóne takmer so všetkým.

chyba