Kritický vek: Kedy je imunita dieťaťa najviac ohrozená

Ako rodič ste sa určite už neraz ocitli v situácií, kedy vaše dieťa potrebovalo lekársku pomoc alebo iné špeciálne podanie liečby. Časté infekcie, vírusy a iné ochorenia sú u detí normálne a vy si časom na to zvyknete. V podstate by sa dalo povedať, že je to normálne a patrí to k akémusi zámeru prírody. Tento kritický vek má ale svoje ohraničenie a vy sa na zvládanie náročných situácií v ňom vďaka tomu môžete pripraviť.

14.05.2018 08:00
shutterstock 289525484

(Ne)jasný cieľ prírody

Imunita je našou obranou pred infekciami. Systém, ktorý nám do vienka nadelila sama príroda. Nie je ale rovnaká v každom veku, a preto je niekedy boj s nástrahami vonkajšieho sveta ťažký. U malých detí to platí dvojnásobne. Spestriť im tieto neľahké chvíle môžete výberom interaktívnych hračiek v kombinácií s dobrou starostlivosťou o ich správny vývoj. Povieme vám prečo?

K obranným mechanizmom nášho tela patria kostná dreň, slezina, lymfatické uzliny, črevný plak a iné časti organizmu. Všetky sú navzájom poprepájané sieťou krvných a lymfatických ciev. V momente, keď sa do ich blízkosti dostanú infekcie, začnú sa produkovať protilátky. Ak je imunita dobrá, človek je úspešne chránený alebo sa s chorobou ľahko vyrovná. Deti majú s tým ale väčší problém aj preto, že ich telo sa ešte stále len vyvíja.

Prečo deti tak rýchlo ochorejú?

Odborníci tvrdia, že imunitný systém dieťaťa dozrieva postupne, nie je pripravený okamžite všetko spracovať. Napríklad novorodenci veľmi slabo produkujú niektoré protilátky. Sú chránené tými materskými, ktoré sa k nim dostali prostredníctvom placenty, ale toto dedičstvo sa postupne stráca.

Ak matka kŕmi dieťa materským mliekom, dostane viac protilátok – imunoglobulínov triedy A, ktoré ho chránia pred intestinálnymi infekciami. Imunoglobulíny detí triedy G sa začínajú rozvíjať v plnom rozsahu až o dva roky, kedy sa už možno viac ako na rukách, ocitajú na zemi a modernom detskom koberci, pretože ešte nevedia udržať rovnováhu a chodiť po vlastných.

Celý imunitný systém dozrieva päť rokov

V dôsledku toho vznikajú aj otázky, kedy je vhodné dieťa umiestniť do predškolského zariadenia. Ak to zvažujete, vyberajte si radšej to, ktorému skutočne dôverujete, my za jedno z takých považujeme modernú Montessori škôlku v Trenčíne, kde skutočne vedia, o čom sú potreby a zdravý duševný a fyzický vývoj detí.

Telo potrebuje svoj čas

Preto to môže byť komplikovanejšie. Za jeden alebo dva roky dieťa rýchlo vyrastie, zvyšuje svoju hmotnosť, vyvíjajú sa vnútorné orgány a systémy, metabolizmus je aktívnejší a súčasne dochádza aj k rastu zubov – to je všetko obrovské zaťaženie ešte nevyvinutej imunity. Na základe týchto dôvodov je takmer nemožné vždy uchrániť dieťa pred vírusovými infekciami vo veku do 5 rokov a niekedy sa odporúča počkať, až bude imunitný systém viac zrelý.

Čo podkopáva imunitu

Stav imunity nie je konštantný a ani u dospelého človeka až tak celkom bezproblémový. Dokonca imunita u dvoch detí rovnakého veku môže byť odlišná: jedna je lepšia, druhá zasa horšia. Od čoho závisí takéto kolísanie?

• Niekedy môže byť imunita znížená u dieťaťa vďaka génom. Určité percento detí a dospelých má vrodené formy imunodeficiencie. Porucha niektorej zložky imunitného systému.

• Naše deti sú teraz tiež veľmi zaneprázdnené, pretože sú v neustálom napätí, čo je silný stres. Takéto preťaženie značne veľmi rýchlo podkopávať imunitný systém.

• Nie je žiadnym tajomstvom ani to, že deti veľkých miest sú častejšie choré ako tie vidiecke. Bývať ale v takomto prostredí všetci možnosť asi nemajú.

Až po piatich rokoch deti začnú reagovať na vírusy a baktérie rovnakým spôsobom ako dospelí

Pomôcť by vám v tomto smere mohli aj akési nepísané normy. Ak deti vo veku od 2 do 6 rokov majú akútnu respiračnú vírusovú infekciu nie viac ako 5–6 krát za rok – je to normálne. Pre mladých školákov je norma 4 krát za rok. Ak je to bežné prechladnutie v intervale 10-krát ročne, určite by ste mali nechať imunitný stav vášho dieťaťa prekontrolovať.

Aby ste sa cítili spokojne a vaše deti tiež, venujte pozornosť akýmkoľvek varovným signálom, ale nevytvárajte z každej jednej situácie paniku a stres. Tak ako my na novú prácu a kolegov, aj vaše dieťa si musí zvyknúť na svoje nové prostredie, v ktorom ho môžete bez najmenších problémov vychovávať. Kedy je ten kritický vek sme vám teda prezradili, to, ako sa s tým vyrovnáte, je už len na vás.

chyba