Dokonalé espreso u vás doma – ako na to?

Kvalitne pripravené espreso a kávové špeciality sa na Slovensku tešia čoraz väčšej obľube a fanklub slovenských kávových fajnšmekrov rastie.

26.01.2018 09:18
Vizual Orava ES250 K s kavou

Dopriať si pravé talianske espreso, ristretto či kapučíno v miestnej kaviarničke už považuje čoraz menej Slovákov za luxus, naopak, radi si ho vychutnávame na pracovných stretnutiach, rodinných vychádzkach alebo medzi nakupovaním. Pripraviť si aj v pohodlí domova excelentné espreso už nemusí byť utópia – vzhľadom na to, že sa sortiment domácich espreso kávovarov v profi kvalite rozšíril a tie sa stávajú cenovo dostupné aj pre slovenské domácnosti.

Čo na to potrebujete?

Kvalitný espreso kávovar, ktorý sa ľahko obsluhuje a čistí, prémiovú kávu podľa vlastnej chuti (niekomu vyhovuje viac Arabica, inému zas Robusta) a vhodne upravenú vodu (ideálne, ak po napustení z kohútika prejde vodným filtrom a použije sa na prípravu kávy čerstvá). S týmto triumvirátom si pripravíte svoj obľúbený životabudič a spoločníka pre spoločenské rituály i do chvíľ samoty, kedykoľvek dostane chuť na šálku delikátneho nápoja.

Nemusí to byť žiadna veda

Mnohí ľudia si myslia, že príprava espresa je dlhý a zložitý proces, a radšej sa do jeho prípravy nehrnú. Opak je však pravdou – veď ako zo samotného názvu „espreso“ vyplýva, tento spôsob prípravy kávy bol vytvorený za účelom rýchleho servírovania kávy bez zbytočne zložitých príprav. Takže sa ho vopred neobávajte, delikátne espreso za pomoci kvalitných pomocníkov zvládnete ľahko pripraviť aj vy! Ako na to?
Káva na prípravu espresa by mala byť čerstvo zomletá. Ak váš domáci kávovar nedisponuje integrovaným mlynčekom na kávu, v ponuke mnohých e-shopov nájdete samostatný elektrický mlynček na kávu za pár eur. Alebo si môžete zaobstarať štýlový ručný mlynček a nielen pitie kávy, ale aj jej príprava sa pre vás stane relaxom a dušu osviežujúcim rituálom. Pri mletí kávy si dávajte pozor – nemala by byť zomletá príliš na jemno. Taká totiž môže upchať sitko a mriežku naparovacej hlavy kávovaru a z najemno zomletej kávy nevyčarujete na esprese delikátne hustú, zlato sfarbenú penu, tzv. krém, ktorá je pre kvalitne pripravené espreso typická a vzniká z prírodného oleja kávových zŕn. Opačným extrémom je zas káva zomletá príliš nahrubo, espreso z nej pripravené je príliš slabé, keďže horúca voda z tak veľkých kúskov kávy nedokáže „vyťažiť“ maximum kávového extraktu. Hrubosť zomletia kávy by mala byť niekde medzi múkou a cukrom. Stačí to párkrát vyskúšať a veľmi rýchlo budete mať tú správnu „hrúbku“ v oku. Zomletú kávu potom natlačíte do sitka s rúčkou, tú nasadíte do espresovača a potom si už len vychutnávate tých pár okamihov, kým cez kávu prejde horúca voda pod tlakom (ideálne 15 barov) a do šálky začne tiecť lahodný a omamne voňajúci čierny mok. Pri servírovaní nezabudnite na dôležitý detail – espreso sa nepodáva v klasickej kávovej šálke, ale v špeciálnej, 70 ml šálke na espreso.

Foto: HZ-ZCSY
ES-250K kava

Váš privátny barista

Pri príprave delikátneho espresa do hry vstupujú okrem kvality použitej kávy a vody aj také faktory ako optimálna teplota vody a tlak v kávovare. Nad tým si však nemusíte lámať hlavu, keďže automatické espreso kávovary prémiovej kvality to vyriešia za vás. Disponujú technológiou, ktorá má všetky zásadné parametre pri príprave espresa „v merku“ a dôsledne na ne dbá bez toho, že by ste si to museli všímať vy. Na kvalitný kávovar sa proste dá spoľahnúť. Ak si aj u vás doma chcete vychutnať šálku espresa ako v pravej talianskej kaviarni, s jeho prípravou vám rád pomôže pákový espreso kávovar 3 v 1 Orava ES-250 K. Šálku rozvoniavajúcej kávy s napeneným zlatistým krémom vám vyčaruje za okamih z troch rôznych zdrojov – z mletej kávy, kávových kapsúl aj zo všetkých druhov porciovanej kávy. Vybrať si môžete napríklad prémiovú kávu Grandecoffee ako mletú kávu, kávové kapsuly aj kávové podušky. Jej vábivej vôni a delikátnej chuti neodolá žiadny kávový gurmet. Orava ES-250 K je skonštruovaný tak, aby káva z neho potešila všetky vaše zmysly – má tlak 20 barov, 1,4-litrovú ľahko vyberateľnú nádobu s kĺbovým krytom pre vždy čerstvú vodu a páku ako profesionálne kávovary. Vďaka dýze na napenenie mlieka s ním zvládnete aj prípravu ľahučko našľahaného kapučína bez prácneho učenia sa „napeňovacích techník“. Ľahko sa obsluhuje aj čistí a za férovú cenu 149 € si ho môže dovoliť každý milovník kávy.

Káva inak

Pravý kávičkár nedá na espreso dopustiť a dokáže ho piť denne aj niekoľkokrát. Ak vás však zvedavosť pokúša vyskúšať aj exotickejšie kávové nápoje, vychutnajte si doma pre zmenu z espresového základu pripravené café corretto či espresso parfait (tzv. dokonalé espreso). Café corretto pripravíte tak, že do šálky klasického espresa pridáte štvrtinu alebo polovicu likérového pohárika koňaku. Prekvapí vás, ako chuť kávy a koňaku spolu ladí a vzrušujúco šteklí chuťové poháriky. Nebojte sa experimentovať a na budúce nahraďte koňak rovnakým pomerom anízovky, pálenky z hrozna, čerešňovice či cointreau (ovocný likér vyrábaný z kôry sladkých a horkých pomarančov).
Na prípravu espressa parfait potrebujete 2 šálky espresa, 6 žĺtkov, 200 g cukru, 1/8 litra sladenej šľahačky, 1 pohár pomarančového likéru. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do husto napenenej hmoty. Pridajte studené espreso a pomarančový likér, nakoniec primiešajte šľahačku. Všetko nalejte do vysokých sklenených kávových pohárov, vložte na chvíľku do mrazničky a potom servírujte.

www.orava.eu

chyba