Ženská výbava

Prinášame vám tri tipy, ktoré nechýbajú vo výbave modernej ženy – tá nepotrebuje zbytočne „riešiť“ to, čo má jednoduché riešenie – o to viac času jej potom zostáva na uvažovanie o vzťahoch a zábavné „riešenie iných podstatností“ so svojimi srdcu blízkymi ženami.

27.12.2017 08:00
 Buscopan 10 mg obalene tablety Foto:

Ženská výbava

Možno nám dáte za pravdu, že byť ženou je úžasné, hoci to nie je vždy „brnkačka“. A nemusíme hneď myslieť komplikované emócie, túžby, predstavy o partnerovi, očakávania naveky trvajúcej lásky, či každodenný multitasking, ktorý ženy „dávajú“ v práci, v domácnosti či v starostlivosti o najbližších. Stačí sa zamerať na ich fyzickú stránku – raz mesačne si vytrpia svoje počas menštruácie, v okamihoch vášne sa nemôžu stopercentne uvoľniť, keďže by mali myslieť aj na ochranu pred nežiaducim otehotnením, a celkovo je ženské telo krehkejšie, náchylnejšie na „útoky“ zvonka. Preto sú každá pomoc, či uľahčenie vítané! Prinášame vám tri tipy, ktoré nechýbajú vo výbave modernej ženy – tá nepotrebuje zbytočne „riešiť“ to, čo má jednoduché riešenie – o to viac času jej potom zostáva na uvažovanie o vzťahoch a zábavné „riešenie iných podstatností“ so svojimi srdcu blízkymi ženami.

Menštruácia v pohode

Vedeli ste, že bolesť a kŕče počas menštruácie sú spájané s hladinou lokálnych hormónov prostaglandínov? Ženy s ich vyššou hladinou trpia silnejšími kŕčmi počas menštruácie ako tie ostatné. Takisto pociťujú väčšie menštruačné ťažkosti aj ženy s užším kanálom kŕčka maternice, práve preto bolestivá menštruácia často mizne po prvom pôrode. Nemusí to však byť pravidlo, niektorým dáva menštruácia poriadne zabrať, aj keď sú už šťastnými matkami jedného či viacerých detí. Ak aj vy patríte k tým „vyvoleným“, ktoré sú v dňoch menštruácie „out“ a najradšej by ani nevyliezli z postele, vedzte, že tu pomáhajú rýchlo a účinne lieky uvoľňujúce kŕče a bolesť, tzv. spazmolytiká. V ponuke lekární nájdete aj voľnopredajný liek, ktorý zaberá do 15 minút od užitia lieku, nezaťažuje celý organizmus a po užití neprechádza do krvi a centrálneho nervového systému. Prečo teda trpieť, keď my, ženy, nemusíme?

Foto: Saforelle
Saforelle

Tá správna očista „tam dole“

Vedeli ste, že pH intímnych ženských partií sa líši? Zatiaľ čo vo vnútri pošvy panuje mierne kyslé prostredie s hodnotami od 3,8 do 4,5, oblasť vonkajších rodidiel je, podobne ako pH pokožky, mierne zásaditá. Stačí, že sa rovnováha intímnej zóny naruší a potom to už svrbí, páli, zapaľuje sa… Neraz k množeniu choroboplodných mikroorganizmov prispievajú aj nesprávne zvolené prípravky intímnej hygieny. Tie s kyslým pH či pridanou kyselinou mliečnou oblasť vonkajších rodidiel zbytočne prekysľujú, a tak „pálčivý“ problém v nohavičkách nedokážu „uhasiť“. Na očistu intímnych partií by mali ženy používať špeciálne prípravky intímnej hygieny, ideálne také, ktorých pH je mierne zásadité. V ponuke lekární nájdete aj prípravky s hodnotou pH blížiacou sa hodnote 8, ktoré preventívne pôsobia proti premnoženiu kvasiniek a baktérií a pri dlhodobejšom používaní dokonca dokážu napomáhať znižovaniu výskytu mykóz. Obsahujú extrakt z liečivého lopúcha väčšieho, ktorý zmierňuje svrbenie a podráždenie, a antialergén alantoín s regeneračnými účinkami. Vďaka gélu, čistiacej pene, krému či vlhčeným obrúskom sa tak budete cítiť aj „tam dole“ komfortne, a to aj po holení, depilácii, počas menštruácie, na cestách, či kedykoľvek sa vám zachce „rozmaznávať sa“ vo vašej nanajvýš osobnej zóne.

Vášeň bez neželaných následkov

Každá žena sa túži oddať milovanému mužovi naplno, bez strachu z nežiaduceho otehotnenia aj v čase, keď si proste „drobca“ nemôže dovoliť. Veď láska a príťažlivosť nás k našej polovičke ťahajú aj počas naštartovanej kariéry, na vysokej škole či ak sa nám už doma tmolí dostatočný počet detí. Vďaka antikoncepcii si môžeme vychutnávať nežnosti a vášeň a zároveň mať svoj život pod kontrolou. Zlatou, strednou cestou medzi prirodzenou, avšak nie vždy účinnou ochranou a „bombou“ v podobe hormonálnej tabletky každý deň je lokálna chemická, tzv. spermicídna antikoncepcia bez obsahu hormónov. Mnohé ženy o takejto forme účinnej ochrany netušia, a pritom má mnoho výhod. Keďže neobsahuje žiadne hormóny, nenarušuje prirodzený hormonálny cyklus ženy, nezaťažuje celý organizmus, ale pôsobí len lokálne. V ponuke lekární nájdete aj spermicídnu antikoncepciu bez nutnosti receptu od gynekológa, s účinnosťou až 97,6 % podľa Pearlovho indexu spoľahlivosti antikoncepcie, a to vo forme vaginálnych kapsúl či vaginálneho krému, ktoré sa aplikujú do pošvy pred samotným pohlavným stykom. Antikoncepcia potom priamo v pošve ničí spermie, nelikviduje však prirodzenú mikroflóru v intímnej ženskej zóne ani nemení jej pH. Antikoncepcia má minimálne alebo žiadne nežiaduce účinky, nemá zdravotné kontraindikácie, takže ju môžu používať aj ženy s vysokým krvným tlakom, ženy s diagnostikovaným ochorením diabetes, ženy trpiace častými migrénami, fajčiarky aj dojčiace matky. Liečivo v antikoncepcii má aj antiseptický účinok – „zaberá“ aj na pôvodcov infekčných chorôb prenášaných pri pohlavnom styku, akými sú napríklad chlamýdie, gonokoky a pod. Pri aplikácii antikoncepcie však treba dôsledne dodržiavať pokyny určené výrobcom, ktoré nájdete v príbalovom letáku antikoncepcie.

Zdroj fotografií a informácií: Buscopan, Saforelle, Pharmatex

Foto: Pharmatex
Pharmatex
chyba