ABC rozprávky – cesta k pestrosti v rodinných rituáloch

Učí keramiku na ZUŠ-ke, maľuje,spieva v zbore , účinkuje v historických produkciách na bojnickom zámku, recituje, ale hlavne píše: Chcela by som krídla, O vílach a ľuďoch, Rozprávky o lese Lese a ďalšie.

27.11.2017 08:00
05 Autogramiada

To všetko tvorí kreatívnu náplň života spisovateľky Anny Gürtlerovej ml. Pestrosť tohto záberu preniesla aj do projektu ABC rozprávky. Dramaturgicky a autorsky ho pripravuje v spolupráci vydavateľstvom ABECEDY.

Ako vznikla myšlienka spájať printovú formu rozprávok s audionahrávkami a komiksami?

Prvým východiskom bola predovšetkým osobná skúsenosť s mojou dcérou Elinkou. Uvedomila som si, aké je príjemné spoločné nedeľné ráno v posteli pri počúvaní obľúbených rozprávok, čítanie alebo rozprávanie rozprávkových príbehov spojené s bozkom na dobrú noc, či stotožnenie sa s dobrom pri maľovaní, navrhovaní a hraní sa na princezné a zvieratká. Celkom jednoduché veci, veľmi potrebné detské rituály, na ktoré často zabúdame. Upokoja myseľ vo svete akčných až agresívnych televíznych detských seriálov.

+3

A druhé východisko?

Rodinné rituály s témami rozprávkového sveta dávajú dieťaťu základy hodnôt na celý život. Aj do nich treba vnášať v súčasnej konkurencii audiovizuálnych prostriedkov viac farieb a možností. V prvom rade ako pomôcku pre rodičov, starých rodičov, či učiteľky v materských školách. Nie vždy je v dnešnom uponáhľanom svete vystresovaný „dospelák“ pripravený na aktívnu komunikáciu s dieťaťom. Vtedy pomôžu audionahrávky, prípadne ako výtvarné inšpirácie komiksové stvárnenia rozprávok.

Aký umelecký prínos od projektu očakávate?

V pôvodnej slovenskej výtvarnej tvorbe detský komiks absentuje. Chceme využiť talent skvelých slovenských grafikov a interpretov slova. Deťom sa rozšíria príležitosti užívať si ho. Popri bohatstve pôvodných slovenských rozprávok je tu aj množstvo zaujímavých súčasných slovenských autorov píšucich pre deti. Našou snahou je vytvoriť pre nich platformu na vydávanie diel.

chyba