Prečo zdobíme na Vianoce stromček?

Odkiaľ prišla na Slovensko tradícia stavania stromčeka na Vianoce? Viete prečo do kapustnice pridávame jablká a slivky a na stoloch nikdy nechýbajú orechy?

22.12.2015 11:25
slovart inzercia

Jedna z mnohých legiend o vianočnom stromčeku sa viaže na protestantskú cirkev Martina Luthera. Podľa tejto legendy priniesol nemecký biskup svojej rodine ihličnatý stromček a zapálil na ňom sviečky, aby lepšie vystihol atmosféru hviezdnatej noci. Takto sa postupne stromček ako symbol Vianoc začal šíriť domácnosťami až do kostolov či sídiel šľachty. Na Slovensko sa dostal z Nemecka a Rakúska v polovici 19. storočia. V niektorých obciach nazývali stromček jezuleň. Domáci naň vešali slamené ozdoby, jabĺčka, orechy, sušené slivky, retiazky zo šípok a jarabiny ako symboly prosperity. Dnes sa tieto plody skôr objavujú ako prísady do kapustnice.

Tento a iné zaujímavé príbehy o sviatkoch nájdete v knihe Tradície na Slovensku. Publikácia je zaujímavým čítaním pre celú rodinu o pôvode, vývoji a význame našich bohatých tradícií s receptami zo všetkých kútov Slovenska. Autorkou knihy je slovenská etnografka Zora Mintalová Zubercová. Vo Vydavateľstve SLOVART jej vyšli knihy Vianoce na Slovensku a Pečieme na Vianoce.

Aké bolo zloženie a charakter tradičných štedrovečerných jedál? Podľa Zory Mintalovej Zubercovej boli veľké rozdiely najmä medzi mestom a dedinou, zásadný vplyv malo však vierovyznanie. V katolíckych rodinách sa cez deň prísne postili, ich štedrá večera bola sýta, ale bezmäsitá, evanjelici mohli jesť na Štedrý večer aj mäso.

Pôstnym vianočným jedlom bola ryba, symbol kresťanstva, pochádzajúci z čias prenasledovania kresťanov. Grécke slovo ichtys – ryba – znamenalo v ich tajnej reči Iesois Christos Theou Yios Soter – Ježiš Kristus Syn Boží Spasiteľ. Vo všeobecnosti platilo, že na Štedrý večer sa má jesť mäso beznohé, na Kristovo narodenie, čiže na prvý sviatok vianočný dvojnohé a na deň svätého Štefana, čiže na druhý sviatok vianočný mäso štvornohé.

Po spoločnom prípitku z jedného pohárika nasledovali vianočné jedlá podľa určeného poradia. Pretože ľudová viera pripisovala jednotlivým jedlám a ich počtu magické účinky. Inšpirujte sa knihou Tradície na Slovensku a pridajte k vašim vianočným obyčajom niektoré z tých, ktoré dodržiavali vaši starí rodičia a ich predkovia.

chyba