Mami, dnes v noci sa nepocikám!

Len 3 - 4 % detí, ktoré majú problém so zadržiavaním moču - čiže najmä v noci sa zvyknú pocikať - sa lieči. Ak má tento problém dieťa, ktoré dovŕšilo päť rokov, je nesmierne dôležité nečakať a navštíviť detského lekára.

14.04.2015 09:17
odkaz
suchapostielka inzercia
Po alergiách je nočné pomočovanie druhým najčastejším zdravotným problémom u detí v škôlkarskom veku. Na Slovensku ním trpí okolo 45-tisíc detí, ale lieči sa len približne 1 500. „Aj ja mám v triede 5-ročné dievčatko, ktoré sa aj trikrát do týždňa počas popoludňajšieho spánku pociká,“ hovorí učiteľka z materskej školy v Bratislave. „Nepochybne má tento problém aj doma v noci. Jej mamička však k tomu pristupuje spôsobom – veď z toho vyrastie – nosí jej náhradné pyžamko a napínaciu pogumovanú plachtu na posteľ. Oceňujem, že dcérke nerobí výčitky, ale na druhej strane to zatiaľ odmieta riešiť s odborníkom.“

V prípade detí starších ako 5 rokov sa nočné pomočovanie vyskytuje u 10–15 % a takmer u 2 % adolescentov od 12 do 18 rokov. Každý iste chápe, ako môže takýto problém dieťa traumatizovať. Škôlkar sa už hanbí za to, že sa pocikáva. Najmä, ak sa mu to stáva aj v kolektíve detí. Ak tento problém pretrváva aj po piatych narodeninách, treba o tom povedať pediatrovi.

Mnoho rodičov si myslí, že pocikávajú sa len deti, ktoré žijú v psychickej nepohode pre problémy v rodine, zlú atmosféru v kolektíve a podobne. Tento problém sa pritom často objavuje aj u takých, čo nijaké ťažkosti tohto druhu neprežívajú. „Príčina vzniku nočného pomočovania je fyziologická, ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Moč sa tvorí v obličkách a jeho množstvo riadi dôležitá látka v organizme – hormón dezmopresín. V noci sa jej tvorí viac, a tým sa zmenší objem vyprodukovaného moču,“ vysvetľuje MUDr. Andrea Černianska, detská nefrologička z 1. detskej kliniky DFNsP v Bratislave. „U detí trpiacich nočným pomočovaním je často problémom nedostatočná tvorba vazoprezínu v tele. Preto sa im v noci močový mechúr preplní, a keďže dieťa nie je schopné rozpoznať tieto signály, nezobudí sa na to a pociká sa do postele.“ Nedostatok tejto látky u detí starších ako 5 rokov pritom odborníci vedia riešiť a dodať ju vo forme dezmopresínu na preklenutie obdobia, keď si ju už detský organizmus v dostatočnej miere dokáže vyprodukovať sám.

„Nočné pomočovanie môže viesť ku frustrácii a stresu v celej rodine. Zaťažuje rodinu dokonca aj finančne – neustálym praním a výmenou posteľnej bielizne. Obmedzuje jej aktivity v prípade výletov či dovoleniek,“ konštatuje MUDr. Terézia Rosenbergerová, detská psychiatrička z 1 psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Preto: Ak sa vaše 5-ročné dieťa pocikáva, navštívte detského lekára! Aj to je hlavné posolstvo webovej stránky www.suchapostielka.sk, kde si okrem ďalších informácií možno pozrieť aj edukačné video a poradiť sa s odborníkom.

chyba