Kde sú pyšní na to, že majú Muchu na stene?

Aj v prípade, že vám história nerozbúcha srdce, príbeh tohto rodáka z Moravy, ktorý zdieľal ateliér s Paulom Gauguinom, kamarátom Vincenta Van Gogha vás zaujme. Obzvlášť preto, lebo originál jedného z jeho obrazov máme na Slovensku.

30.05.2023 00:00
mucha, pr nepouzivat

Nie je za hrubým nepriestrelným sklom s neustále kontrolovanou klímou slúžiacou na ochranu obrazu, ako Mona Lisa v Louvri. Nemusíte sa k nemu pretlačiť, keď si chcete spraviť selfie. Môžete ho nerušene vnímať a dotyk majstra svetového formátu pozorovať každý deň v rámci svojho kúpeľného pobytu v luxusnom secesnom hoteli Thermia Palace na piešťanskom Kúpeľnom ostrove.

mucha, pr nepouzivat

Keď sa pýtate, čo má Alfons Mucha spoločné s Piešťanmi a prečo originál jeho jediného obrazu so slovenskou tematikou zdobí výklenok nad reštauráciou Grand Restaurant v spomínanom hoteli, dozviete sa to.

Snaha o „nové umenie“ alebo inak nazývané secesné hnutie sa koncom 19. storočia rozšírila po Európe ako odozva na konvenčné dekoratívne umenie. Muchovo meno s ním nie je spojené náhodou. Je považovaný za tvorcu inovatívneho grafického štýlu nazývaného aj „le style Mucha“, ktorý v sebe kombinuje pre secesiu typické kvetinové a prírodné motívy s postavou umiestnenou v ráme s architektonickým prvkom.

Už sa vám vybavujú typické „muchovské“ plagáty, ktorých pomerne nekvalitné výtlačky boli počas socializmu ozdobou nejednej domácnosti? Generácia dnešných štyridsiatnikov si presne na ich základe dokáže veľmi detailne predstaviť, čo sa myslí Muchovym štýlom.

Zapáčil sa grófovi?

mucha, pr nepouzivat

Vráťme sa však k Muchovej umeleckej dráhe. V roku 1879, po štúdiách na Slovanskom gymnáziu v Brne sa vracia do rodných Ivančíc. Odtiaľ ako 19-ročný odchádza, aby sa učil za scénického výtvarníka vo firme Kautsky-Brioschi-Burghardt vo Viedni. Tri roky nato sa v Dolnom Rakúsku živí ako maliar portrétov a až o rok neskôr, v roku 1883 dostáva prvú objednávku na výzdobu rodinného sídla grófa Eduarda Khuen – Belasiho, statkára z Mikulova. Pod jeho patronátom o dva roky neskôr začína študovať na Akadémii výtvarných umení a vstupuje do Škrétovho klubu českých a slovanských študentov umenia v Mníchove. S podporou spomínaného grófa odchádza študovať v roku 1887 do Paríža.

Po skončení sponzorstva od grófa Belasiho sa uplatnil ako ilustrátor pre vydavateľstvá v Paríži. Tam sa spojí s miestnou umeleckou komunitou a spriatelí sa napríklad aj so spomínaným Paulom Gaugainom. Zbiera čestné uznania, inšpiruje sa rôznymi prúdmi a smermi až si nájde a svojim spôsobom aj vytvorí vlastný, ktorý možno prvý krát vidieť na plagáte Gismonda pre Sarah Bernhardtovú.

O tri roky na to má v Paríži dve svoje vlastné výstavy. Členom Českej akadémie vied a umení sa stáva až začiatkom 20. storočia, v roku 1901. Zhruba v tom čase, doma v Čechách sa zoznámi aj so svojou budúcou manželkou a spolu s ňou odcestuje do Spojených štátov, kde bude nasledujúce roky hľadať sponzorov pre svoj projekt Slovanská epopeja. V tomto ambicióznom diele zachytil slovanské dejiny a jeho tvorba mu neskôr zabrala obrazne povedané jeden celý život od narodenia po dovŕšenie plnoletosti. 20 monumentálnych plátien zachytávajúcich históriu Slovanov od dávnoveku tvoril celých 18 rokov.

Okrem jeho aktívneho umeleckého života plynul aj ten súkromný. Zo vzťahu s manželkou Maruškou Chytilovou vzišli dvaja potomkovia – dcéra Jaroslava, ktorá sa narodila v New Yorku a syn Jiří, ktorý sa narodil v Prahe. Jeho dcéra je pravdepodobne ženou sediacou v kresle na päťuholníkovom, na mieru vytvorenom obraze v piešťanskom kúpeľnom hoteli.

Je to ona? Ako sa tam dostala?

Alfons Mucha pri príprave skíc a štúdií veľa cestoval a zbieral inšpiráciu pre svoju tvorbu. V regióne slovenského Považia sa zaujímal o Trenčiansky hrad, Hrad Beckov a Čachtice. Skice k časti Slovanskej epopeje vznikli práve počas kúpeľných pobytov v hoteli Thermia Palace. V Piešťanoch však nebol náhodou. Jeho dcéru Jarmilu trápilo reumatické ochorenie. Aká je pravda, to už presne nezistíme – no dá sa predpokladať, že svetobežníkovi pohybujúcemu sa v umeleckých kruhoch neuniklo, že v Piešťanoch sa už desaťročia liečia ľudia s ťažkosťami neurologického a pohybového charakteru. Obraz „Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia“ následne vytvoril z vďaky za uzdravenie svojej dcéry piešťanskou vodou a vzácnym bahenným peloidom.

Že umenie a história nie je žiadna nuda, o tom vám napovie aj „cowbojka“ súvisiaca so zmiznutím spomínaného diela. Akokoľvek komicky to vyznie, tento vzácny obraz a osobný dar kúpeľom priamo od umelca sa na pár rokov prepadol pod zem. Údajne príborovým nožom ho niekto vyrezal priamo z priečelia vstupu do reštaurácie, čo, musíte uznať, v reštaurácii plnej príborov nemá jednoznačného vinníka. Do pátrania po obraze bol zapojený aj Interpol a hoci sa zlodejov nikdy nepodarilo dolapiť, obraz sa akoby zázrakom po štyroch rokoch vypátrať podarilo. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa vrátil na svoje pôvodné miesto a pripomína, že chodbami obľúbeného, už 111. rokov stojaceho secesného hotela sa kedysi prechádzal majster Alfons Mucha s rodinou.

mucha, pr nepouzivat

Jeho úzku naviazanosť na Piešťany, ktoré miloval si budú môcť hostia kúpeľného ostrova pripomenúť aj výstavou z cyklu Muchova cesta, Alfons Mucha: Kvetinové svety, ktorá sa pod kuratelou Muchovej nadácie otvorená od 10.mája.

chyba