Jogou proti stresu: 5 jogových pozícií, ktoré pomôžu po náročnom dni

Pozitívne účinky jogy na telo i myseľ sú nesporné. Pripravili sme pre vás zostavu pozícií, ktoré vám uľavia po náročných pracovných dňoch a pomôžu vám dostať sa do rovnováhy.

01.06.2023 00:00
joga, pr nepouzivat

Joga má vplyv na flexibilitu, správne držanie tela, zlepšenie fyzického zdravia, ale i mentálneho. Pomáha zbaviť sa stresu a je vhodná i ako podpora pri liečbe depresií, úzkostí a ďalších stavov. Pravidelným cvičením v mozgu totiž dochádza k zmenám: starosti a negatívne myšlienky sa postupne rozplývajú, sústredený dych upokojuje nervový systém a človek sa cíti lepšie a vyrovnanejšie.

Aké voliť pozície proti stresu?

„Na zlepšenie nálady i celkovej psychiky sa v podstate hodia všetky druhy jogy. Záleží, čo komu vyhovuje. Na upokojenie je ideálna jin joga, pri ktorej sa venujete dlhým výdržiam v asánach. Perfektná „liečba“ na úzkosti a stres. Výborným doplnkom k nej sú i dychové tréningy,“ odporúča Jana Smažíková, majiteľka pražského Yogacentra a e-shopu s pomôckami na jogu, ktorý pôsobí v Česku i na Slovensku.

Proti stresu všeobecne fungujú asány, ktoré jednak pomôžu natiahnuť celé telo a vyrovnať chrbát. Vďaka pevnému a správnemu postoju budete mať lepší nadhľad, silu i sebavedomie. Presne to, čo potrebujete na zvládanie každodenných prekážok.

Ďalej sú to pozície, ktoré otvárajú hrudný kôš a tým i srdce, tj. záklony. Tie majú na svedomí zlepšenie držania tela i prekrvenie orgánov.

Obrátené pozície zase vedú k hlbokej koncentrácii a pomáhajú prekonávať vlastné hranice. Zároveň bojujú s nepríjemnými pocitmi.

Pozície zamerané na uvoľnenie v bokoch zase pomôžu odplaviť negatívne myšlienky a starosti. Práve v bokoch sa totiž ukladajú negatívne emócie a zároveň sú preťažované dlhým sedením. Ich uvoľnením pocítite úľavu i nový príliv pozitívnej energie.

Nerobte si starosti, ak by ste sa v pozíciách nevedeli správne uvoľniť. Zo začiatku skúšajte a zvedomujte si pocity. Dovedú vás k tomu i pomôcky, ktorými si „predĺžite“ ruky či nohy a pomôžu vám odložiť telo na bolstery a vankúše, ktoré držia tvar.

Tipy na pozície proti stresu

1. Pozícia klieští – Paščimottasána

joga, pr nepouzivat

Pohodlne sa usaďte do pozície klieští, kedy natiahnete nohy, ktoré sú aktívne a flexované. Súčasne si vyrovnajte chrbát a vyťahujte sa do výšky, ako keby vás niekto ťahal za pomyselný povrázok. Cítite to? Dochádza k dokonalému natiahnutiu chrbta i nôh po celej dĺžke.

Ak by vás svaly príliš ťahali, urobte si pohodlie pomocou bolsteru alebo vankúšov. Medzi kolená môžete vložiť jogový blok, ktorý vám pomôže udržať nohy aktívne a zároveň si naň môžete odložiť hlavu, nechať spadnúť ramená dolu a tým uvoľniť krčnú chrbticu.

2. Pozícia polovičného pluhu – Adrha halasána

joga, pr nepouzivat

Táto pozícia sa nazýva i pozícia polovičného pluhu a je doslova ozdravná. Jednak upravuje zažívanie, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, zlepšuje krvný obeh a funguje ako prevencia proti opuchnutým nohám i kŕčovým žilám. Ďalšou výhodou je, že vyrovnáva hladinu hormónov a aktivuje endokrinný systém.

Do pozície sa dostanete z ľahu, zdvihnete nohy do pravého uhľa. Môžete ich oprieť o stenu, tak aby bol zadok i nohy “nalepené” na stene alebo si na nohy môžete dať nejakú záťaž. Obe varianty vám pomôžu udržať nohy rovné.

TIP: Dajte si len pozor, aby ste sa neprehýbali v bokoch a chrbte, tie by zase mali zostať „nalepené“ na podložke.

3. Pozícia predklonu v širokom stoji rozkročnom – Prasarita padottasána

joga, pr nepouzivat

Ak trpíte bolesťami hlavy a chcete sa zbaviť únavy či zlej nálady, prevráťte sa hore nohami! Získate úplne nový pohľad. Neveríte? Vyskúšajte túto intenzívnu naťahovaciu pozíciu.

Dostanete sa do nej zo stoja. Rozkročíte sa dostatočne široko. Ak trpíte bolesťami v bokoch, rozsah si upravte a prípadne nechajte pokrčené kolená. A potom už s rukami v bok sa kúsok po kúsku pomaly skláňajte až tam, kde vás pustí telo.

Môžete si vypodložiť ruky jogovými blokmi a zotrvať, koľko vám je príjemné. Až sa budete z pozície vracať, choďte na to rovnako pomaly a vedome, aby sa stihol vyrovnať tlak v očiach a nezamotala sa vám hlava.

4. Pozícia ležiaceho hrdinu – Supta varjasana

joga, pr nepouzivat

Táto pozícia vám pomôže otvoriť hrudník, pomáha spracovať nahromadený hnev. Ďalej zlepšuje sústredenie a zároveň upokojuje myseľ.

Pripravte si oporu z bolsterov a vankúšov. Začnite v pozícii luku, kedy sa v kľaku opierate o päty a zakláňate sa, natiahnite si chrbát na pripravenú oporu. K dokonalosti si ešte môžete položiť vankúšik na oči a skúsiť vydržať v tejto polohe 3 až 5 minút.

5. Pozícia mŕtvoly – Šavasána

joga, pr nepouzivat

A na záver nevynechajte relaxačnú Šavasánu, ktorú si napokon môžete dopriať kedykoľvek počas dňa. Na pár minút sa položiť, uvoľniť nohy i ruky a len chvíľku dovoliť myšlienkam plynúť a nechať ich odísť.

TIP: Dokonalému uvoľneniu predchádza dokonalé napätie. Napriamte si ruky za hlavu a skúste sa úplne vytiahnuť do svojho maxima, ako za rukami, tak i za nohami. Potom už len s výdychom ústami uvoľnite telo. Uvedomujete si ten rozdiel?

Veríme, že sa vám podarí postupne zbaviť stresu a budete sa tešiť na svoju každodennú dávku jogových asán.

Zdroje:

chyba