Aké sú špecifické funkcie zdravotnej obuvi a prečo ju nosiť?

Zdravotná obuv a typické šľapky s korkovou podošvou síce nebudú práve najlepšie vyzerajúcimi kúskami vo vašom botníku, na druhej strane vám však prinesú viacero cenných zdravotných benefitov. Zistite, aké funkcie táto obuv ponúka a prečo je dobrým nápadom nosiť ju pri pracovných i každodenných domácich úkonoch?

16.05.2023 00:00
zdravotna obuv, pr, nepouzivat Foto:

Zvýšená podpora a stabilita

Zdravotná obuv je navrhnutá tak, aby poskytovala nositeľovi lepšiu podporu a zároveň tlmila dopady – množstvo modelov sa vyznačuje zvýšenou podošvou v tvare klinu v pätovej časti, ktorá zabezpečí lepšie odpruženie. Okrem toho ortopedická obuv s anatomicky tvarovanou stielkou zohráva úlohu aj pri korekcii niektorých zdravotných problémov s chodidlami, napr. ploché nohy alebo vbočený palec.

Vysoká priedušnosť

Tento typ obuvi sa môže pýšiť skvelou priedušnosťou – pružná stielka s vysokou perforáciou zabraňuje nadmernému poteniu nôh a poskytuje maximálne pohodlie. Ide teda o dobrú voľbu v kontexte pracovnej obuvi, ale je tiež vhodná na domáce nosenie. Špeciálna stielka z antibakteriálnej textílie eliminuje vznik nežiaducich pachov a absorbuje vlhkosť.

Prispôsobivosť priehlavku

Či už máte užšiu alebo o niečo širšiu nohu, tento typ obuvi padne každému. Pomocou kovových praciek môžete šírku priehlavku prispôsobiť presne na vašu nohu. Niektoré modely zdravotnej obuvi disponujú aj nastaviteľnou prackou okolo päty, ktorá zabezpečuje vyššiu stabilitu.

Rôznorodý dizajn

Aj napriek tomu, že prioritou pri pracovnej a zdravotnej obuvi je funkčnosť, výrobcovia dnes prichádzajú so širokou ponukou dizajnov – od podrážky, ktorá môže byť napríklad rebrovaná (takýto dezén eliminuje pošmyknutie), cez vzorované zvršky z rôznych materiálov (štiepaná, semišová či nubuková koža), až po šírku popruhov. Topánky s uzavretou špicou či korkové šľapky, aké sme poznali v minulosti, tak naberajú novú podobu, ktorá je z estetickej stránky omnoho atraktívnejšia.

Zdravotná obuv nájde svoje využitie v rôznych pracovných odvetviach, napr. v zdravotníctve, potravinárstve, administratíve a podobne. Okrem toho je však pohodlnou a zdravotne nezávadnou alternatívou aj na chodenie v domácom prostredí – podporí klenbu, zabezpečí priedušnosť a odpruženie pri dopadoch.

chyba