Prečo sa starať o svoj zrak – prevencia očných ochorení

Zdravý zrak je jedným z predpokladov kvalitného a naplneného života. Umožňuje nám obdivovať maličkosti každého dňa, plnohodnotne pracovať, čítať knihy, orientovať sa v priestore i vnímať neverbálne prejavy v komunikácii s ostatnými.

30.04.2023 00:00
zdravy zrak,union,pr Foto:

To sú len niektoré z dôvodov, prečo sa starať o svoj zrak. Každodenná starostlivosť o oči je najlepšia prevencia očných ochorení. K tomu, samozrejme, patrí aj preventívna prehliadka u očného lekára, ktorú kryje zdravotné poistenie.

Návšteva oftalmológa je základ. Nie každá zdravotná poisťovňa však poskytuje benefity

Odborníci odporúčajú navštíviť očného lekára kvôli preventívnej prehliadke aspoň raz za dva roky. Ľudia nad 60 rokov by tak mali urobiť raz ročne. V prípade zhoršenia zraku je potrebné vyhľadať oftalmológa čo najskôr. Preventívnu prehliadku hradí zdravotná poisťovňa.

Prečo by ste si mali nájsť čas na preventívku? V prvom rade preto, že zhoršené videnie negatívne ovplyvňuje kvalitu života a pri vyšetrení zraku môže lekár odhaliť vážnejšie diagnózy, pričom liečba môže byť zahájená okamžite.

Ak máte zdravotné poistenie v poisťovni Union, môžete sa tešiť na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť a vyšetrenie očí v zazmluvnených klinikách a aj príspevok na nákup okuliarov. Očný balík má hodnotu 150 eur. Čo získate?

Môžete využiť príležitosť na komplexné vyšetrenie očí v hodnote 50 eur na vybraných klinikách, vyšetrenie optickou koherentnou tomografiou v hodnote 30 eur a čiastku 70 eur určenú na okuliarové rámy alebo šošovky pre deti.

Ak chcete čerpať tieto nadštandardné benefity a nie ste poistencom zdravotnej poisťovne Union, vyrieši to zmena zdravotnej poisťovne.

Užitočné tipy, ako sa starať o svoj zrak a predchádzať očným ochoreniam

Bez ohľadu na to, či sa vám to páči, alebo nie, zdravie očí máte vo veľkej miere vo svojich rukách. Aj v tomto prípade platí, že prevenciou očných ochorení je najmä zdravý životný štýl? Čo je dôležité?

Zdravá, pestrá a vyvážená strava

Pre zdravie očí sú dôležité antioxidanty, ako napríklad betakarotén, lykopén, luteín či zeaxantín. Nájdete ich najmä v ovocí a zelenine oranžovej, žltej, červenej a zelenej farby. Naservírujte si každý deň na tanier aspoň 5 porcií zeleniny a ovocia a poďakujú sa vám nielen oči.

Nezabúdajte ani na protizápalové omega-3 tuky, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, ľanových a chia semiačkach alebo vlašských orechoch.

Pohyb

Pohyb je účinnou prevenciou nadváhy a obezity, ktoré zvyšujú riziko metabolického syndrómu a cukrovky, pričom diabetes súvisí so zhoršením zraku. Doprajte si minimálne 30 minút svižnej chôdze každý deň.

Ideálne je však v rámci týždňa absolvovať kardio tréning i posilňovanie s váhou vlastného tela, alebo závažiami.

Chráňte oči pred baktériami a noste vyčistené okuliare

Časté umývanie rúk je skvelou prevenciou bakteriálnych i vírusových ochorení. Týka sa to aj zraku. Najmä v prípade, že si oči často pretierate. V prípade, že nosíte dioptrické alebo slnečné okuliare, dbajte na to, aby boli bez šmúh.

Počas slnečných dní nezabúdajte na slnečné okuliare, ktoré chránia pred UVA i UVB slnečnými lúčmi.

Odpočinok

Okrem kvalitného nočného odpočinku v trvaní 7 až 9 hodín doprajte očiam prestávku po 20-tich minútach činnosti. Stačí, keď sa počas doby 20 sekúnd zadívate na predmet vo vzdialenosti približne 6 metrov. Alebo si zacvičte očnú jogu, teda hýbte očami do strán, krúžte nimi, žmurkajte, vykonávajte pohyb hore a dolu, sledujte na hodinách sekundovú ručičku a podobne.

Žiadne fajčenie, ani to pasívne

Fajčenie škodí nielen pľúcam, ale aj zraku. Ak holdujete tomuto zlozvyku, pokúste sa s tým skoncovať. Takisto sa vyhýbajte pobytu v zafajčenom prostredí, pretože pasívne fajčenie zdraviu neprospieva.

chyba