Bolia vás kĺby? Poznáme riešenie života bez bolesti

Viete, akú funkciu má v našom tele kolagén? V poslednej dobe sa toto slovo skloňuje najmä v súvislosti s oblasťou krásy. Vedeli ste však, že jeho pravidelné užívanie môže pomôcť vašim kĺbom? Prečo by sme ho mali od určitého veku pravidelne dopĺňať?

12.05.2023 00:00
bolest klbov Foto:

Kolagén je najrozšírenejší proteín v našom tele. Nachádza sa v koži, šľachách a kostiach, kde pôsobí ako spojivo. Ľudovo povedané, je to lepidlo, ktoré spája naše telo. Približne do 25. roku veku si ho telo vytvára samo. Neskôr ho tvorí stále menej a približne okolo štyridsiatky sa jeho produkcia zastavuje. Jeho nedostatok v tele začína byť viditeľný už okolo tridsiatky. Pokožka stráca pevnosť, tvoria sa vrásky, viac sa nám lámu nechty a vlasy už tiež nemajú toľko lesku. Tieto vonkajšie prejavy starnutia vieme korigovať kozmetickými prípravkami s obsahom kolagénu.

Čo spôsobuje nedostatok kolagénu?

Kolagén by sme však mali užívať pravidelne aj vnútorne a to nielen na „krásu“, ale najmä pre zdravie našich kostí, kĺbov a celkovo pohybového aparátu. Približne po tridsiatke už pohyb začína bolieť. Tuhnú nám svaly a pobolieva nás chrbtica. Je tomu tak aj preto, že lepidla alebo maziva, ako sa kolagénu hovorí, je v našom tele stále menej. Pohyb je v našom živote dôležitý, nielen preto, že produkuje endorfíny, pomáha nám aj pri mnohých civilizačných ochoreniach. Lenže, ako sa hýbať, keď vstávate so stuhnutými kĺbmi a boľavou chrbticou? Odpoveďou je užívanie kolagénu. Telo, vrátane svalstva sa tak bude regenerovať rýchlejšie a ako bonus budete mať lepšiu pleť, vlasy aj nechty.

Špeciálnu kategóriu tvoria ženy po 40 roku, pre ktoré by užívanie kolagénu malo byť samozrejmosťou a úľavou. Hormonálne zmeny, ktoré spôsobuje menopauza, prinášajú veľa nepríjemností. Žene z tela odchádza estrogén, ktorý je z kolagénom úzko prepojený. Okrem ubúdania sa ten zvyšný štiepi, čoho dôsledkom je rednutie kostí a riziko osteoporózy.

Ako môžeme dopĺňať kolagén?

Kolagén obsahuje strava bohatá na bielkoviny. Dôležitou súčasťou stravy musí byť aj ovocie a zelenina. Ovocie najmä pre vitamín C, ktoré si telo nevie produkovať a tento vitamín potrebuje okrem iného aj na produkciu kolagénu.

V určitom veku však už musíte pridať aj kolagén vo forme doplnku. Ako si vybrať?

Na trhu je veľké množstvo kolagénov. Rôznej kvality aj účinnosti. GAIA Collagen Protein neobsahuje zbytočné prímesy. O to viac je účinnejší. Je hydrolyzovaný teda rozštiepený na malé čiastočky, aby ho mohlo telo čo najlepšie vstrebať a maximálne využiť. GAIA Collagen Protein sa vyznačuje 4 patentami na vstrebávanie. Jeho prírodné zloženie je vhodné pre všetkých, ktorí si chcú užívať život bez obmedzujúcich bolestí pohybového aparátu. Predstavuje efektívny spôsob podpory kostí, spojivového tkaniva, omladenia starnúcej pleti, vlasov a nechtov. Neobsahuje lepok, prírodné farbivá ani vône. GAIA Collagen Protein je vďaka svojej jedinečnej receptúre vhodný pre aktívnych športovcov, mužov aj ženy.

chyba