Nehanbite sa a radšej konajte – inkontinencia nie je koniec!

Mnoho žien sa o nej hanbí hovoriť, pretože je to nepríjemný a možno aj trápny a chúlostivý problém. Tým problémom je inkontinencia, ktorá dokáže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Žite zase naplno a užite si každý deň, len je potrebné začať riešiť problémy s únikom moču včas!

26.04.2023 09:35
ive, pr nepouzivat Foto:

Už sa neobmedzujte

Športovým aktivitám sa vyhýbate oblúkom, sociálne kontakty už príliš nevyhľadávate a intímnych potešení ste sa radšej vzdali, pretože sa obávate, že vás pri týchto situáciách zastihnú problémy s únikom moču. Vidíte samú seba? Už taká byť nemusíte. Len sa týmito neduhmi nesmiete nechať zastrašiť a musíte zasiahnuť včas, myslieť na prevenciu a obmedziť rizikové faktory.

Koho môže inkontinencia ohroziť?

O inkontinencii hovoríme, ak je porušená súhra svalov v oblasti panvového dna. Buď ochabne zvierač v močovej trubici alebo sa stane svalovina močového mechúra dráždivejšia a to vedie k predčasným sťahom mechúra. Najviac sa s ňou stretávajú ženy po ťažkom pôrode, prechádzajúce menopauzou alebo s následkami nejakého ochorenia. Riziko sa tiež zvyšuje s pribúdajúcim vekom žien. Vplyv na samovoľný únik moču má aj fajčenie alebo nadváha, keď nadbytočné kilogramy tlačia na močový mechúr. Rolu tu hrá ale aj genetika. Pokiaľ niekto z vašich rodičov alebo starých rodičov trpí inkontinenciou, zvyšuje sa riziko výskytu aj u vás.

Prvým krokom by mala byť návšteva lekára

Prvým a zásadným krokom je návšteva lekára, ktorý vyhodnotí typ inkontinencie, ktorá môže byť:

  • Stresová – dochádza k nej pri náhlej fyzickej záťaži, ktorá spôsobí zvýšený tlak na močový mechúr. Najčastejšie ju pociťujú ženy pri smiechu, kašli, kýchaní, cvičení či zdvíhaní ťažkých predmetov.
  • Urgentná – je naopak sprevádzaná náhlym nutkaním na močenie a môže sa objaviť u mužov aj žien. Najčastejšie k nej dochádza počas spánku a často býva dôsledkom nejakého ochorenia, napr. zápalu močových ciest, diabetu, roztrúsenej sklerózy a pod.
  • Zmiešaná – kombinácia stresovej a urgentnej inkontinencie.
  • Inkontinencia z pretekania – tento typ inkontinencie postihuje najčastejšie mužov pri problémoch so zväčšenou prostatou, kedy sa močový mechúr nedokáže úplne vyprázdniť a zapĺňa sa zvyškovým močom.
  • Inkontinencia z neurologických príčin – k tejto inkontinencii dochádza v dôsledku poškodenia mozgu alebo nervov, keď človek nedokáže ovládať svoj močový mechúr. Tento typ je bežný pri chorobách, ako je napr. demencia, mŕtvica či Parkinsonova choroba.

Lekár následne navrhne ďalší postup liečby a pravdepodobne vám odporučí aj niektoré špeciálne cvičenia, ako napríklad slávne Kegelove cviky pre posilnenie svalov panvového dna.

Prevenciou nič nepokazíte

Pretože prevencia je základ všetkého, nemali by ste ju podceňovať. Nielenže pomôže k zmierneniu ťažkostí, ale aj k zníženiu možných následkov. Dodržujte zdravý životný štýl, doprajte si dostatok pohybu a nezabúdajte na vyvážený jedálniček a pitný režim. Obmedziť by ste mali aj konzumáciu kávy a ďalších močopudných nápojov.

odkaz
ive, pr nepouzivat

Prvá pomoc z lekárne

Odborné pramene tvrdia, že s nechceným únikom moču sa za svoj život stretne väčšina žien. Až štvrtina z nich s inkontinenciou zápasí vo veku od 40 do 65 rokov. Práve preto bol pre ženy v menopauze aj po nej vyvinutý nehormonálny prípravok IVE InkontinStop. Tento výživový doplnok obsahuje EFLA – extrakt zo semien tekvice obyčajnej, ktorý napomáha udržať štandardný počet návštev WC a pozitívne pôsobí na močový mechúr. Zároveň tiež napomáha obmedzovať únik moču a nutkavú potrebu častého močenia.

chyba