Zmenili vaše nechty farbu a textúru? Dajte zbohom nechtovej mykóze hneď na začiatku!

Všimli ste si na vašich nechtoch zmeny, ktoré vás znepokojujú? S najväčšou pravdepodobnosťou trpíte nechtovou mykózou. Ešte ste o nej nepočuli? Hlavne nepodliehajte panike. Nasledujte rady odborníka a elegantne sa jej zbavte.

26.04.2023 09:17
avepharma, pr, nepouzivat

Plesňové ochorenia patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce kožné problémy u ľudí. Mohlo by sa zdať, že ich výskyt je otázkou zanedbanej hygieny. No, nie je to tak. Huby a kvasinkové mikroorganizmy „prekvitajú“ vo vlhkom prostredí v teple, ale aj tme a nájdu si cestu k pacientovi v každom veku. Pravdou však ostáva, že plesňové ochorenie – nechtová mykóza sa častejšie objavuje u starších ľudí.

Čo hovoria vaše nechty o vašom zdraví?

Signály nechtovej mykózy sú viditeľné na prvý pohľad. Jej prejavy sa na nohách ukážu najskôr medzi prstami a pokračujú smerom k nechtovému lôžku. Nechtom sa zrazu začne meniť farba, štruktúra aj hrúbka a sú oveľa krehkejšie a náchylnejšie k lámaniu. Dermatovenero­logička, MUDr. Anna Šebová sa stretáva s týmto ochorením vo svojej ambulancii pomerne často: „Pacienti mi hovorievajú, že nechtovú mykózu zdedili po svojich rodičoch alebo že je to jednoducho znak starnutia. Nie je to však pravda. Nechtová mykóza je spôsobená nevhodným nosením obuvi a ponožiek z umelých vlákien.“Pýtali sme sa aj na to, akú skupinu pacientov najčastejšie postihuje toto ochorenie: „Na výskyt nechtovej mykózy sú oveľa náchylnejší ľudia so zníženou imunitou, diabetici, onkologickí pacienti alebo tí, ktorí sa liečia imunosupresívami či kortikoidmi,“ dopĺňa doktorka.

avepharma, pr, nepouzivat

Prevencia, základ všetkého

Ak ste pravidelný návštevník a milovník oddychu vo wellness, pokojne v tom pokračujte. No dbajte o to, aby ste mali svoje nohy vždy chránené pred kontaktom s povrchmi, na ktorých sa môžu choroboplodné zárodky vyskytovať: „Plavárne, sauny a wellness centrá sú miesta, kde je zvýšený výskyt plesňových baktérií. Preto každému odporúčam vkročiť do týchto zariadení s extra obuvou vo svojej taške. Doma nezanedbajte pravidelnú dezinfekciu obuvi, ktorú do týchto zariadení nosíte,“ hovorí MUDr. Šebová. Ďalším užitočným tipom, ktorým zamedzíte rozmachu mykózy je určite nosenie koženej či plátennej obuvi, obzvlášť v teplých mesiacoch. Takisto ponožky zo syntetiky vymeňte za prírodný materiál a preventívne držte svoje nohy doslova „v bavlnke“.

Keď je neskoro…

Pokiaľ tento problém zašiel priďaleko, rozhodne neobíďte svojho kožného lekára. Mykologické vyšetrenie odhalí pôvod baktérií, ktoré ťažkosti vyvolal a následne sa zvolí vhodná liečba. „Strach z tohto vyšetrenia mať rozhodne nemusíte. Pacientovi trpiacemu nechtovou mykózou jemne odoberieme vzorku nechtu a kože, ktoré podrobíme kultivácii a po získaní výsledkov nasadíme lokálnu alebo celkovú liečbu,“ dopĺňa dermatovenero­logička MUDr. Šebová.

V prípade, že ste spozorovali na svojich nechtoch alebo chodidlách mykózu, siahnite po pomocníkovi menom FungeX. S vysokou účinnosťou ničí pleseň na nechtoch, zabraňuje šíreniu infekcie a navyše pomáha predchádzať jej opakovaniu. Kúpite ho vo vašej lekárni alebo na www.avepharma.sk.

ZISTIŤ VIAC

avepharma, pr, nepouzivat
chyba