Bráni vám nadmerné potenie v každodennej radosti zo života? Dajte mu jasnú stopku!

Bojujete s nadmerným potením? Kedy je čas navštíviť lekára a kedy je vhodné uplatniť metódu „pomôž si sám?“

28.04.2023 00:00
avepharma, pr, nepouzivat

Potenie je prirodzená fyziologická reakcia organizmu a v optimálnom množstve je viac ako žiadúca. Kruhový tréning, aerobik alebo cvičenie v posilňovni bez poriadnej dávky endorfínov a potu sa snáď ani nepočítajú. No kedy je potenie v norme a kedy naopak za hranicou únosnosti? Nie malé percento ľudí bojuje s nadmerným potením, hyperhidrózou, ktorá znepríjemňuje ich každodenné fungovanie. Stretli ste sa s ňou aj vy?

Čo je v pozadí hyperhidrózy?

Ľudia, ktorí trpia nadmerným potením sa neustále dostávajú do nepríjemných a stresových situácií, ktoré ich držia v strehu na pracovisku, ale aj pri obyčajnej káve s kamarátmi. Je dôležité vedieť, že potenie nemusí byť len banálnym problémom. Hyperhidróza môže signalizovať oveľa závažnejšie ochorenia. Tuberkulóza, hypoglykémia pri cukrovke, obezita, Parkinsonova choroba alebo úzkostná porucha častokrát odkazujú práve na nadmerné potenie. Preto, ak vás trápi tento problém, nepodceňujte ho a zájdite k vášmu lekárovi! Liečite sa dlhodobo antidepresívami alebo antipsychotikami? Tieto liečivá vedia byť skvelým pomocníkom pri duševných ťažkostiach, avšak zvýšenému poteniu len nahrávajú na smeč rovnako ako kofeín a alkohol.

Ak sa vás však ťažkosti tohto druhu netýkajú, je viac ako pravdepodobné, že trpíte emocionálnou hyperhidrózou – nadmerným potením pri silných emóciách ako sú hnev, strach, nervozita, stres či radosť. Potenie sa v tom prípade stáva psychologickým problémom, ktoré môže viesť až k depresívnym stavom. Preto ho určite neberte na ľahkú váhu a vyhľadajte odbornú pomoc.

avepharma, pr, nepouzivat

Dajte poteniu STOPku!

Kladiete si otázku „Dá sa potenia zbaviť jednoducho a neinvazívne?“. Odpoveď je áno, dá. Niekedy pomôže jednoduchá zmena životného štýlu – pozmeniť jedálniček, dať si spraviť intolerančné testy a vyradiť niektoré potraviny z konzumácie, vysadiť niektoré lieky, a pomôcť môže aj psychoterapia pokiaľ je nadmerné potenie zapríčinené stresom či úzkosťami. Koketujete s myšlienkou invazívnejšej metódy? Aj táto možnosť je v talóne. Botulotoxín typu A sa aplikuje injekčne do oblasti podpazušia a zamedzí prenosu vzruchu medzi nervovou sústavou a endokrinnými potnými žľazami. Botox bude spĺňať svoju funkciu do 48 hodín od aplikácie a jeho účinok pretrvá 6 – 12 mesiacov. Ak je to na vás až príliš, je tu ešte jedno riešenie.

Svetlom na konci tunela pre vás môže byť produkt Perspi-Guard, s ktorým si užijete dni plné bezstarostného pocitu. Perspi-Guard si poradí v situáciách, na ktoré sú antiperspiranty z drogérie prikrátke. Ide o vysokoúčinný neparfumovaný antiperspirant vyvinutý a určený pre poruchy nadmerného potenia. Tento šikovný pomocník a stačí ho aplikovať iba 2 x za týždeň na suchú pokožku, ideálne na noc. Antiperspirant nie je nutné oplachovať, je šetrný k pokožke a nefarbí oblečenie. Dostupný je vo všetkých lekárňach a na e-shope na www.avepharma.sk v troch variantoch – ako sprej, roll-on s obsahom aloe vera a doplnková starostlivosťou proti nadmernému poteniu- antibakteriálny sprchový krém Perspi-Guard.

ZISTIŤ VIAC

avepharma, pr, nepouzivat
chyba