Rušíte svoje okolie chrápaním? 6 tipov, ako s tým skoncovať!

Kvalitný spánok a odpočinok je po dlhom a namáhavom dni to jediné, na čo sa človek väčšinou teší. Čo ale robiť, ak vás zo spánku budí vaše alebo partnerovo chrápanie? Spať so štupľami v ušiach je nepohodlné a ustlať si na pohovke v obývačke tiež nie je riešenie. Prezradíme vám pár tipov, ako nad týmto nepríjemným zvukom nadobro zvíťaziť.

25.04.2023 08:19
simply, pr nepouzivat Foto: ,

Prečo dochádza k chrápaniu?

Aj keď je chrápanie vnímané za typicky mužskú záležitosť, môže postihnúť aj ženy. Chrápanie je spôsobené predovšetkým mäkkým podnebím chvejúcim sa pri nádychu a výdychu. V hrdle dochádza k uvoľneniu tkanív, ktoré čiastočne prekryjú hrtan. S pribúdajúcim vekom sa riziko chrápania postupne zvyšuje. Tento, na prvý pohľad úsmevný problém, má často oveľa hlbšie následky. Napríklad pocity hanby alebo oddelené spálne partnerov, či dokonca rozvod.

1. Správna poloha pri spánku

Pokiaľ radi spíte na chrbte, máme pre vás zlú správu. Poloha na chrbte je nevhodná a zvyšuje šancu, že budete chrápať. Radšej sa snažte zaspávať na bruchu alebo najlepšie na boku. Aby ste v noci predišli tomu, že sa na chrbát pretočíte, môžete vyskúšať rôzne babské rady, napr. prišiť si na zadnú časť pyžama tenisovú loptičku. Spanie na nej je totiž značne nepohodlné a donúti vás to obrátiť sa späť. Na internete sú však v ponuke aj rôzne polohovacie spacie podložky, ktoré človeku pomôžu vyhnúť sa spaniu na chrbte.

2. Zmena životného štýlu

Dbajte viac na zdravé stravovanie a dostatok pohybu. Obézni ľudia totiž majú vyšší predpoklad chrápania, pretože nahromadený tuk v oblasti krku môže v ľahu zužovať dýchacie cesty. Ďalšími príčinami, ktoré vedú k chrápaniu, sú fajčenie a konzumácia alkoholu. Preto sa snažte týmto zlozvykom vyhnúť a posledný pohárik alebo cigaretu si dajte naposledy 4 hodiny pred spánkom.

3. Pozor na prach a alergény

Dráždiť dýchacie cesty na chrápanie môžu tiež prach, peľ, zvieracie chlpy, či ďalšie alergény. Odborníci odporúčajú meniť posteľnú bielizeň minimálne raz týždenne. Pri prezliekaní postele nezabudnite tiež povysávať matrac, ktorý je semeniskom roztočov. Pre alergikov existujú aj špeciálne protiroztočové poťahy, antialergické matrace, či iné vychytávky. Môžete si do spálne obstarať aj čističku vzduchu, zachytávajúcu všetky častice, ktoré môžu naše dýchacie cesty ohrozovať a spôsobovať v noci nepríjemné zvuky.

4. Dostatočne pite

Dehydratácia môže taktiež spôsobiť chrápanie, pretože vyschnuté ústa a nos zlepia sekréty. Dbajte na dostatočný pitný režim. Lekári odporúčajú prijať 30 až 40 ml vody na kilogram telesnej hmotnosti. 70-kilový dospelý človek by tak mal vypiť okolo 2,5 litra denne. Do pitného režimu sa nepočíta alkohol, ani káva. Ak vám robí pitný režim problém, skúste pridať do svojho jedálnička potraviny s vyšším obsahom vody, ako napr. melón, šalátová uhorka, reďkovka, ľadový šalát, paradajky, karfiol alebo paprika.

5. Dodržujte spánkovú hygienu

Ku kvalitnému spánku vám pomôže aj pár zásad, ktoré je nutné dodržiavať. Základom je kvalitný matrac a spanie v chladnej a tmavej miestnosti. Pred spánkom nezabúdajte v spálni vyvetrať a vypnúť kúrenie. 2 hodiny pred spaním nepozerajte televíziu, do mobilu, ani nepracujte na počítači. Modré svetlo vyžarujúce z týchto prístrojov odďaľuje vaše zaspanie. Aj keď je pohyb pre zdravie dôležitý, 2 až 3 hodiny pred spánkom sa vyhnite akejkoľvek náročnej fyzickej aktivite. Pred zaspaním tiež nekonzumujte alkohol, ani veľké porcie jedla.

odkaz
simply, pr nepouzivat

6. Zaručený pomocník z lekárne

V lekárni sú v ponuke aj rôzne prípravky, ktoré majú za úlohu zvlhčiť sliznicu mäkkého podnebia, zlepšiť priechodnosť horných dýchacích ciest a zabrániť tak nepríjemnému chrápaniu. Ich výhodou je jednoduché použitie a tiež príjemná chuť. Lekárnici odporúčajú Pssst! FORTE ústny sprej proti chrápaniu s obohateným zložením pre maximálny účinok. Táto zdravotnícka pomôcka obsahuje účinnú zložku VOLUME CONTROL COMPLEX™, ktorá je jedinečnou kombináciou rastlinných extraktov a látok, ktoré pôsobia na mäkké časti horných dýchacích ciest.

chyba