Trápia vás hemoroidy? 6 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu!

Hemoroidy a ich nepríjemné prejavy, ako sú bolesť, svrbenie, pálenie alebo krvácanie počas vyprázdňovania, trápi stále viac ľudí. Dôvodom je najmä nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, nadváha, ale aj tehotenstvo alebo nadmerný stres. Máte s hemoroidmi problém aj vy? Nezúfajte, tieto tipy vám zaručene uľavia!

21.04.2023 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

1. Pohyb je základ

Hemoroidy sa najčastejšie vyskytujú u ľudí, ktorí nemajú dostatok pohybu. Preto lekári odporúčajú venovať sa nejakej aktivite aspoň 30 minút denne. Pozor však na cyklistiku a dvíhanie ťažkých váh vo fitness centre. Tie vám môžu skôr uškodiť. Radšej dajte prednosť chôdzi, plávaniu, tenisu, bedmintonu a pod. Pravidelný pohyb vám tiež pomôže udržať si zdravú hmotnosť, či zhodiť nejaké to prebytočné kilo. Nadváha je totiž ďalšia z príčin vzniku hemoroidov.

2. Dostatok vlákniny v strave

Predpoklady na rozvoj hemoroidov majú tiež ľudia trpiaci častou zápchou. Z toho dôvodu je nutné do svojho jedálnička zaradiť viac potravín bohatých na vlákninu. Jej denný príjem by sa mal u dospelého človeka pohybovať okolo 30 g. Najviac vlákniny nájdete v celozrnnom pečive, ďalej v celozrnných prílohách (napr. celozrnné cestoviny, ryža, kuskus, bulgur, pohánka), strukovinách, semienkach a orieškoch. Z ovocia dajte prednosť ríbezliam, malinám a banánom a zo zeleniny hrášku, brokolici a mrkve. Pokiaľ nie ste schopní prijať dostatočné množstvo vlákniny zo stravy, môžete vyskúšať napr. psyllium alebo inulín. Tie sa dajú rozpustiť vo vode alebo pridať do kaše, či jogurtu.

3. Pitný režim

Pri hemoroidoch je pitný režim nesmierne dôležitý. Jeho nedostatok môže viesť k zápche. Odborníci odporúčajú prijať 30 až 40 ml vody na kilogram telesnej hmotnosti. 70-kilový dospelý človek by tak mal vypiť okolo 2,5 litra denne. Do pitného režimu sa nepočíta alkohol ani káva. Ak vám robí pitný režim problém, skúste pridať do svojho jedálnička potraviny s vyšším obsahom vody, ako napr. melón, šalátová uhorka, reďkovka, ľadový šalát, paradajky, karfiol alebo paprika.

4. Dôsledná hygiena

Hygiena je pri liečbe hemoroidov skutočne kľúčová. Po stolici je nutné konečník umyť vodou a mydlom alebo použiť antibakteriálne vlhčené obrúsky. Nezabúdajte ani na výber vhodnej spodnej bielizne. Dajte radšej prednosť prírodným materiálom, ako je bavlna alebo bambus. Tie sú priedušné a citlivé k vašej podráždenej pokožke.

5. Kúpeľ z dubovej kôry

Na liečbu hemoroidov sa často využíva aj dubová kôra, ktorá má protizápalový a dezinfekčný účinok. Podporuje normálny stav pokožky, zastavuje krvácanie a urýchľuje hojenie. Najčastejšie sa z dubovej kôry pripravuje sedací kúpeľ, kedy použijeme 1 polievkovú lyžicu kôry na 1 liter vody. Sedací kúpeľ však nie je vhodné vykonávať dlhodobo, pretože môže vysušovať sliznicu a tá môže následne viac praskať.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

6. Prvá pomoc z lekárne

Rýchlu úľavu vám poskytnú aj špeciálne gély a masti na hemoroidy. V lekárni sa pozrite po takých, ktoré nielen uľavujú od bolesti, ale tiež tlmia zápal a obmedzujú krvácanie. Lekárnici odporúčajú novinku z radu Cannaderm Hemox gél na hemoroidy 40 g. Unikátnosť tejto zdravotníckej pomôcky spočíva v kombinácii konopného extraktu s mikronizovaným diosmínom a hesperidínom. Ďalej je to olej z hroznových jadier s resveratrolom a AntiHemoTM komplexom, ktorý predstavuje široké spektrum rastlinných extraktov a silíc. Práve tieto zložky a mechanizmy účinku skracujú dobu ťažkostí a urýchľujú regeneráciu konečníka. Prípravok je navyše vhodný pre tehotné a dojčiace ženy.

chyba