Štatistiku vedú pády: Zapríčinia 4 z 5 úrazov detí

Pády, zakopnutia alebo spadnutia z kolobežky či z bicykla spôsobia vyše 80 % úrazov u detí.

14.03.2023 00:00

Zrejme neexistuje človek, ktorý by v detstve nemal rozbitú hlavu, zlomenú ruku alebo aspoň odreté koleno. Menšie či väčšie úrazy k nemu akosi patria. Aj keď sa rodičia snažia čo najviac eliminovať riziko ich vzniku, nie je možné mať oči úplne všade. Potvrdzujú to aj štatistiky poisťovne Generali, ktorá v minulom roku zaznamenala doteraz rekordný počet poistných udalostí spojených s úrazmi a ochorením detí. „V minulom roku sme zaznamenali až 7 875 poistných udalostí z detského životného poistenia, čo je v porovnaní s pandemickým rokom 2020 viac až o 56 %,“ hovorí Peter Koštival, riaditeľ personálneho poistenia poisťovne Generali.

Viac úrazov cez prázdniny

Počas prázdnin sa riziko zranenia detí zvyšuje. V porovnaní s obdobím celého roka sa približne každý piaty úraz stane práve počas letných prázdnin. Deti majú viac voľného času a najmä tie staršie nie sú pod dohľadom dospelých, a tak sa zaujímavá vylomenina môže ľahko premeniť na nečakaný úraz.

Foto: SHUTTERSTOCK
generali, pr

Častejšie chlapci

Zo štatistík poisťovne Generali vyplýva, že úraz sa stáva chlapcom omnoho častejšie než dievčatám. Na jedno zranené dievča dokonca priemerne pripadnú až dvaja zranení chlapci. Pravdepodobne to vyplýva z toho, že dievčatá sú pri hre opatrnejšie než chlapci. Aj tu sa však nájdu výnimky.

Štatistiku vedú pády

Až 83 % úrazov detí je spôsobených následkom pádu alebo spadnutia dieťaťa. Najčastejšou príčinou úrazov v domácnosti sú najmä pády zo schodov, z okien alebo z nábytku, ale aj zakopnutia pri naháňačke alebo pri inej hre, pády z kolieskových korčúľ, kolobežky alebo z bicykla. U starších detí sú to aj pády z nezabezpečených vyšších terás alebo z rebríkov. „Druhou najpočetnejšou príčinou sú poranenia následkom manipulácie s materiálom, kam patria rôzne otravy a vonkajšie poranenia, a úrazy zapríčinené pádom predmetu alebo zavalením,“ vymenúva Peter Koštival z poisťovne Generali.

Foto: SHUTTERSTOCK
generali, pr

Najčastejšie zlomeniny

za polovicu úrazov detí sú zodpovedné zlomeniny, a to najčastejšie článkov prstov alebo rúk, ďalej lakťa, predlaktia či dolných končatín. „Druhým najčastejším úrazom je vyvrtnutie a vykĺbenie, nasledované narazením a pomliaždením najčastejšie práve prstov rúk,“ uviedol Koštival. Pochopiteľne, k zraneniu dochádza najčastejšie na pravej strane tela.

Nielen zvieratá

Aj domáci miláčik alebo susedov psík alebo mačka môžu spôsobiť nepríjemné zranenie. Ročne nahlásia rodičia poisťovni Generali vyše 50 úrazov detí, ktoré zapríčinilo domáce zviera. Preto deťom prízvukujte, aby nehladkali cudzie zvieratá bez súhlasu a vedomia ich majiteľa. Aj váš psík môže dieťaťu ublížiť, ak ho dieťa nečakane vystraší. Škaredo pohrýzť vaše dieťa však nemusí len zviera. Zrejme vás to prekvapí, no je dvakrát vyššia šanca, že vaše dieťa zraní uhryznutím alebo kopnutím iné dieťa než domáce zviera.

Aj keď sa snažíte stále dohliadať na bezpečnosť dieťaťa, úrazu sa niekedy nevyhnete. Preto je dôležité byť pripravený a včas myslieť na detské poistenie, ktoré vám pomôže v najťažších životných situáciách, akými sú vážna choroba či úraz dieťaťa. „Detské životné poistenie poskytne ,bolestné‘ v prípade nepríjemných zlomenín, popálenín či poranení spôsobených napadnutím zvieraťom. Zároveň komplexne kryje nielen menšie, ale aj väčšie úrazy s trvalými následkami, a to aj v prípade malých športovcov,“ vysvetľuje Peter Koštival, riaditeľ personálneho poistenia poisťovne Generali.

Foto: SHUTTERSTOCK
generali, pr

Poistenie pre deti si môžete nakombinovať podľa vlastných potrieb. Okrem komplexného úrazového poistenia s krytím trvalých následkov úrazu s progresiou až 1 000 % či prémiovej ochrany s odškodným až do 50 000 eur v prípade mimoriadne vážnych úrazov s trvalými následkami môžete pre dieťa uzavrieť aj poistenie detských závažných ochorení s poistným plnením do 320 % či poistenie chirurgického zákroku, ktoré kryje aj typicky detské operácie, ako je napríklad operácia odstávajúcich uší alebo škúlenie.

V prípade hospitalizácie v nemocnici poskytuje poisťovňa Generali pre deti do 8 rokov minimálne dvojnásobné krytie, ktoré môže poslúžiť na úhradu zvýšených výdavkov pre rodiča, ktorý zostane s dieťaťom v nemocnici.

Hovorí sa, že dobre poistené dieťa má najmä dobre poisteného rodiča. „Poistenie rodičovi pomôže s náhradou straty príjmu, ak s dieťaťom zostane dlhšie doma na OČR z dôvodu choroby alebo úrazu,“ uzatvára Peter Koštival.

Poistenie môžete dojednať navyše so zľavou až do 25 % z poistného za rizikové poistenia. Viac informácií o detskom životnom poistení od Generali nájdete na www.generali.sk

chyba