Cukrovkári pozor! Ide to aj bez pichania do prsta

09.03.2023 00:00
Abbott, pr, nepouzivat

Monitorovanie hladiny glukózy je pre diabetikov kľúčové. Dlhodobo bolo pichanie do prsta jedinou možnosťou získania údajov o hladine glukózy v krvi. Vďaka technológiám sa však aj v tejto oblasti urobili pokroky. Systém FreeStyle® Libre je unikátnou technológiou merania hladiny glukózy, ktorá nevyžaduje bolestivé pichanie do prsta. Životne dôležité hodnoty odčítava nepretržite, pomocou senzora umiestneného na zadnej strane hornej časti paže. Systém nie je nutné kalibrovať, čo tento produkt radikálne odlišuje od ostatných existujúcich systémov kontinuálneho monitorovania glukózy.

Systém FreeStyle Libre je vhodný pre diabetikov 1. aj 2. typu. Neinvazívne meranie hladiny glukózy v medzibunkovom moku sa podľa posledných niekoľkomesačných testov a analýz jednoznačne vyrovná meraniu hladiny glukózy z krvi. Dôležité je, že poisťovne hradia tento systém diabetikom 1. typu . pri liečbe intenzifikovaným inzulínovým režimom Systém FreeStyle Libre je určený dospelým a deťom od 4 rokov.

Spýtajte sa svojho lekára na možnosť vyskúšať senzor zadarmo.

Abbott, pr, nepouzivat

Chronické metabolické ochorenie diabetes mellitus postihuje podľa Národného centra zdravotníckych informácií (údaje z roku 2020)1 352 130 pacientov, ktorí spadajú do systematickej starostlivosti diabetológov. U pacientov dlhodobo prevláda diabetes 2. typu (91,1 % prípadov, v počte 320 688 pacientov), diabetes 1. typu je diagnostikovaný u 7,4 % pacientov (26 171), pričom vyše 2 000 z toho tvoria deti a dospievajúci pacienti vo veku do 18 rokov liečení inzulínom. Až 70 % z nich musí dostávať inzulín minimálne trikrát denne.

Ako Systém FreeStyle® Libre funguje?

Systém FreeStyle Libre tvorí malý okrúhly senzor, nie väčší ako dvojeurová minca, ktorý je umiestnený na zadnej strane hornej časti paže. Tento senzor meria každú minútu hladinu glukózy v medzibunkovom moku prostredníctvom vlákna (krátkeho 5 mm a tenkého len 0,4 mm), ktoré je bezbolestne zavedené tesne pod kožu.

Abbott, pr, nepouzivat

Na mieste aplikácie senzor drží pomocou špeciálnej nálepky na jeho spodnej časti, prostredníctvom ktorej sa senzor k telu prilepí. Výsledok merania hladiny glukózy získate bezbolestne, za menej ako jednu sekundu priložením mobilnej aplikácie alebo čítačky k senzoru. Odčítanie je možné aj cez oblečenie, vďaka čomu je meranie diskrétne a maximálne pohodlné. Výsledok nameranej hladiny glukózy sa zobrazuje v reálnom čase, dostupné sú aj ostatné merania a vývoj hladiny glukózy. Čítačka uchováva údaje za obdobie až 90 dní.

Abbott, pr, nepouzivat

Tento systém vďaka senzoru a čítačke zabezpečuje okamžité monitorovanie glukózy, pričom poskytuje kompletný obraz o aktuálnej hodnote glukózy a navyše môže používateľ – diabetik ihneď zistiť, ako sa mení hladina glukózy, vrátane jej aktuálnej hodnoty, 8-hodinovej histórie a šípky trendu, ktorá ukazuje, či hladina glukózy rastie, klesá alebo zostáva stabilná. To všetko jednoduchým naskenovaním senzoru mobilnou aplikáciou alebo čítačkou.

Výhody Systému FreeStyle® Libre

  • Systém nie je nutné kalibrovať
  • Jednorazový vodoodolný senzor je umiestnený na zadnej strane hornej časti paže, kde zabezpečuje kontinuálne meranie glukózy až 14 dní – presnosť senzora je konzistentná počas celého obdobia
  • Meranie glukózy je možné pomocou rýchleho skenovania vykonať toľkokrát denne, koľkokrát je to potrebné
  • Každé skenovanie poskytuje aktuálnu hodnotu hladiny glukózy, 8-hodinovú históriu a šípku trendu, ktorá ukazuje smer vývoja hladiny glukózy
  • Senzor je možné nosiť počas kúpania, sprchovania, plávania alebo cvičenia
  • * Údaje generované systémom sú navrhnuté tak, aby pomohli ľuďom robiť informované rozhodnutia týkajúce sa stravy a iných návykov pre lepšiu kompenzáciu diabetu po konzultácii s odborníkom

Viac na www.FreeStyleLibre.sk alebo na 0800 189 564

Aplikácia FreeStyle LibreLink, Systém na okamžité monitorovanie glukózy FreeStyle Libre (Senzor) a Systém na okamžité monitorovanie glukózy FreeStyle Libre (Čítačka) sú zdravotníckymi pomôckami. Číslo notifikovanej osoby: 2797. Čítajte pozorne príručku používateľa a informácie o bezpečnom používaní.

FreeStyle, Libre a súvisiace obchodné značky sú značkami spoločnosti Abbott.

© 2023 Abbott ADC-69690 v1.0 01/23

1https://data.nczisk.sk/…vystupom.pdf

chyba