Špeciálna výživa detí s onkologickým ochorením je dôležitou súčasťou ich liečby, pomáha im aj tréner Maroš Molnár

Profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár, ktorý považuje vyváženú stravu za jeden z pilierov zdravého životného štýlu, sa aj so svojou manželkou Zuzanou, stali ambasádormi občianskeho zduženia Svetielko nádeje, ktoré pomáha onkologicky chorým deťom. Združenie a jeho program na skvalitnenie výživy pre onkologicky choré deti je teraz možné podporiť poukázaním 2 % z dane.

01.03.2023 00:00
svetielko nadeje, pr, nepouzivat

Liečba onkologického ochorenia spôsobuje deťom rozličné vedľajšie účinky a to aj v súvislosti s prijímaním stravy. Na dôležitosť nutričnej terapie poukázal predseda Svetielka nádeje, MUDr. Pavel Bician: „Vplyvom liečby sa negatívne mení výživový stav detí, okrem iného sa dostavuje nechutenstvo, zvracanie, zápal sliznice a afty v ústnej dutine a preto je u takmer všetkých pacientov žiadúca nutričná intervencia, ktorá má zároveň výrazný vplyv na úspešnosť liečby.“

V zahraničí sú publikované rozsiahle štúdie o vplyve zavedenia nutričnej terapie onkologickým pacientom, v ktorých bola dokázaná súvislosť medzi výživou onkologického pacienta a úspešnosťou jeho liečby. Nutričná terapeutka Svetielka nádeje, Mgr. Ivana Baranová, hovorí, že veľmi časté sú problémy u pacientov s leukémiou: „U detí na začiatku liečby výrazne narastá tuk, podkožný aj brušný. Súčasne začínajú strácať veľké množstvo aktívnej svalovej hmoty. V tomto stave je nevyhnutné dbať na výživu, ktorá môže straty svalovej hmoty a nárast tuku obmedziť.“

svetielko nadeje, pr, nepouzivat

Program nutričnej terapie Svetielka nádeje zahŕňa meranie na diagnostickom prístroji InBody, zistenie doterajších stravovacích návykov, popísanie aktuálneho stavu a vypracovanie nutričného programu pre konkrétneho pacienta s ohľadom na diétu predpísanú lekárom. Do projektu nutričnej terapie Svetielko nádeje investovalo v roku 2022 vyše 16 tisíc eur, nutričný tím zrealizoval 50 nutričných intervencií a pripravil vyše tisíc individuálnych jedálničkov pre deti na základe ich výberu v rámci predpísanej diéty.

Známy tréner Maroš Molnár s manželkou navštívili deti a rodičov na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v DFNsP v Banskej Bystrici, kde Svetielko nádeje naštartovalo projekt zameraný na výživu pred vyše dvomi rokmi. Na detskej onkológii sa rozprávali s MUDr. Kristínou Horváthovou, ktorá dohliada na výživu liečených detí. V konkrétnych prípadoch je aj podľa Molnára dôležité stravu nutrične vybalansovať, aby zodpovedala náročnosti potrieb daného človeka. S manželkou Zuzanou, ktorá je tiež trénerka, pripravia súbor vhodných rehabilitačných cvičení pre pacientov na detskej onkológii v Banskej Bystrici, aby takýmto spôsobom podporili liečbu malých bojovníkov s rakovinou.

Svetielkom nádeje pre ťažko choré deti sa môže stať naozaj každý. Napríklad aj tým, že poukáže svoje 2 % z dane práve občianskemu združeniu Svetielko nádeje, vďaka čomu dokážu ľudia v združení naďalej účinne pomáhať detským onkologickým pacientom a ich rodinám.

Viac o tejto možnosti nájdete tu: https://www.svetielkonadeje.sk/…ie-2--z-dane

Kontakt: Vanda Prandorfyová, v.prandorfyova@svetielkonadeje.sk, 0911949940

Svetielko nádeje je občianske združenie zamerané na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín. Okrem toho sa usiluje pozitívne vplývať na verejnosť, aby ostatní ľudia dokázali citlivo vnímať situáciu týchto detí a rodín a vytvárali pre nich prostredie porozumenia, prijatia a pomoci.

Ak by ste si chceli pripraviť niečo zdravé aj doma, môžete sa inšpirovať receptami, ktoré vytvorili a odskúšali nutričné terapeutky Svetielka nádeje. Recepty nájdete TU.

tréner Maroš Molnár s manželkou a MUDr. Pavel...
chystanie olovrantu
+2Recept na slané celozrnné tyčinky
chyba