Čo robiť, ak máte po prechladnutí dlhotrvajúci kašeľ?

Zaobchádzanie s akýmkoľvek druhom ochorenia horných dýchacích ciest je frustrujúce, nepríjemné a nepohodlné a existuje určitý rozsah závažnosti v závislosti od toho, aký druh choroby máte.

02.03.2023 00:00
vitamin 360, pr

Napriek tomu môže byť úľavou konečne ísť ďalej po prechladnutí, chrípke alebo COVID-19. Pokiaľ…ne­uviaznete s pretrvávajúcim kašľom. Koniec koncov, môže byť zložité presvedčiť ľudí, že už nie ste chorí (a infekční), keď stále kašlete.

Ako sa zbaviť pretrvávajúceho kašľa

Liečba kašľa alebo prechladnutia

  • Dostatočne odpočívajte a pite veľa tekutín.
  • Skúste si dať parnú sprchu.
  • Na uvoľnenie upchatého nosa a uvoľnenie hlienu pite teplé tekutiny (polievku alebo čaj).
  • Jedzte dobre vyváženú stravu. Ak nemôžete, zabezpečte si dostatok živín denným užívaním doplnkov ako multivitamíny a minerály.
  • Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom, pretože môžu zahusťovať hlien.
  • Vyhýbajte sa alkoholu, pretože narúša imunitný systém vášho tela.

Užite si trochu medu

Teplý čaj s medom dokáže upokojiť škrabavé hrdlo; horúca tekutina rozkladá hlien v hrudníku a dutinách a med má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti infekcii. Lyžica medu môže zmierniť kašeľ sama o sebe – jedna štúdia zistila, že u detí vo veku 2 rokov a starších môže byť rovnako účinný ako dextrometorfán, jedna z hlavných zložiek OTC liekov na potlačenie kašľa.

Vyskúšajte paru na tvár

Existuje dôvod, prečo je horúca sprcha taká príjemná, keď ste chorí – horúci, vlhký vzduch pomáha vyčistiť hlien vyvolávajúci kašeľ a zvlhčuje nosové priechody a dýchacie cesty pre ľahšie dýchanie. Eukalyptus má antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu poskytnúť pare impulz, preto pridajte listy alebo niekoľko kvapiek esenciálneho oleja do vriacej vody a potom sa zhlboka nadýchnite.

Zvlhčovač

Uvoľnením vlhkosti do vzduchu môže zvlhčovač pomôcť vyčistiť hlien a zmierniť pretrvávajúci kašeľ. Niektoré zvlhčovače môžu mať funkciu, ktorá vám umožňuje pridať esenciálne oleje, ako je eukalyptový alebo mätový olej, na extra úľavu od kašľa. Zvlhčovač tiež čistite denne, ak je to možné, aby ste zabránili množeniu baktérií a plesní.

Kloktadlo so slanou vodou

Kloktanie slanej vody môže pomôcť pri pretrvávajúcom kašli uvoľnením a vyplavením hlienu v krku. Na kloktanie slanej vody pridajte polovicu čajovej lyžičky (ČL) soli do šálky teplej vody a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom si dajte dúšok slanej vody, zakloňte hlavu dozadu, kloktajte asi 10 sekúnd a potom vypľujte.

chyba