Nehanbite sa za inkontinenciu a začnite ju riešiť včas!

Inkontinencia predstavuje pre mnoho žien chúlostivý problém, o ktorom sa hanbia hovoriť, nieto ho ešte riešiť. Často sa tak uzatvárajú do seba, obmedzujú sociálne kontakty a vyhýbajú sa situáciám, pri ktorých by mohlo dôjsť k úniku moču. Inkontinencia však nie je ťažkosť, ktorá by sa nedala vyriešiť. Poradíme vám, ako na ňu!

26.01.2023 00:00
ive, pr nepouzivat

Akou inkontinenciou trpíte?

Inkontinencia postihuje najčastejšie ženy, ale nevyhýba sa ani mužom. Ide o samovoľný únik moču, kedy človek nedokáže kontrolovať svoje vyprázdňovanie. Existuje viacero typov inkontinencie:

  • stresovej inkontinencii dochádza pri náhlej fyzickej záťaži, ktorá spôsobí zvýšený tlak na močový mechúr. Najčastejšie ju pociťujú ženy pri smiechu, kašli, kýchaní, cvičení či zdvíhaní ťažkých predmetov.
  • Urgentná inkontinencia je naopak sprevádzaná náhlym nútením na močenie a môže sa objaviť u mužov aj žien. Najčastejšie k nej dochádza počas spánku a často býva dôsledkom nejakého ochorenia, napr. zápalu močových ciest, diabetu, roztrúsenej sklerózy a pod.
  • Zmiešanou inkontinenciou nazývame kombináciu stresovej a urgentnej inkontinencie.
  • Inkontinencia z pretekania postihuje najčastejšie mužov pri problémoch so zväčšenou prostatou, kedy sa močový mechúr nedokáže úplne vyprázdniť a zapĺňa sa zvyškovým močom.
  • inkontinencii z neurologických príčin dochádza v dôsledku poškodenia mozgu alebo nervov, keď človek nedokáže ovládať svoj močový mechúr. Tento typ je bežný pri chorobách, ako je napr. demencia, mŕtvica či Parkinsonova choroba.

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory patrí pohlavie. Najčastejšie sa s únikom moču stretávajú ženy počas tehotenstva, po pôrode alebo počas menopauzy. Riziko sa tiež zvyšuje s pribúdajúcim vekom žien. Vplyv na samovoľný únik moču má aj fajčenie alebo nadváha, keď nadbytočné kilogramy tlačia na močový mechúr. Rolu tu hrá aj genetika. Pokiaľ niekto z vašich rodičov alebo starých rodičov trpí inkontinenciou, zvyšuje sa riziko výskytu aj u vás.

Prevencia

Na zmiernenie či prevenciu ťažkostí je dôležité dodržiavať zdravý životný štýl, najmä zredukovať hmotnosť. K tomu patrí dostatok pohybu a vyvážený jedálniček. Nezabúdajte ani na pitný režim, ale obmedzte konzumáciu kávy a ďalších močopudných nápojov. Na posilnenie svalov panvového dna je dobré zaradiť do svojej dennej rutiny aj tzv. Kegelove cviky. Tie spočívajú v zatínaní svalstva, podobne ako pri zadržiavaní prúdu moču pri močení. Odborníci odporúčajú tieto cviky praktizovať trikrát denne, v intervale tridsiatich až štyridsiatich sťahov a povolení.

Pomôže aj zmena jedálnička

Predovšetkým ženy, ktoré prechádzajú menopauzou a trápi ich samovoľný únik moču, by do svojho jedálnička mali zaradiť viac potravín s obsahom fytoestrogénov. Ide o prírodné látky, ktorých zloženie sa podobá ženskému hormónu estrogénu, ktorý v období prechodu klesá. Najviac fytoestrogénov sa nachádza v sóji a sójových výrobkoch, ďalej v zemiakoch, mrkve, arašidoch, petržlene, jablkách a čerešniach.

odkaz
ive, pr nepouzivat

Prvá pomoc z lekárne

Na zmiernenie inkontinencie vám pomôžu aj výživové doplnky. V lekárni sa poobzerajte po takom prípravku, ktorý obsahuje iba prírodné účinné látky. Vyskúšať môžete výživový doplnok IVE InkontinStop, ktorý je nehormonálny a je primárne vytvorený pre ženy v menopauze aj po nej. IVE obsahuje EFLA – extrakt zo semien tekvice obyčajnej, ktorý napomáha udržať štandardný počet návštev WC a pozitívne pôsobí na močový mechúr. Zároveň tiež napomáha obmedzovať únik moču a nutkavú potrebu častého močenia.

chyba