Ako sa zbaviť otravného kašľa?

Kašeľ a nachladnutie sa v priebehu chladných zimných mesiacov vyhne len málokomu. Vírusy a bacily na nás číhajú na každom rohu: v zamestnaní, v škole, či verejnej doprave. Ako s kašľom čo najrýchlejšie skoncovať? Máme pre vás pár tipov!

13.01.2023 00:00
Dr.Weiss, pr, nepouzivat Foto:

Kašeľ je dôsledkom akútnej infekcie horných a dolných dýchacích ciest. Bežný kašeľ trvá zhruba 18 – 28 dní. Vo väčšine prípadov ale nepoľavuje skôr než za 2 týždne. V lekárňach sú dostupné rôzne sirupy, kvapky alebo pastilky na suchý, či vlhký kašeľ. Ako ale nášmu telu pomôcť, aby sa kašľa zbavilo čo najrýchlejšie?

Dostatok spánku

Kvalitný spánok je pre naše telo veľmi dôležitý, čo pri chorobe platí dvojnásobne. Náš organizmus je počas boja s kašľom a nachladnutím oslabený a potrebuje načerpať stratenú silu a energiu. Najvhodnejšia poloha pri kašli je na chrbte, keď hlavu a chrbticu máte podložené (dekou alebo vankúšom), aby boli vyššie ako zvyšok tela. Vďaka tomu uvoľníte nosné dutiny a bude sa vám lepšie spať. Poloha v ľahu totiž môže ku kašľu viac dráždiť.

Inhalujte

Pre zmiernenie kašľa je vhodná tiež inhalácia, nakoľko pomáha k roztiahnutiu priedušnice a následnému vykašliavaniu. K inhalácii môžete použiť špeciálne inhalátory alebo hrniec s horúcou vodou. Do vody môžete pridať esenciálne oleje, ako napr. eukalyptus, či mätu, ktoré priaznivo pôsobia na dýchacie cesty. Dutiny vám pomôže uvoľniť i teplá sprcha, ktorá okrem iného prehreje boľavé svaly.

Pozor na suchý vzduch

Ku kašľu vás viac môže dráždiť aj suchý vzduch v prekúrených miestnostiach. Snažte sa preto teplotu obmedziť a viac vetrajte, hlavne pred spaním. S optimálnou vlhkosťou, ktorá by mala byť okolo 45 – 60% (pri prechladnutí aj vyššia), vám pomôže zvlhčovač vzduchu. Pokiaľ ho nevlastníte, stačí na radiátory zavesiť mokré uteráky.

Doplňujte vitamíny

Počas choroby je potrebné posilniť oslabený imunitný systém. Pre správnu obranyschopnosť sú dôležité najmä vitamíny C a D. Vitamín C nájdete v citrusoch (pomaranče, grapefruity, mandarínky, citróny), zemiakoch, paradajkách, brokolici alebo jahodách. Vitamín D obsahujú ryby (losos, makrela, tuniak), pečeň, vaječný žĺtok, mlieko a mliečne výrobky. Pokiaľ dôležité vitamíny a minerály nie ste schopní prijať zo stravy, môžete ich doplniť aj formou výživových doplnkov, ktoré zakúpite v lekárni.

Nezabúdajte na pitný režim

Choroba organizmus človeka veľmi vyčerpáva. Pri horúčke a potení stráca telo veľa tekutín a dochádza aj k zvýšenej spotrebe vitamínov a minerálov. Chorý človek tak musí vypiť oveľa viac tekutín. Dennú dávku by mal zvýšiť z 2 – 2,5 litra až na 3 litre tekutín denne. Vhodné sú čisté vody alebo džúsy, ale aj čaje (zelený, ovocný, bylinný). Teplý čaj navyše upokojí krk, ktorý je od kašľa boľavý a podráždený.

Vyskúšajte rozpustný horúci nápoj

Tekutiny doplníte aj vďaka rozpustným horúcim nápojom. Ich výhodou je to, že účinné látky v nich obsiahnuté sa vo vode ľahko rozpúšťajú, a tak účinkujú oveľa rýchlejšie ako vo forme tabliet. Navyše pomáhajú s viacerými príznakmi prechladnutia naraz a výbornou voľbou sú hot drinky od Dr. Weiss, ktoré vďaka prírodným zložkám nezaťažujú obličky, pečeň, srdce ani iné orgány. V lekárni je v ponuke výživový doplnok so sladidlami HERBALMED HotDrink Dr.Weiss – krk a priedušky alebo HERBALMED HotDrink Dr.Weiss – dýchacie cesty a imunita, ktoré sú vhodné aj pre deti od troch rokov, ale aj tehotné a dojčiace ženy. Rovnako môžete vyskúšať novinku, výživový doplnok so sladidlami HERBALMED Hot drink FORTE Dr. Weiss, ktorá je inovatívna svojim zložením. Je posilnená o prírodný kofeín a práve ten zaručuje rýchlejší nástup účinku, potlačenie únavy a komplexnejšie pôsobenie.

odkaz
Dr.Weiss, pr, nepouzivat

Stavte na bylinky

Už naše babičky a prababičky radili, aby sa proti kašľu užívali rôzne bylinky. A táto rada platí dodnes. Preukázané protialergické a protizápalové účinky má boswélia. Táto bylinka utlmí zápal, alergiu aj dráždivý kašeľ. Na kašeľ je prospešná aj materina dúška, pretože obsahuje látky s dezinfekčným účinkom. Pokiaľ chcete lepšie vykašliavať, stavte na skorocel, ktorý uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest. Ak si nie ste istí, či máte suchý alebo vlhký kašeľ, vyskúšajte bylinné sirupy, ktoré sú práve na báze bylinných extraktov určené pre oba typy kašľa. Tou správnou voľbou je STOPKAŠEĽ Medical sirup Dr. Weiss. Táto zdravotnícka pomôcka obsahuje unikátnu kombináciu účinných bylinných extraktov s násobným efektom 5 bylín, ktoré upokojujú podráždený krk, uľavujú pri kašli a uľavujú pri škriabaní v krku. Prípravok je vhodný aj pre celiatikov a diabetikov, nakoľko je sladený fruktózou a sukralózou a môžu ho užívať aj tehotné a dojčiace ženy, pretože obsahuje výber šetrných bylín.

chyba