Nedarí sa Vám počas menopauzy schudnúť? Vieme prečo!

Ženské telo prechádza v priebehu života veľkými zmenami, či už psychickými alebo fyzickými. Vonkajšie zmeny nastávajú predovšetkým vo vzhľade ženskej postavy a vytráca sa typický ženský tvar hrušky, pretože sa tuk ukladá predovšetkým v oblasti brucha a zadku. A práve kvôli poklesu niektorých hormónov a spomaleniu metabolizmu je problematickejšie sa nadobúdajúcich kíl zbaviť. Nie je to ale nemožné!

12.01.2023 00:00
Bellasin, pr Foto:

Menopauza nie je koniec

Hanba, obavy, čiastočné obmedzenie života a strata sebavedomia. Aj to môže mať za vinu menopauza. Žiadna žena sa jej nevyhne, jedná sa totiž o úplne prirodzený proces v živote ženy, keď prechádza z plodného života do zrelého veku. Menopauza so sebou prináša mnoho zmien, predovšetkým vo vzhľade ženskej postavy – vytráca sa ženský tvar hrušky a tuk sa začína ukladať predovšetkým v oblasti brucha a celkovo dôjde k spomaleniu metabolizmu.

Chudnutie počas menopauzy nie je ľahké, ale ide to

Ženské telo už po tridsiatom roku života stráca určité množstvo svalovej hmoty a je pre neho ťažšie odbúravať a novo tvoriť bielkoviny. A s každým ďalším rokom táto rovnováha klesá. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami, ktoré spomaľujú metabolizmus, a je preto ťažšie si udržať alebo dokonca znížiť váhu. Pri chudnutí počas menopauzy je teda nutné myslieť hneď na niekoľko aspektov, ktoré pomôžu pri redukcii hmotnosti.

Pravidelne sa hýbte

Príbytok váhy po štyridsiatke môže byť navyše podporený sedavým spôsobom života, a preto je dobré sa zamerať, aby telo malo dostatok pohybu. Práve podiel svalovej hmoty v tele má veľký vplyv na rýchlosť metabolizmu. Svaly totiž spotrebúvajú viac energie ako tuková hmota, a preto je v tomto období ideálny silový tréning. S pribúdajúcim vekom totiž svaly ochabujú a pravidelným cvičením tomu zabránite.

Pozor na to, aký šport si vyberiete

S úbytkom hormónov a potrebných vitamínov a minerálov je telo náchylnejšie k najrôznejším ťažkostiam a práve v období menopauzy môže ženy postihovať osteoporóza, ktorá je spôsobená nedostatkom estrogénu, vápnika a vitamínu D. Práve tie poskytujú kostiam ochranu a zamedzujú ich rednutiu. Je preto dôležité zvoliť taký šport, ktorý nenamáha kosti a kĺby, ale zároveň si dostatočne vybudujete svalovú hmotu. Ideálne teda je športy striedať, aby telo bolo zvyknuté na akýkoľvek pohyb.

Jedzte, jedzte, jedzte

Pri nedostatku živín si bude naše telo ukladať tuky do zásob, a preto je nutné dodržiavať pravidelné a hlavne vyvážené porcie. Porcií by sme najlepšie mali zjesť 5 a tanier by mal obsahovať bielkoviny, tuky aj sacharidy. Dôležité je tiež nenahradzovať si prílohy iba zeleninou. Porciu zeleniny navyše by ste naopak mali pridať, ideálne množstvo zjedenej zeleniny je 300 gramov za deň. Zabudnite tiež na pravidlo, že po 17. hodine sa už neje. Posledné jedlo by ste si mali dať najneskôr 2 hodiny pred spaním.

Pri chudnutí je niekedy nutné vyvarovať sa niektorým jedlám a potravinám, ktoré môžu prispievať k nárastu váhy. Nie je ale potrebné tieto potraviny striktne vyraďovať a obmedzovať sa, nemal by ale byť súčasťou vášho každodenného jedálnička. K týmto potravinám patria tučné a vyprážané jedlá, údeniny, sladké pečivo, sladkosti či alkoholické nápoje.

odkaz
Bellasin, pr, nepouzivat

Nebojte si povedať o pomoc

Niekedy ale ani všetko to cvičenie a strava nestačí, a preto sa nehanbite v týchto situáciách využiť nejakých pomocníkov. S kilami dole vám môže pomôcť výživový doplnok Bellasin Celluslim, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre potreby ženského organizmu po 40. roku života. Nové zložené s účinnými zložkami pre redukciu celulitídy podporuje aj obsiahnutý zelený čaj napomáhajúci efektívnemu chudnutiu a kontrole ukladania tukov. Ďalej prípravok obsahuje ľan, ktorý pomáha udržiavať pocit sýtosti a znižovať nadmernú chuť do jedla. Navyše tiež obsiahnutý extrakt zo semien červeného hrozna zmierňuje celulitídu a ďatelina lúčna tlmí menopauzálne problémy, ako sú návaly tepla, potenie, nepokoj a podráždenosť.

chyba