Návod, ako dodržať novoročné predsavzatie o chudnutí!

Dávate si každý rok predsavzatie, že konečne začnete chodiť do fitka a schudnete, ale kým príde február, vaša snaha je na konci? Máme pre vás pár zaručených rád, vďaka ktorým to tento rok zvládnete a vo svojom predsavzatí vytrváte po celý rok.

10.01.2023 00:00
Lipoxal, pr, nepouzivat Foto:

S blížiacim sa príchodom nového roka mnoho ľudí hodnotí uplynulý rok a vytyčuje si ciele, ktoré chcú v novom roku dosiahnuť. Medzi stálice patrí chudnutie. Mnoho žien však toto predsavzatie nedodrží, napríklad kvôli neudržateľnej diéte pripomínajúcej skôr hladovku alebo kvôli slabej vôli.

Reálne ciele

Práve nereálne ciele, ktoré si mnohé ženy vytyčujú, stoja za tým, že snahu o zhodenie nadbytočný kíl čoskoro vzdajú. Mať z veľkosti XL do leta XS alebo schudnúť 30 kíl nie je určite dobrý prístup. Dajte si pre začiatok za cieľ napríklad zhodiť 5 kíl. Nečakajte však, že výsledok dosiahnete za týždeň. Zdravý váhový úbytok je 0,5 – 1 kg za týždeň, takže to môže trvať aj mesiac alebo dva, kým budete o 5 kíl ľahší. Nezabudnite sa tiež fotiť a merať. Veľa žien totiž odradí, keď sa váha nehýbe. Číslo na váhe berte skôr ako orientačné. Dôležitejší je najmä pomer tuku a svalov, poprípade stratené centimetre. Chudnúť totiž môžete, aj keď bude váha stagnovať.

Všetko s mierou

Pri chudnutí hrá veľkú rolu strava. Väčšina žien sa však uchýli k nejakej nezmyselnej reštriktívnej diéte, ktorá nie je z dlhodobého hľadiska udržateľná. Poznáte heslo „všetkého s mierou“? Tak to pri zdravom chudnutí rozhodne platí. Nie je dobré vyraďovať určité skupiny potravín z jedálnička. Ako mnohí odborníci hovoria, neexistuje nezdravé jedlo, len nezdravé množstvo. Drastické obmedzovanie určitých druhov potravín vedie v konečnom dôsledku k tomu, že je naše telo hladné a môžu nás prepadať večerné chute, pri ktorých vyluxujeme celú chladničku. Pár kúskov pizze alebo čokolády raz za čas váš progres v chudnutí určite nenaruší. Nesmiete sa však týmito potravinami ládovať každý deň. Snažte sa jedlo rozdeliť do 3–5 porcií a mať v každom chode dostatok bielkovín, tukov aj sacharidov. Jedlo vyberajte čerstvé, čo najmenej priemyselne spracované. Dôležitú úlohu zohráva aj pestrosť nášho jedálnička. Skúšajte nové zdravé recepty. Aj taký cheesecake alebo vianočné pečivo môžete urobiť v odľahčenej verzii, stačí len nahradiť pár surovín.

Hýbte sa

Aj keď sa dá schudnúť len stravou, pohyb je pre naše fyzické, ale aj psychické zdravie veľmi dôležitý. Nedokážete si sama seba predstaviť vo fitku? Nevadí, nájdite si šport, ktorý vám vyhovuje. Skvelá je joga, vďaka ktorej spevníte celé telo alebo napríklad plávanie, beh či cyklistika. Na internete nájdete mnoho cvičebných videí alebo si môžete stiahnuť najrôznejšie aplikácie, kde nájdete kompletné stravovacie a cvičebné plány na domáce cvičenie. Nemusíte sa tak trápiť s vymýšľaním cvikov a na domáce cvičenie vám mnohokrát postačí len vlastné telo či pár jednoručných činiek a podložka.

Chôdza k štíhlej postave

Úplne najlepšou formou pohybu je chôdza. Je to pohyb, ktorý môže bez problémov vykonávať prevažná väčšina z nás. Na chôdzu nepotrebujete drahé vybavenie, stačí len kvalitná obuv. Navyše má okrem chudnutia aj ďalšie pozitívne dopady na naše zdravie. Podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho systému, zvyšuje imunitu, ovplyvňuje hladinu cholesterolu, krvného tlaku a spomaľuje rozvoj osteoporózy. Zo začiatku je dôležité začať pozvoľna, než sa vám zlepší kondícia. Postupne môžete pridávať na tempe aj vzdialenosti. Odborníci odporúčajú denne ujsť 10–12 tisíc krokov.

Príprava, motivácia, odmena

Správna príprava a motivácia zohrávajú tiež zásadnú úlohu v chudnutí, aspoň v začiatkoch. Vymedzte si dobu, v ktorej budete cvičiť alebo sa venovať nejakému pohybu. V tom vám môže pomôcť motivačný fitness diár, kam môžete taktiež zaznamenávať svoj progres. Dobrými pomocníkmi sú aj inteligentné hodinky či fitness náramok, ktoré vám počítajú kroky a spálené kalórie. Motivovať sa k pohybu môžete aj novým športovým oblečením, bežeckými topánkami alebo pomôckami. Nezabudnite sa za každý úspech odmeňovať. Skôr než čokoláde alebo pizzi dajte prednosť odmene v podobe knižky, šperku či nového oblečenia.

Vo dvojici sa to tiahne lepšie

Pokiaľ ste sa rozhodli k zmene životného štýlu, je dôležité sa obklopovať ľuďmi, ktorí vás vo vašom snažení budú podporovať. V dnešnej dobe existuje mnoho skupín na sociálnych sieťach venujúcich sa cvičeniu či zdravému životnému štýlu. Môžete tu nájsť parťáka do posilňovne, na behanie či na horskú túru. Budete sa tak navzájom podporovať a motivovať.

odkaz
Lipoxal, pr, nepouzivat

Pomocník z lekárne

Pri redukčnej diéte a pravidelnom cvičení je vhodné zaradiť do svojej rutiny aj výživové doplnky, ktoré obsahujú L-karnitín, BCAA aminokyseliny, synefrín a extrakt púpavy lekárskej. V lekárni môžete vyskúšať napr. výživový doplnok Lipoxal UltraFit, ktorý vďaka obsahu účinných látok uľahčuje spaľovanie tukov a podporuje znižovanie hmotnosti. Zloženie Lipoxalu je novo rozšírené o extrakt púpavy lekárskej, ktorý pomáha odstrániť prebytočnú vodu z tela. Práve zadržiavanie vody môže viesť k nárastu hmotnosti, pocitom ťažkosti a únave. Navyše obsiahnutý synefrín znižuje nadmernú chuť do jedla.

chyba