Vyskúšajte Recepty pre zdravé črevo od gastroenterológa Ladislava Kuželu

13.12.2022 00:00
recepty pre zdrave, pr, nepouzivat

Recepty, ktoré ponúka kniha Recepty pre zdravé črevo, obohatia váš jedálny lístok o množstvo rastlinných pokrmov. Autori dvoch úspešných knižných titulov Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková, pribrali tentoraz do tímu aj zanietenú „kuchárku“, Martinu Kuželovú. Na základe rodinných jedál Kuželovcov tak vznikla kniha zdravých receptov, ktoré si aj vy dokážete uvariť bez toho, aby ste celkom vyprázdnili peňaženku a museli zháňať suroviny v rôznych obchodoch.

Ladislav Kužela
recepty l pre zdravie, pr, nepouzivat Ladislav Kužela

Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtia ako akýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava „predbehla“ fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku.

„Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, procesovaného jedla a červeného mäsa a, naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, omega-3 mastných kyselín, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny. Presne to má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme,“ upozorňuje L.Kužela.

Pozrite si, čo hovorí Ladislav Kužela o svojej knihe:

Základom sú prirodzene recepty, ktoré sú rozdelené na ročné obdobia. Tak sa pekne dá zachovať aj sezónnosť, na ktorú upozorňujú všetci odborníci na správnu výživu. Pochutnáte si na nich, či ste vegán, vegetarián, alebo či jete mäso. Množstvo z receptov je vhodných aj pre celiatikov, prípadne tých, čo trpia laktózovou intoleranciou.

Jedna kapitola je venovaná aj celoročným receptom, ako sú rôzne smoothie, kaše, nátierky a raňajky. My sme vyskúšali Jablkové palacinky a boli vynikajúce, odporúčame J Recepty sú prirodzene plant-based, čiže rastlinné, mäso tam nehľadajte. Nie je to klasická kuchárska kniha a recepty, ktoré ste už videli veľakrát v mnohých knihách a na internete. Cítiť z nej, že je to naozaj rodinná kuchyňa, jednoduché a neraz rýchle recepty manželky, ktorá má sama veľa povinností, starostlivosť o domácnosť, deti…ale zároveň chce dopriať svojej rodinke zdravú a vyváženú stravu.

recepty pre zdravie, pr, nepouzivat

A v knihe Recepty pre zdravé črevo sa tiež dozviete všelijaké zaujímavosti, napríklad:

Mimochodom, vedeli ste, že chuťové poháriky sa prispôsobujú a môžu sa obnovovať priemerne každých 10 dní? To znamená, že vieme „obľúbené“ potraviny zmeniť, resp. na „obľúbenosť“ niektorých sa vieme aj doslova naučiť. Dôležité je pritom iba jedno, pomalé a postupné opakované jedenie danej potraviny. Výskum totiž ukázal, že ak častejšie konzumujete jedlo, ktoré nemáte úplne v obľube, vaše chuťové poháriky si viete natrénovať.

chyba