Buďte na Vianoce v tej najlepšej forme

Pretože sa blížia Vianoce, všetci sa snažíme byť v tej najlepšej kondícii, aby sme neboli cez vianočné sviatky chorí, alebo nás bolesť úplne neochromila. Bohužiaľ sa celoročný zhon môže negatívne podpísať predovšetkým na stave našich kĺbov.

07.12.2022 00:00
Simply you, pr ,nepouzivat Foto:

Pravidelne totiž nosíme ťažkú záťaž vo forme nákupov či ťažkých dámskych kabeliek alebo pri prácach okolo domu či chystanie dreva na zimu. Dlho stojíme alebo sedíme a hlavne si tiež málo kto sleduje svoj jedálniček, čo môže spôsobiť vyššiu váhu, ktorá má na stav kĺbov veľký vplyv. Aby ste si Vianoce mohli užiť bez obmedzení, venujte v decembri svojim kĺbom poriadnu starostlivosť.

Najdôležitejší je pohyb

Pokiaľ vás bolia kĺby, sú stuhnuté, citlivé či v nich počas dňa pociťujete nepríjemné pnutie či bodanie, nemusíte sa vzdávať všetkých športov a pohybu. Nie je to tak. Pri bolesti kĺbov by mal byť pohyb práve na prvom mieste v správnej starostlivosti o ne. Pohyb posilňuje svaly a preťahuje šľachy, ktoré kĺby obklopujú. Pokiaľ pohybu príliš nedáte, môže sa stať, že kĺb úplne zatuhne a už vám nebude slúžiť ako predtým. Ktoré športy môžete zaradiť?

Choďte, kamkoľvek…

Najprirodzenejším pohybom pre človeka je chôdza. Výhodou tejto fyzickej aktivity je, že k nej nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Zároveň pri chôdzi nedochádza k žiadnym prudkým nárazom a kĺby tak zaťažujete len v primeranej miere. A poznáte krajšiu prechádzku, než zasneženým mestom plným svetielok a vôní vareného vína z vianočných trhov? Pokiaľ chôdzu budete realizovať v horách, potom vaše telo dostane aj pridanú hodnotu vo forme prevetraných pľúc. Počas prechádzky vo vyššej nadmorskej výške spálite aj množstvo kalórii, precvičíte svaly nôh aj zadku, a navyše si poriadne prečistíte hlavu.

Plávanie ušetrí vaše kĺby a pomôže k dokonalej postave

Plávanie je jedna z najideálnejších aktivít pre formovanie postavy a zapojenie všetkých svalových skupín. V bazéne totiž posilňujete svaly chrbta, brucha, zadku, hrudníka aj nôh (predovšetkým na vnútornej strane stehien). Vďaka nadnášaniu vodou sa vyhnete preťažovaniu kĺbov, a to dokonca aj vtedy, pokiaľ trpíte nadváhou. Dôležité je si postrážiť správne prevedenie plaveckého štýlu, aby ste zbytočne nenamáhali krčnú chrbticu.

Dbajte tiež na správnu výživu kĺbov

Pri starostlivosti o svoje kĺby sa zamerajte na doplnenie potrebných látok a vitamínov, ktoré prispievajú ku správnej kondícii a funkcii vašich kĺbov. Medzi najznámejšie látky patrí kolagén, čo je bielkovina, ktorá sa nachádza prevažne vo väzivách, chrupavkách a kĺboch. Po dvadsiatom roku života prudko kolagén v tele klesá, a preto je nutné ho pravidelne dopĺňať. Existuje celý rad kolagénov. Kolagén typu I je prítomný v pokožke, šľachách, zuboch a kostiach. Kolagén typu II sa vyskytuje v chrupavkách. Aby ste ich získali, do svojho jedálnička by ste mali pravidelne pridávať sóju, červené ovocie, avokádo, fazule, semienka, kapustu alebo olivy.

odkaz
Simply you, pr ,nepouzivat

Tip na darček na Vianoce

Určite sa všetci zhodneme na tom, že na Vianoce je najťažšie vybrať darček práve babke a dedkovi. Obvykle sa sťažujú nad každým darčekom, že si nemáme robiť škodu a starosti alebo, že všetko majú, nič nechcú a ani nič nepotrebujú. Tento rok to ale šikovne obídete. To najlepšie čo môžete svojim prarodičom darovať je zdravie a fyzická pohoda. Darujte preto svojim starým rodičom prípravok, ktorý im s týmito ťažkosťami pomôže bojovať. Babku aj dedka určite poteší výživový doplnok Priessnitz® Starostlivosť o kĺby, Kolagény + Boswéllia, ktorý vychádza z tradičných receptúr doplnených o najnovšie vedecké poznatky. V jeho zložení nájdete práve tri typy kolagénov a extrakt z Boswéllie, ktorá prispieva k podpore hybnosti a pružnosti kĺbov a priaznivo pôsobí aj pri zvýšenej záťaži kĺbov, svalov a kostí.

© Autorské práva vyhradené

chyba