Pán doktor, POTREBUJEM antibiotiká!

Na otázku „ako často predpisujete antibiotiká?“ zrejme veľa praktických lekárov i pediatrov odpovie – častejšie, ako by sme chceli. Mnohí pacienti sa ich doslova dožadujú a nechápu, že pri určitých diagnózach sa liečba s pomocou antibiotík neurýchli, ani nebude „lepšia“. Podľa lekárov je náročné odolať tlaku pacientov, ktorí sa dožadujú antibiotickej liečby, hoci odborníci sústavne vysvetľujú, že antibiotiká nie sú všeliek a na vírusy nezaberajú.

01.12.2022 00:00

Slováci majú k antibiotikám kladný vzťah

Typickým príkladom je pacient, ktorý má silnú nádchu, škriabe ho v krku a začína kašľať – tak si príde do ordinácie po recept na antibiotiká. Ideálne tie „trojdňové“, nech je čo najrýchlejšie fit. Argumentuje tvrdením, že si nemôže dovoliť dlho maródovať, alebo, že má určite zápal priedušiek. Keď sa následne nedostaví okamžitý účinok anitbiotík, myslí si, že boli zvolené nesprávne – namiesto uvedomenia si, že pravdepodobne išlo o vírusovú infekciu. Druhou skupinou sú potom pacienti, ktorí sa užívaniu antibiotík urputne bránia. Horúčka neklesá, kašeľ sa nezlepšuje, celkovo sa pacientovi priťažilo aj po týždni domácej liečby. E-recept už dávno vypršal (antibiotiká sa dajú v lekárni vyzdvihnúť maximálne do troch dní od predpísania lekárom), napriek tomu pije litre čaju s vyžmýkaným citrónom – s poriadnou dávkou céčka to predsa zvládnem! Treťou, a žiaľ najmenšou skupinou, sú tí pacienti, ktorí idú zlatou strednou cestou – ak sa po niekoľkých dňoch domáceho liečenia stav nelepší, naopak, zhoršuje sa, vie, že je správny čas na návštevu lekára. Po dôslednom vyšetrení múdry pacient využije skvelý výdobytok modernej medicíny – správne a včas indikovanú antibiotickú liečbu.

Netlačte na lekárov, ale nezmyselne ich neodmietajte

Antibiotiká nie sú lieky „pre istotu“. Indikujú sa po dôkladnom zvážení a s ohľadom na celkový zdravotný stav i ďalšie kritériá – vek pacienta, pridružené choroby, iná aplikovaná liečba (pri chronicky chorých), ďalšie rizikové faktory, anamnéza očkovaní, ale predovšetkým charakter príznakov a ich trvanie. Niekedy je skutočne náročné odolať tlaku pacientov, zhodnú sa mnohí praktickí lekári aj pediatri, najmä ak majú dočinenia s takými, u ktorých už predtým ordinoval „Dr. Google“. Aj silnejšiu respiračnú infekciu však možno zvládnuť bez nich, predovšetkým ak je vírusového pôvodu – a takých je takmer 90 percent infekcií. Niektoré ochorenia sa môžu javiť ako bakteriálne, ale v skutočnosti zápal nemusí byť veľký, ani bakteriálny.

Vyhnite sa extrémom

Dôležité je, aby sa chorý jedinec čo najskôr izoloval, pobudol niekoľko dní doma – nielen preto, aby nenakazil ostatných, ale aby na jeho oslabenú imunitu nezaútočila superinfekcia, pri ktorej už antibiotiká sú skutočne potrebné. Spolu s pokojovým režimom zásobujte telo vitamínmi a čo najskôr po vypuknutí prvých príznakov nasaďte vhodné podporné prostriedky. Správna symptomatická liečba môže viesť k menšej spotrebe antibiotík. Pacienti podceňujú lokálnu hygienu nosa, nasálne roztoky na báze morskej soli pritom môžu pomôcť skrátiť infekciu. Niektoré rastlinné preparáty zo skupiny liekov na bežné nachladnutie a kašeľ vám môžu pomôcť sa antibiotikám celkom vyhnúť. Mnohé akútne respiračné ochorenia, predovšetkým v úvodnej ľahkej forme, je možné zvládnuť s pomocou domácej liečby na prírodnej báze, bez nutnosti preťažovať špecialistov. Rodičia by nemali byť prehnane úzkostliví a klopať na dvere pediatra hneď na druhý deň, ako sa potomkovi spustil soplík. Rovnako ale do kolektívu nepatrí dieťa, ktoré sa zjavne necíti dobre, ťažko sa mu dýcha, ma sklenené oči a z nosa mu celý deň visí hustá sviečka. Vedzte však, že paušálne neplatí ani rovnica – zelený soplík rovná sa automaticky dôvod na nasadenie antibiotík. Čo však určite platí, je primerané zváženie situácie a riadenie sa zdravým rozumom.

TIP: Vyskúšajte osvedčenú rastlinnú liečbu

Pri vírusových ochoreniach veľmi dobre účinkujú rastlinné lieky. Takým je špeciálny patentovaný extrakt EPs® 7630 z koreňa juhoafrickej pelargónie. Výťažok z Pelargonium sidoides, známy pod názvom Kaloba, účinne pôsobí, najmä ak je podaný v skorých štádiách ochorenia a pomáha zvýšiť aktivitu imunitného systému. Je na prírodnej báze, môže sa užívať dlhodobo a je vhodný nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Výhodou je možnosť kombinácie s inými lokálnymi aj celkovými liekmi, lebo fytopreparáty sa vyznačujú minimom interakcií. Použitie rastlinných liekov je preto vhodné aj pri komplikovaných pacientoch s viacerými diagnózami. Kaloba obsahuje liečivo z koreňa muškátu Pelargonium sidoides (kvapalný extrakt z rastliny) a je už dlhé roky overeným preparátom, odporúčaným mnohými odborníkmi. Skúste nabudúce pri akútnom respiračnom ochorení a infekciách horných či dolných dýchacích ciest rastlinný liek Kaloba s prírodným zložením.

Kaloba, pr nepouzivat

O užívaní sa poraďte s lekárom alebo s lekárnikom a prečítajte si pribalenú písomnú informáciu. www.kaloba.sk

chyba