3 tipy, ako sa zbaviť koncoročného stresu a napätia

Koniec roka predstavuje jedno z vôbec najstresujúcejších období. Niekde v diaľke je síce pekná predstava pokojných Vianoc s blízkymi, no ešte predtým sú tu na konci roka termíny, ktoré už nepočkajú, a vo všeobecnosti častá nervozita. K tomu si pripočítajme skracujúce sa dni, nízke teploty, zlé počasie a často dlhé obdobia bez toho, aby sme vôbec videli na oblohe slnko.

24.11.2022 00:00
stres, depresia Foto:

Niet preto divu, že práve v tomto období evidujeme medzi ľuďmi viac stresu, napätia, úzkostí či depresií. Prinášame vám tri tipy, ako sa zbaviť tohto napätia a elegantne zvládnuť záver roka.

1. Plánujte a odškrtávajte si

Ak máte pred sebou veľa povinností, je dobré si v nich vytvoriť určitý systém a plán. Ideálne si plán preneste aj na papier či do počítača, a keď niečo budete mať splnené, odškrtnite si to. Dá vám to lepší pocit nad behom udalostí a kontrolou vecí, pričom získate vždy pozitívne emócie vo chvíli, keď si niečo odškrtnete. Koncoročná depresia môže byť totiž spôsobená práve tým, že sa na nás všetko valí, chceme robiť všetko naraz, a vlastne nestihneme nič. Jasný plán je základom úspechu ako zvládnuť nával v práci, doma či pre vysokoškolákov v čase zápočtov či skúšok.

2. Držte sa stanoveného cieľa

Aj v období stresu je dobré mať pomyselné svetielko na konci tunela. V tomto období sú ním prirodzene Vianoce, obdobie pokoja, radosti a oddychu s našimi najbližšími. Ak teda prechádzate ťažším a vypätým obdobím, skúste si predstaviť, čo vás čaká po tom, ako toto všetko spravíte. Pomôže vám to dodať nejaké pozitívne emócie a zároveň vám to dodá energiu, ktorá nám aj vinou kratších dní často chýba.

3. Starajte sa o seba

Nikdy, ale naozaj nikdy nezabúdajte na seba, svoje telo a zdravie. Bez ohľadu na počet povinností si vždy uvedomujte, že ak vy nebudete v stopercentnom stave, nezvládnete ani to, čo vás čaká v práci či škole. Ani v tomto období nezanevrite na to, čo máte radi – športujte, choďte do prírody, trávte čas s tými, ktorých máte radi. Dbajte na správnu stravu s dostatkom vitamínov. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú náchylní na krátke dni a málo svetla, môžete zvážiť výživový doplnok. Tak napríklad výživový doplnok lipozomálny antistres komplex môže pomôcť práve v boji s úzkosťou či stresom. Ešte predtým však jeho užívanie, prosím, konzultujte so svojím lekárom, ako koniec-koncov vždy pri nejakých doplnkoch stravy.

chyba