Lekár Karol Točík sa už tri desaťročia špecializuje na liečbu ochorení chrbtice

Chronický stres a sedavý spôsob života - v súčasnosti hlavné spúšťače neurologických ochorení. Zistenie, že kým niektoré z konkrétnych diagnóz boli v minulosti typické pre starších ľudí, sa dnes vyskytujú medzi mladšími jedincami, je alarmujúce. Neurológ MUDr. Karol Točík sa so svojím tímom špecializuje na komplexné riešenia liečby nervového systému a chrbtice. Aby to bolo možné, musel uprednostniť súkromnú prax.

03.11.2022 00:00
hippokrates, pr, nepouzivat
MUDr. Karol Točík, zakladateľ SZC Hippokrates v Bratislave

S vážnejšími ochoreniami chrbtice ho dnes vyhľadávajú aj študenti. Počet ľudí s migrénami a chronickými bolesťami hlavy už nevie presne vyjadriť. Musel by sa na počítanie sústrediť, lenže na to nemá čas. V ordinácii sa mu totiž neustále striedajú pacienti, ktorým sa musí naplno venovať. „Neurologické ochorenia súvisiace so stresom nie sú novinkou, boli tu vždy. No v súčasnosti ich výskyt narastá. Bolesti hlavy, poruchy spánku, záchvatové prejavy či tetanický syndróm sa v našej populácii vyskytujú oveľa častejšie. Rovnako aj problémy s chrbticou. V porovnaní so situáciou spred tridsiatich rokov sú tu viditeľné zmeny, najmä v dôsledku nezdravého životného štýlu. Ako pozitívum však môžeme vnímať dostupnejšiu a modernejšiu diagnostiku,“ hovorí MUDr. Karol Točík, PhD., zakladateľ Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates v Bratislave.

Práve v ňom ponúka už takmer tridsať rokov možnosti komplexného prístupu. V 90. rokoch bol prvým lekárom, ktorý túto formu diagnostiky a liečby na Slovensko priniesol. Inšpiráciou sa mu stali ambulancie kolegov na západe. „Niektorí pacienti boli vtedy hospitalizovaní najmä preto, že neexistovala možnosť riešiť ich stav formou daily -care, teda dennej ambulantnej starostlivosti. Tento princíp liečby sa stal našou výhodou. Úrovňou sme však už vtedy prekonávali nemocnice, a to nielen v rámci technických možností, ale aj z hľadiska prístupu k pacientovi. Ten dnes nepotrebuje len správnu diagnostiku, ale aj ľudský prístup, zdvorilosť a empatiu. Akýkoľvek zdravotný problém sa totiž nestáva iba problémom jednotlivca, ale aj jeho rodiny a najbližších. Žiaľ, takýto spôsob fungovania smerom k pacientovi dnes v slovenskom zdravotníctve nie je ľahké nájsť,“ pokračuje MUDr. Točík, ktorého centrum sa špecializuje najmä na liečbu neurologických ochorení. Ponúka však aj ambulanciu praktického lekára, internú ambulanciu, možnosti diagnostiky potravinových intolerancií, arteterapiu a dennú infúznu liečbu.

Ochorenia nervového systému sa medzi ľuďmi vyskytovali aj v minulosti, no dnes sú vyvolávané tiež príčinami, ktoré boli kedysi menej časté. Zoberme si napríklad problémy s chrbticou. Tej neprospieva najmä sedavý spôsob života, škodlivé pohybové stereotypy, nadmerné preťažovanie sa či neúmerná psychická záťaž. „V praxi však ide aj o ďalšie problémy. Vyhľadávajú nás ľudia s bolesťami kĺbov, chodidiel, s tenisovým lakťom či karpálnym tunelom. Veľkým problémom je zanedbávanie prevencie, nedostatok správneho cvičenia a psychohygieny. V SZC Hippokrates ponúkame jedinečnú možnosť komplexnosti služieb pod jednou strechou. Disponujeme nielen špičkovými neurológmi, ale aj fyzioterapeutmi a certifikovanou arteterapeutkou. Každý z nich je pripravený klientovi čo najviac odborne pomôcť,“ pokračuje neurológ MUDr. Karol Točík.

čakáreň
hippokrates, pr, nepouzivat čakáreň

Nedávno, 16. októbra, sme si pripomenuli Svetový deň chrbtice. Keďže ide o najdôležitejšiu časť našej opornej pohybovej sústavy, mali by sme jej venovať patričnú pozornosť a nepodceňovať varovné signály. Aj vysunutým medzistavcovým platničkám sa dá predchádzať. Neurológovia zo SZC prízvukujú prevenciu. Spôsobom, ako nepreťažovať pohybový aparát a ako sa oň správne starať, sa možno priučiť od kvalitného fyzioterapeuta. Dôležitý je individuálny prístup. „Na ten však fyzioterapeuti a rehabilitačné sestry v nemocniciach nemajú dostatok času. Je to dôsledok systému verejného zdravotníctva, no u nás každému klientovi ponúkame 60 až 90 minútové termíny s fyzioterapeutom. Len tak mu totiž môžeme skutočne dlhodobo pomôcť. Ide o terapiu šitú na mieru každému klientovi. Väčšinou uľaví kombinácia medikamentóznej a prístrojovej liečby, samozrejme aj rôzne techniky fyzioterapie, liečebné masáže či techniky arteterapie,“ pokračuje renomovaný neurológ.

Spomínaná kvalitná fyzioterapia zohráva v procese liečby chrbtice nezanedbateľnú úlohu. Lekár dáva odporučenie a fyzioterapeut potom následne podľa svojich znalostí a schopností vykonáva jednotlivé techniky a cvičenia. V priebehu terapie sa stav pacienta môže meniť a fyzioterapeut, keďže je s pacientom omnoho častejšie, môže zmeny vyhodnotiť a správne na ne reagovať.

infúzna miestnosť
hippokrates, pr, nepouzivat infúzna miestnosť

Úzkosti aj tetánia

V SZC Hippokrates nájdu pomoc aj ľudia, ktorých si ako horúci zemiak pohadzujú všeobecní lekári, psychológovia, psychiatri a ďalší. Ide napríklad o liečbu tetanického syndrómu, na ktorý sa v Hippokratese špecializujú tiež. „Je to akási epidémia 21. storočia, napriek tomu, že nejde o chorobu v pravom slova zmysle, no patrí pod dohľad neurológa. Ľudia s tetanickým syndrómom mávajú často panické ataky, nakoľko ide o zvýšenú dráždivosť nervového systému pod vplyvom nedostatku rôznych živín a vitamínov, zvýšeného stresu a psychického tlaku. Pre úspešnú liečbu je nevyhnutná konzultácia s neurológom a terapeutická liečba, napríklad prostredníctvom arteterapie. Umenie totiž skutočne dokáže liečiť. U nás nájde pacient aj v tomto smere komplexný servis,“ dodáva MUDr. Karol Točík, zakladateľ SZC Hippokrates v Bratislave.

chyba