Ako posilniť imunitu vo vyššom veku?

Obranyschopnosť človeka slabne s pribúdajúcim vekom, a preto by mali starší ľudia a seniori podporovať svoju imunitu. Ako na to? Stavte na hubu Reishi!

14.10.2022 00:00
Reishia, pr, nepouzivat Foto:

Čo je to imunita?

Imunita je schopnosť organizmu brániť sa cudzorodým látkam z vonkajšieho i vnútorného prostredia. Základným stavebným prvkom imunity sú biele krvinky, ktoré majú dve úlohy. Rozpoznať a pohltiť cudzorodé organizmy a zničiť poškodené bunky. Na jeseň a v zime musí imunita najčastejšie odolávať vírusom a baktériám, ktoré spôsobujú rôzne respiračné ochorenia.

Imunita vekom slabne

Starnutie je veľmi individuálny proces. Ako starne naše telo, starnú tiež orgány, čo vedie k znižovaniu našej obranyschopnosti. Imunitný systém starších osôb už nie je tak prispôsobivý a jeho ochranná bariéra môže byť ľahko prelomená. Na známe podnety, s ktorými sa v minulosti opakovane stretli, reagujú biele krvinky seniorov správne a efektívne. Pokiaľ sa však stretnú s niečím úplne novým, nedokážu správne odpovedať. Preto sú seniori rizikovou skupinou v boji s novými ochoreniami, napr. COVID-19.

Čo znižuje imunitu?

Počet bielych krviniek sa líši v závislosti od veku, ale tiež od stavu organizmu. Pokiaľ sme napríklad oslabení predchádzajúcou chorobou alebo nezdravým životným štýlom, je bielych krviniek menej, a tak je naša imunita zraniteľnejšia. Práve staršie osoby a seniori trpia rôznymi ochoreniami, preto je ich obranyschopnosť oslabená. Medzi najrizikovejšie ochorenia, ktoré znižujú imunitu, patrí cukrovka, obezita, ateroskleróza a niektoré autoimunitné ochorenia. Ďalšími vinníkmi oslabenej imunity sú: fajčenie, nedostatok pohybu, zlá skladba jedálnička, nedostatok spánku, alkohol a lieky. Nesmieme zabudnúť ani na stres. Pri stresových situáciách produkuje naše telo menej bielych krviniek, a naopak uvoľňuje hormón kortizol. Následne je tak viac náchylné k ochoreniam.

Základom je prevencia

Väčšina ľudí začne riešiť oslabenú imunitu až vo chvíli, keď ich zlomí nejaké ochorenie. Práve seniori by mali viac dbať na prevenciu a snažiť sa imunitu posilňovať v priebehu celého roka, nielen na jeseň a v zime. Obranyschopnosť je možné udržať si zdravým životným štýlom, predovšetkým pohybom na čerstvom vzduchu a pestrou vyváženou stravou bohatou na antioxidanty, vitamíny C a B, minerály, stopové prvky a ďalšie významné živiny. Dôležitá je tiež starostlivosť o zažívanie, pretože práve v črevnom mikrobióme sídli väčšina buniek imunitného systému. Seniori by tak mali do svojho jedálnička zaradiť kyslomliečne výrobky, jogurty a kefíry. Pokiaľ potrebné látky nie sú telu dodávané zo stravy, existuje na trhu veľké množstvo výživových doplnkov na podporu imunity. Už ste počuli o „zázračnej hube“ reishi? Posilniť obranyschopnosť a zlepšiť celkovú vitalitu vám pomôže i huba reishi, ktorá je pre svoje blahodárne účinky často nazývaná ako „zázračná huba“ alebo „elixír večnej mladosti“. Hubu reishi využívali už pred viac ako 2 000 rokmi obyvatelia Ázie k liečeniu najrôznejších chorôb.

odkaz
Reishia, pr, nepouzivat

ReishiA z lekárne

Huba reishi má pevnú bunkovú štruktúru a vyznačuje sa horkou chuťou. Preto sa v kuchyni moc nevyužíva. Dnes sú už dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom reishi, či už vo forme prášku alebo toboliek. Vyskúšať môžete výživový doplnok z lekárne ReishiA 800mg EXtractum, obsahujúci extrakt 100 % čistej huby, ktorý zaručuje maximálnu kvalitu i účinnosť. Výber húb podlieha špeciálnym kritériám a vďaka použitiu kvalitnej extrakcie zaisťuje ReishiA 800mg EXtractum vyššiu účinnosť a vstrebateľnosť látok do organizmu.

chyba