Suchý alebo vlhký kašeľ? Vieme, ako s ním bojovať!

Nástup jesene predstavuje pre našu obranyschopnosť zaťažkávaciu skúšku. Vírusy a bacily na nás číhajú na každom rohu: v zamestnaní, v škole, či verejnej doprave. Preto je veľmi ťažké vyhnúť sa prechladnutiu a kašľu. Ako s nimi čo najúčinnejšie bojovať?

13.10.2022 00:00
stopkasel, pr, nepouzivat Foto:

Kašeľ je dôsledkom akútnej infekcie horných a dolných dýchacích ciest. Niekedy môže ísť tiež o vdýchnutie určitého predmetu, či prachu a pod. Bežný kašeľ trvá zhruba 18 – 28 dní. Vo väčšine prípadov nepoľavuje skôr ako za 2 týždne. Kašeľ rozdeľujeme na dva druhy: suchý a vlhký.

Suchý vs. vlhký kašeľ

Pri liečbe kašľa je dôležité vedieť, aký typ kašľa vás trápi. Pre suchý kašeľ je typické, že po podráždení dýchacích trubíc začnete kašľať, dusiť sa a nemôžete sa poriadne nadýchnuť. Pri dráždivom kašli nevykašliavate hlien z priedušiek. Pri vlhkom kašli cítite bolesť na hrudi a v prieduškách sa nachádza hlien, ktorý sa bez podpory ťažko vykašliava.

Obráťte sa na prírodu

Už babky bylinkárky v minulosti radili, aby sa pri kašli užívali rôzne bylinky. Výborný je skorocel, ktorý uľahčuje vykašliavanie, uvoľňuje hlieny, uľavuje pri astme a zápaloch priedušiek a mandlí. Veľmi pozitívny vplyv na dýchacie cesty má aj bazalka, ktorá tiež dokáže pomôcť s vykašliavaním. Na suchý kašeľ ďalej pomáha materina dúška. Lipový kvet sa zase využíva k zmierneniu horúčky, podporuje produkciu potu a pomáha rozpúšťať hlieny. Lipový čaj sa pije pri nádche, kašli, prechladnutiu, zahlieneniu horných dýchacích ciest, či pri problémoch s prieduškami.

Stavte na kombináciu bylín

Pokiaľ chcete pri liečbe kašľa staviť na istou, siahnite po bylinných sirupoch zo svojej lekárne! Účinkujú pri vlhkom i suchom kašli, sú na prírodnej báze a ich príjemná chuť uľahčuje užívanie. Vyskúšať môžete napríklad STOPKAŠEĽ Medical sirup Dr. Weiss. Táto zdravotnícka pomôcka obsahuje unikátnu kombináciu účinných bylinných extraktov s viacnásobným efektom 5 bylín, ktoré upokojujú podráždený krk, uľavujú pri kašli a obmedzujú tvorbu hlienu. Sirup je vhodný tiež pre alergikov, celiatikov a diabetikov (sladený fruktózou a sukralózou). Vďaka obsahu šetrných a bezpečných bylín ho môžu užívať aj tehotné a dojčiace ženy.

odkaz
stopkasel, Banner Dr.Weiss, pr

Urýchlite liečbu

Najčastejšie sa k liečbe kašľa používajú rôzne sirupy. Liečbu však môžete urýchliť aj vďaka pár maličkostiam. Napríklad inhalovanie pary, zvlhčovanie vzduchu v miestnosti alebo vyhýbanie sa zafajčenému prostrediu. Ďalej dodržujte pitný režim. Najlepšie sú bylinné čaje, voda, či ovocné a zeleninové šťavy. Ale pozor, neslaďte si čaj medom. Ten totiž môže pri kašli dráždiť. Taktiež sa vyhnite mliečnym výrobkom, ktoré zahlieňujú. Uľaviť od dráždivého kašľa vám môžu pomôcť i mentolové cukríky, či pastilky.

Už ste počuli o rozpustnom horúcom nápoji?

Kašeľ býva často sprevádzaný nádchou, bolesťou v krku a horúčkou. Všetky tieto obťažujúce príznaky, typické pre chrípku a prechladnutie možno riešiť naraz, napríklad pomocou obľúbených kombinovaných prípravkov vo forme horúcich nápojov. V lekárni môžete vyskúšať výživový doplnok HERBALMED Hot drink Dr. Weiss dýchacie cesty alebo výživový doplnok HERBALMED Hot drink Dr. Weiss krk a priedušky. Vďaka prírodnému zloženiu nezaťažujú pečeň a obličky, a je možné ich kombinovať s antibiotikami. Horúci nápoj je navyše vhodný i pre tehotné a dojčiace ženy.

Novinkou medzi HERBALMED Hot drinkami je výživový doplnok HERBAL Hot drink FORTE Dr. Weiss DÝCHACIE CESTY A IMUNITA inovované zloženie plné bylín a posilnené aj o prírodný kofeín, ktorý podporuje nástup účinku, potláča príznaky únavy, prispieva k zvýšeniu výkonu a pomáha zlepšiť koncentráciu. Navyše balené vo vrecúškach pre jednoduchú prípravu.

Ako kašľu predísť?

Aby sa kašeľ vracal čo najmenej, je potrebné posilniť imunitný systém. To je možné okrem iného dosiahnuť napríklad skvalitnením jedálnička. Ten by mal obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, mliečnych výrobkov a bielkovín z chudého mäsa. Nezabúdajte tiež doplňovať vitamíny a minerály. Medzi najdôležitejšie na imunitu patria vitamíny A, B6, C, D a E, kyselina listová, stopové prvky, vrátane zinku, železa, selénu, horčíka, medi, a dokonca i omega 3 mastné kyseliny. Dôležitý je i dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok a odpočinok.

chyba