Ako na silnú imunitu detí?

Začiatok školského roka býva pre zdravie našich detí zaťažkávacou skúškou. Bacily na školákov číhajú na každom rohu. V detskom kolektíve sa navyše šíria veľmi rýchlo. Imunita detí totiž nie je ešte úplne vyvinutá, a tak prechladnutie, nádcha a kašeľ bývajú s prichádzajúcou jeseňou na dennom poriadku. Ako najlepšie podporiť detskú imunitu? Máme pre vás niekoľko rád, na ktoré by ste nemali zabudnúť.

14.09.2022 00:00
Simply you, pr Foto:

Pobyt na čerstvom vzduchu

Obranyschopnosť dieťaťa podporíte pobytom na čerstvom vzduchu. Kontakt s vonkajším svetom totiž zvyšuje ich odolnosť, preto ich v tom podporujte. Snažte sa s deťmi chodiť na prechádzky a zapájajte ich do pohybových aktivít. Tým zároveň podporíte správny duševný a psychický vývoj a znížite riziko rozvoja civilizačných ochorení v budúcnosti. Nezabúdajte tiež na správne oblečenie. Voľte radšej viac vrstiev oblečenia z funkčných materiálov pred nepriedušným odevom, v ktorom sa dieťa rýchlo spotí a následne prechladne.

Kvalitný spánok a psychická pohoda

Podľa odborníkov je dostatočný a kvalitný spánok dôležitý pre našu obranyschopnosť. Nedostatok spánku totiž vedie u človeka k väčšej náchylnosti k ochoreniam. Novorodenec môže prespať až 18 hodín denne, pre batoľatá je ideálna dĺžka spánku 12–13 hodín, pre predškolákov spánok trvajúci 10 hodín a pre školopovinné deti okolo 9 hodín. Okrem spánku detskú imunitu ovplyvňuje aj stres. Pri deťoch ide väčšinou o úzkosť a strach z neznáma pri nástupe do školy, či škôlky. Preto je dobré dieťa na túto zmenu pripraviť, aby se nebálo a nestresovalo a prvé dni na novom mieste tak prežilo bez slzičiek.

Primeraná hygiena

Čo sa týka hygieny, tu platí heslo „zlatá stredná cesta“. Určite nie je dobré vychovávať dieťa v špinavom prostredí, zároveň to však ani nepreháňajte s upratovaním. Taktiež dieťaťu nezakazujte, ak sa chce hrať s pieskom, či hlinou. Vďaka tomu príde do kontaktu s vonkajšími podnetmi, čo vedie nielen k prirodzenému rovoju imunity, ale taktiež k zníženiu rizika vzniku alergií. Je však dôležité naučiť deti základnej hygiene, a to predovšetkým pravidelnému a dôkladnému umývaniu rúk.

Probiotiká

Zdravý črevný mikrobióm je pre detský imunitný systém rovnako dôležitý ako pri dospelých, pretože 70 – 80% imunitných buniek sa nachádza v črevách. Príjem probiotík je teda veľmi dôležitý. Deti by nemali kombinovať len rôzne výživové doplnky, ale predovšetkým skúšať nové jedlá s obsahom probiotík, ako sú fermentované potraviny – jogurt, kefír, kvasená zelenina a pod.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Kvalitná strava plná vitamínov a minerálov

Základom pre silnú imunitu detí je zdravý a vyvážený jedálniček, ktorý by mal obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, mliečnych výrobkov a bielkovín z chudého mäsa. Vyhnite sa pri deťoch rafinovanému cukru a priemyselne spracovaným polotovarom, ktoré obsahujú umelé sladidlá a farbivá. Strava s vysokým obsahom rafinovaného cukru totiž môže narušit príjem niektorých vitamínov a minerálov, ktoré sú pre silnú imunitu potrebné.

Medzi najdôležitejšie vitamíny na imunitu patria vitamíny A, B6, C, D a E, kyselina listová, stopové prvky, vrátane zinku, železa, selénu, horčíku, medi, a dokonca i omega 3 mastné kyseliny. Všetky tieto živiny se podieľajú na tom, aby imunita detí fungovala správne, pretože nedostatok ktorejkoľvek z nich znižuje schopnosť ich organizmu chrániť sa pred chorobami.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Pomoc z lekárne

Ďalším vhodným pomocníkom je hliva ustricová. Táto huba obsahuje vysokú koncentráciu vitamínov B, D, C a stopové prvky ako železo, draslík, zinok, selén a beta-gukány. Každá mamička ocení účinný prípravok z lekárne s obsahom týchto látok, ktoré pomáhajú detskému organizmu. Vyskúšajte napríklad Hlivu ustricovú PRE DETI s Rakytníkom JACK HLÍVÁK, čo je vysoko kvalitný výživový doplnok z tradičnej rady Imunit®. V každej cmúľacej tablete sa skrýva skutočný poklad – prírodné certifikované beta 1,3/1,6 D-glukán z hlivy ustricovej, extrakt rakytníka, jód a selén doplnené vitamínmi a minerálmi. Každá tableta obsahuje vyváženú kombináciu vybraných prírodných látok s dôrazom na používanie výhradne prírodných farbív. Selén, vitamín B6 a B12 napríklad prispievajú k prirodzenej imunite a obsiahnutý vitamín D3 zase udržuje normálny stav kostí.

chyba