Viete, ktoré je druhé najčastejšie onkologické ochorenie žien po 45. roku života?

31.08.2022 00:00
union pr nepouzivat

Onkologické ochorenia s, žiaľ, súčasťou civilizácie a postihujú mužov aj ženy. Ktoré druhy rakoviny sa najčastejšie objavujú v ženskej časti populácie? Ktoré faktory ovplyvňujú samotnú mutáciu buniek? Ako vám môže pomôcť zdravotné poistenie?

Rakovinové ochorenia postihujú mužov, ženy a dokonca aj deti. V súvislosti s rakovinou však existujú aj niektoré druhy, ktoré sú typické výhradne pre ženskú časť populácie. Aké sú najčastejšie typy nádorových ochorení u žien? Ako sa chrániť?

Prepuknutie nádorového ochorenia

Nádorové ochorenie označované ako rakovina sa môže týkať rôznych častí tela. Vo všeobecnosti sa pod týmto označením skrýva nekontrolovateľné nádorové bujnenie – vlastné bunky organizmu začnú nekontrolovateľne rásť. Za najčastejšie miesta, kde dochádza k nádorovému bujneniu sa považujú napríklad priedušnica, pľúca, črevá alebo miesta, kde dochádza k hormonálnej stimulácii buniek.

Rakovina je súčasťou civilizácie a môže sa vyskytnúť u kohokoľvek. Najčastejšie faktory, ktoré spôsobujú mutáciu buniek a zároveň aj podporujú rast nádoru môžeme rozdeliť na štyri skupiny: biologické, chemické, fyzikálne a hormonálne. Biologické faktory sú napríklad vplyv vírusov, chemické zastupujú vplyvy karcinogénov, fyzikálne sú zastúpené vplyvom žiarení.

Ktoré onkologické ochorenia sa týkajú žien?

Medzi známe rakovinové ochorenia týkajúce sa výlučne ženskej časti populácie, patria predovšetkým tie, ktoré sa týkajú ženských pohlavných orgánov. Medzi známe patria napríklad rakovina vulvy, pošvy, krčka a tela maternice, vaječníkov a vajíčkovodov, placenty, či prsníka.

Rakovina prsníka sa považuje za najčastejšie ženské onkologické ochorenie na Slovensku. V minulosti sa tento typ rakoviny týkal prevažne starších žien, dnes sa vyskytuje aj v mladšom veku. Druhé najčastejšie ženské onkologické ochorenie žien vo veku okolo 45 rokov je rakovina krčka maternice. Ochorenie je však pomerne jednoducho diagnostikovateľné – v rámci preventívnej prehliadky, ktorú vám preplatí vaša zdravotná poisťovňa.

Zdravotné poistenie a rakovina? Prevencia je podstatná!

Okrem starostlivosti o svoje telo, je podstatná aj zdravotná starostlivosť, ktorú sprostredkúva zdravotná poisťovňa. Ponúkame vám poistenie, ktoré je zamerané priamo na rakovinu. Na výber sú k dispozícii tri typy poistenia vo forme balíkov – Basic), Plus a Extra. Ak by ste mali záujem o tieto formy poistenia a nie ste našou poistenkou či poistencom, môže byť riešením zmena poisťovne.

Metódy skríningu sa považuje za najúčinnejšie formy včasnej diagnostiky nádorového bujnenia a tým aj efektívneho nastavenia liečby. Skríning prostredníctvom pravidelnej preventívnej prehliadky je zadarmo, pretože ho prepláca zdravotná poisťovňa. Naši poistenci a poistenky majú množstvo benefitov pri bežných zákrokoch a aj špecifické formy poistenia. Napríklad 50 % príspevok na vakcíny proti HPV pre mladé poistenky a poistencov vo veku od 13 do 15 rokov. Ak máte záujem o naše produkty, existuje jednoduché riešenie – zmena poisťovne online.

chyba