Rady z lekárne: Boľavé kĺby? Spomalené trávenie? Únava? Takto si môžete pomôcť!

02.08.2022 00:00
valentis, pr nepouzivat

Bolesť hlavy, bolesť kĺbov, fyzické aj psychické vyčerpanie, nedostatok vitamínov a minerálov, tráviace a žalúdočné ťažkosti, či únava. To je len krátky výber ťažkostí, s ktorými najčastejšie prichádzame do lekárne. Dostatok kvalitného spánku, pestrá a vyvážená strava a pravidelný pohyb sú základnými piliermi spokojného a zdravého života. V prípade potreby si vieme pomôcť doplnením účinných látok z výživových doplnkov. Je však veľmi dôležité dbať na správny výber výživových doplnkov, prípadne si nechať poradiť odborným personálom lekárne. Pozrime sa na tri časté zdravotné ťažkosti, s ktorými pacienti prichádzajú do lekárne.

KĹBY: NA BOLESTIVÉ A STUHNUTÉ KĹBY SÚ POTREBNÉ OVERENÉ ÚČINNÉ LÁTKY

Najviac zastúpeným typom kolagénu v kĺbových chrupavkách je kolagén typu II, ktorý spolu s kyselinou hyalurónovou, chondroitín sulfátom a glukozamín sulfátom predstavuje účinnú kombináciu pre pomoc pri bolestiach a praskaní v kĺboch, osteoartróze, opotrebení kĺbov vekom, pri nadmernom zaťažovaní kĺbov športom, turistikou, alebo nadváhou. Je tiež dôležitý pri regenerácii kĺbov po zranení.

Kĺb pozostáva z chrupavky, kĺbového puzdra, väzov a synoviálnej tekutiny, ktorá chráni kĺb, znižuje trenie a vyživuje chrupavku. Poklesom kyseliny hyalurónovej sa zhoršuje kvalita kĺbovej tekutiny a práve zvýšené trenie podporuje opotrebenie kĺbu a je častou príčinou zápalu a bolesti. Chrupavkové tkanivo sa skladá zo špecifických buniek, chondrocytov a siete kolagénových vlákien typu II naplnených kyselinou hyalurónovou, glukozamínom, chondroitín sulfátom a ďalšími látkami. Kolagén typu II tvorí asi 70% hmotnosti chrupavky a zaisťuje jej pevnosť. Je preto dôležité dbať na obsah týchto účinných látok vo výživových doplnkoch.

Výživový doplnok Versannajvyšší obsah kolagénu typu II a obsahuje všetky dôležité účinné látky (kyselinu hyalurónovú, glukozamín sulfát, chondroitín sulfát a vitamín C), čím komplexne pomáha regenerovať kĺby, chráni novo sformovanú chrupavku, pomáha pri zápaloch kĺbov a zabezpečuje zásobenie kĺbu potrebnými látkami.

odkaz
Versan, pr nepouzivat

TRÁVENIE: PRI TRÁVIACICH ŤAŽKOSTIACH POMÔŽE KOMBINÁCIA LIEČIVÝCH RASTLÍN A TRÁVIACICH ENZÝMOV

Gastroenterológovia a odborníci na výživu pripomínajú, že ťažké, mastné alebo grilované jedlá, neskoré večere, pitie alkoholu, ale aj užívanie niektorých liekov, dokážu spomaliť trávenie a vyvolať pocit plnosti, bolesť brucha a žalúdka, nadúvanie, nevoľnosť, či kŕče v bruchu.

Aby sa tak nestalo, v aktuálnom období grilovačiek je dobré poznať niekoľko správnych tipov. Dôležité je vopred si naplánovať množstvo jedla vzhľadom na počet hostí alebo členov rodiny. Veľké množstvo jedla môže viesť k prejedeniu sa a k bolestiam žalúdka. Odporúča sa kombinovať mastnejšie jedlá so zeleninou alebo čerstvým šalátom. Vláknina zabezpečí skorší pocit sýtosti a zároveň zabezpečí lepšie trávenie. Ideálne je jesť pomaly a radšej v menších dávkach.

Ak pociťujete problémy s trávením, odporúčame dobre známy a overený výživový doplnok Gastroval. Výhodou prípravku je, že obsahuje tráviace enzýmy Natenzym® (spolu 8 rôznych enzýmov), ktoré pomáhajú telu pri trávení bielkovín, tukov aj sacharidov. Koreň púpavy lekárskej povzbudzuje pečeňové bunky a má čistiaci účinok na organizmus. Extrakt semien pestreca mariánskeho pomáha chrániť pečeňové bunky pred poškodením a podporuje aktivitu žalúdka. A v neposlednom rade koreň horca žltého podporuje vylučovanie žlče a žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie. Vhodné je mať Gastroval so sebou aj na cestách a dovolenkách, kde môže vaše trávenie prekvapiť strava, na ktorú nie ste zvyknutí.

odkaz
Gastroval, pr nepouzivat

ÚNAVA, BOLESŤ HLAVY, NESPAVOSŤ, NEUSTÁLY POCIT CHLADU MÔŽU BYŤ PREJAVOM NEDOSTATKU ŽELEZA

Anémia, ľudovo nazývaná chudokrvnosť, sa objavuje, keď ľudské telo nevytvára dostatočné množstvo červených krviniek alebo ak ich príliš rýchlo odbúrava a stráca. Anémia postihuje celosvetovo 23% ľudí, 37% tehotných žien a 30% žien v reprodukčnom veku.* Nedostatok železa je jednou z najčastejších príčin anémie, čo priamo súvisí so skladbou jedálnička s nízkym podielom stravy bohatej na železo a zároveň aj na živiny, ktoré železo pomáhajú vstrebávať (napríklad vitamíny B6 a B12). Ohrozenými skupinami sú aj vegetariáni, vegáni a ľudia s nepestrou stravou.

Ľudia s nízkou hladinou železa najčastejšie pociťujú únavu, nespavosť, slabosť, závraty a bolesti hlavy, hučanie v ušiach, problémy so sústredením, neustály pocit chladu, či nepravidelný srdcový rytmus.

V lekárni je možné nájsť široké spektrum výživových doplnkov s obsahom železa. Dobrou radou je, venovať pozornosť pôvodu železa a jeho schopnosti vstrebávať sa do organizmu. Ak ho ľudské telo nedokáže vstrebať, želaný efekt nedosiahneme. Obľúbeným výživovým doplnkom je SmartHit Ferrum, ktorý obsahuje lipozomálne železo s vedecky preukázaným trikrát lepším vstrebávaním, nezanecháva pachuť železa typickú pre produkty s obsahom železa a minimalizuje vedľajšie účinky ako napr. zápcha, podráždený žalúdok alebo nevoľnosť. Zloženie je navyše obohatené o vitamín C, B6 a B12 a vďaka účinnej absorpčnej technológii Miosol® dokáže doplniť hladinu železa v tele za kratší čas aj v prípade porúch trávenia.

odkaz
Ferrum, pr nepouzivat

Výživové doplnky nájdete v každej dobrej lekárni alebo online na www.pilulka.sk.

*Zdroj: WHO Global Anaemia Estimates, 2021. Global, Regional, and National Prevalence of Anemia. American Society for Nutrition 2020.

chyba