Ako zvládnuť leto s menopauzou?

Návaly tepla a potenie patria medzi najčastejšie príznaky menopauzy. Tieto prejavy však bývajú obzvlášť nepríjemné v lete, keď teploty atakujú aj tridsať stupňov. Ako od nich nájsť úľavu, aby si letné mesiace užili aj ženy v prechode? Máme pre ne pár tipov.

20.07.2022 00:00
Simply you, pr, nepouzivat Foto:

Medzi 45. a 55. rokom života sa drvivá väčšina žien stretne s niektorými z príznakov menopauzy: návaly tepla, nespavosť, výkyvy nálad, precitlivenosť, zhoršenie pamäti, zlé libido či nárast hmotnosti. Za problémy s reguláciou teploty môže znížená produkcia hormónov estrogénu a progesterónu a nerovnováha v hypotalamuse. A práve letného obdobia sa ženy v prechode najviac obávajú. V horúcich dňoch môžu byť totiž návaly až neznesiteľné a ženám tak sťažujú ako pracovný, tak aj spoločenský život.

Dodržujte pitný režim

Ženy v prechode by v lete mali dodržiavať pitný režim ako aktívni športovci. Miera ich potenia je totiž porovnateľná. Každý deň by preto mali vypiť aspoň dva litre čistej vody. Nemala by ale byť ľadová, pretože si môžu privodiť problémy, od bolestí zubov až po bolesti v krku. Na spestrenie je možné do vody pridať citrónovú šťavu, mätu či ovocie. Vhodné sú aj nesladené čaje, ktoré môžu pomôcť nastoliť rovnováhu v tele a celkovo zmierniť príznaky prechodu. Osviežiť a schladiť pomôže čaj zo šalvie, mäty alebo zelený čaj. Od návalov tepla môže uľaviť čaj z ďateliny lúčnej, ktorá obsahuje prírodné estrogény.

Zamerajte sa na to, čo jete

V letných dňoch pomôže ženám s dodržiavaním pitného režimu aj konzumácia vodnatého ovocia a zeleniny. Na popoludňajšiu desiatu si môžu dopriať vychladený melón, ktorý obsahuje až 92 % vody a na večeru napríklad uhorkový šalát. Ochladzujúci efekt majú aj mliečne výrobky. Nepríjemný nával tak spríjemní aj jogurt s ovocím.

Ženy v klimaktériu by skôr ako výdatným porciám mali dať prednosť ľahším jedlám, ktoré si môžu dopriať častejšie. Do svojho jedálnička by tiež mali zaradiť potraviny bohaté na vápnik a horčík a jesť viac ovocia a zeleniny. Výborné sú napríklad čučoriedky, baklažán a najmä uhorka siata, ktorá pomáha regulovať telesnú teplotu. Ďalšou vynikajúcou potravinou v boji proti prejavom klimaktéria je potom sója.

Čomu sa vyhnúť?

Rozhodne je lepšie vynechať akýkoľvek alkohol, kávu a sladené šťavy. Tieto nápoje telo ešte viac odvodnia a zaťažia. Okrem tepla sa potom ženy musia stretávať aj s dehydratáciou, bolesťami hlavy či nespavosťou. Ďalej by mali obmedziť aj cukor a korenené jedlá, ktoré dokážu telesnú teplotu zvýšiť a ženy sa tak budú ešte viac potiť.

Pokiaľ sa ženy chcú schladiť, mali by dať prednosť studenej sprche či bazénu pred klimatizáciou. Tá obvykle poteniu nezabráni, a naopak môže ľahko spotenej žene spôsobiť komplikácie spojené s prechladnutím. Pokiaľ nemáte k sprche či bazénu prístup, dobre poslúži uterák namočený do studenej vody, ktorý si krátko priložíte na krk alebo lavór so studenou vodou, do ktorého si ponoríte nohy.

Ako sa obliekať?

Jednoduchou pomocou v boji so symptómami klimaktéria môže byť aj voľba vhodného odevu. Pred tesným oblečením zo syntetických materiálov sa rozhodne oplatí dať prednosť vzdušným kúskom najlepšie zo 100% bavlny alebo ľanu. Vhodné sú skôr svetlejšie farby a viac vrstiev oblečenia, ktoré môže žena v prípade návalu tepla odložiť.

odkaz
Simply you, pr, nepouzivat

Prevencia je najlepšie riešenie

Hoci ženám môžu vyššie spomínané tipy v akútnych prípadoch poskytnúť úľavu od návalov tepla, ešte lepšou možnosťou je však prevencia. Skúste sa v lekárni poobzerať po výživových doplnkoch, ktoré uľavia od nepríjemných príznakov menopauzy. Vyberajte tie prípravky, ktoré obsahujú chmeľ obyčajný a ďatelinu lúčnu. Tieto bylinky sú tradične používané pre svoj vysoký obsah prírodných fytoestrogénov. Sú to látky podobné ženským hormónom a pomáhajú teda ženám zvládať návaly tepla, nepokoj, podráždenie a ďalšie príznaky spojené s menopauzou. Tieto účinné látky obsahuje práve výživový doplnok Elli MenoOsteo FORTE ponúkajúci komplex dôležitých látok pre ženy v menopauze aj po nej. Navyše obsahuje aj vitamíny D3 a K2 a vápnik, ktorý je potrebný pre zdravie kostí.

chyba