Príčiny a typy mužskej plešatosti

Badáte v poslednej dobe čoraz častejšie vypadávanie vlasov? Vlasy máte viditeľne riedke a pýtate sa, aké môžu byť príčiny vypadávania vlasov? Chcete zabrániť ďalšiemu rednutiu vlasov a zaujíma Vás, aké metódy sú k dispozícii, aby ste sa raz a navždy zbavili plešatosti? V našom článku sa snažíme zodpovedať na tieto otázky.

11.07.2022 00:00
PHAEYDE, pr, nepouzivat Foto:

Aké sú príčiny mužskej plešatosti?

Mužské plešatenie, známe aj ako androgénna alopécia, je fenomén, ktorý postihuje takmer polovicu mužov. Príčiny mužskej plešatosti treba hľadať vo fungovaní mužských pohlavných hormónov (androgénnych hormónov) a v reakcii tela na tieto hormóny. Počas tohto procesu sa testosterón vplyvom takzvaného enzýmu 5-alfa reduktázy premieňa na dihydrotestosterón, ktorý oslabuje vlasové folikuly a u geneticky citlivejších jedincov spúšťa proces vypadávania vlasov. V dôsledku dihydrotestosterónu sa začína zhoršovať vstrebávanie živín vlasovými folikulmi, čo má za následok vývoj kratších a tenších vlasov. Oslabené vlasové folikuly časom odumierajú, v dôsledku čoho nemajú odkiaľ vyrásť nové vlasy.

V ktorých oblastiach sa na hlave vyskytuje mužská plešatosť?

Prvým znakom mužskej plešatosti je ustupovanie vlasovej línie na pravej a ľavej strane oblasti čela v takzvaných kútoch, neskôr ustupuje dozadu celá vlasová línia, čiže aj v strede. Časté je plešatenie vlasového víru v zadnej časti. Posledným štádiom je kompletná plešatosť na celom vrchu hlavy.

Dá sa mužská plešatosť zastaviť?

V súčasnosti je pacientom v boji proti plešatosti k dispozícii množstvo produktov (šampóny, vlasové vody, ampulky stimulujúce rast vlasov, vitamíny na vlasy) a metód (napríklad mezoterapia). Je však dôležité upozorniť, že hormonálna plešatosť (androgénna alopécia) je podľa súčasného stavu vedy stále nezvratný proces, ktorý sa dá niektorými anti-androgénnymi prípravkami spomaliť, no zastaviť sa nedá.

Jediným dlhodobo a úspešne aplikovaným zákrokom schopným odstrániť estetické problémy a odstrániť plešinu je transplantácia vlasov. Takýto postup funguje, pretože v prípade mužskej plešatosti sú vlasové folikuly na zátylku našťastie odolné voči hormónu DHT, a preto sú vhodné na transplantáciu. Keďže si zachovávajú svoju odolnosť v implantovanej oblasti, tým zaručujú úspešný výsledok a zostávajú odolné voči vypadávaniu aj na vrchu hlavy.

Prečo by ste sa mali rozhodnúť pre transplantáciu vlasov?

Transplantácia vlasov je bezbolestný zákrok, ktorý je možné v závislosti od množstva transplantovaných štepov vykonať v rámci jedného, maximálne však dvoch dní chirurgického zákroku. Špeciálna transplantačná metóda S.H.E, ktorá bola vyvinutá klinikou PHAEYDE, nezanecháva na pokožke jazvy ani žiadne trvalé stopy. Úplné zahojenie pokožky hlavy netrvá dlhšie ako dva týždne. Po transplantácii vlasov je zmena hustoty viditeľná už po 6 mesiacoch.

Foto: PHAEYDE
PHAEYDE, pr, nepouzivat

Od čoho závisí, či je transplantáciu vlasov možné vykonať?

Podmienkou vykonania transplantácie vlasov je, že veľkosť cieľovej plochy nemôže presahovať veľkosť darcovskej plochy.

Vzhľadom na zdravotné riziká je pri niektorých ochoreniach dôležité, aby sa dané ochorenie liečilo a pri akomkoľvek dlhodobom ochorení musí pacient dostať písomný súhlas svojho ošetrujúceho lekára na vykonanie zákroku.

Ako sa vytvára vlasová línia?

Vlasovú líniu zakreslí ošetrujúci doktor po dohode s pacientom. Vlasová línia je navrhnutá vždy tak, aby bol dosiahnutý čo najprirodzenejší efekt a zohľadňujeme aj vek pacienta.

Aké techniky transplantácie vlasov existujú?

Na klinike pre transplantáciu vlasov PHAEYDE, ktorá využíva najmodernejšie postupy transplantácie vlasov, si môžete vybrať z niekoľkých druhov metód transplantácie vlasov.

Medzi ne patrí metóda FUE (Follicular Unit Extraction) a SHE (Single Hair Extraction), ktorá bola vyvinutá klinikou a získala ocenenie Produkt roka.

Obe metódy fungujú tak, že sa špeciálnou mikro tenkou dutou ihlou odoberú štepy zo zadnej časti hlavy – darcovská oblasť. Nedochádza k žiadnym veľkým rezom na pokožke hlavy a netvoria sa trvalé jazvy, či stopy. Technika FUE je cenovo dostupnejšia ako SHE, ale tá má obrovskú výhodu v tom, že štepy (skupiny vlasov) v darcovskej oblasti nebudú poškodené. Použitím mimoriadne malého, 0,5–0,8 mm precízneho prístroja na výber štepov zaručujeme, že darcovská oblasť zostane v nepoškodenom sta­ve.

Ak máte ďalšie otázky, navštívte stránku kliniky PHAEYDE alebo sa zúčastnite na osobnej konzultácii!

Vysoko kvalitná transplantácia vlasov v roku 2022 iba na klinike PHAEYDE!

chyba